Kolone u nazorovoj ulici u puli  

I DVOJE ČLANOVA IZ OBITELJI ZARAŽENIH DJELATNIKA MESNICE LIBERO POZITIVNO NA COVID-19 U istarskom zavodu za javno zdravstvo velika navala stranaca za testiranjem

| Autor: Patricija SOFTIĆ
ilustracija

ilustracija


I sam sam se pitao zašto turisti toliko inzistiraju da tu obave testiranje kad ga mogu u roku od 48 sati napraviti u matičnim državama, pa možda i besplatno, dok ga ovdje moraju platiti. No, onda su mi objasnili da je svugdje navala na testiranje, tako da ako se neki turisti vrate u svoje države onako kako su planirali, tamo će morati biti u samoizolaciji, čekati između tri do pet dana da dođu na red za testiranje, a zatim još nekoliko dana čekati rezultate, kaže ravnatelj ZZJZIŽ Aleksandar Stojanović

Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je jučer da su u posljednja 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana 343 uzorka na COVID-19, od kojih su 3 pozitivna. Dvije novozaražene osobe su iz mjera samoizolacije, bliski kontakti s pozitivnom osobom, dok je za jednu osobu epidemiološka obrada u tijeku. Nove detalje iznio nam je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

- Dvije novozaražene osobe dolaze iz obitelji zaraženih djelatnika mesnice Libero, a testirani su jer su imali simptome COVID-19. U toku dana će još biti testiran izvjestan broj djelatnika mesnice koji su također razvili neke simptome, što smo i pretpostavljali da će biti. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba, 1936. godište. Dotična osoba je prekjučer bila na hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice Pula te je testirana iz protokolarnih zahtjeva, a kad je nalaz došao pozitivan, provedene su sve propisane protuepidemijske mjere i prema prvim izvidima, nema rizičnih kontakata među zdravstvenim djelatnicima i zbog toga nema potrebe da ih se stavi u samoizolaciju. Oni se ionako striktno pridržavaju uputa za rad sa strankama, tako da je svaki rizik sveden na minimum minimuma, kaže Stojanović. 

Najviše za turiste

U zadnjih 24 sata ujedno se uspješno od COVID-19 oporavila još jedna osoba u istarskoj županiji, tako da je imamo 23 aktivna slučaja, a u mjerama samoizolacije nalaze se 133 osobe. Čak 343 uzoraka brisa analiziranih unutar 24 sata u ZZJZ-u trenutačno je rekord za laboratorij Zavoda otkako se testiranje briseva počelo provoditi u Puli. Ponovo je najveći broj briseva, čak 176, uzet za administrativne potrebe, odnosno potrebe stranaca koji se trenutno nalaze u našoj županiji, a uskoro će se morati vratiti u svoju domovinu.

- To je nešto što sad zaista radi dodatno opterećenje na naš sustav, svakodnevno. I sam sam se pitao zašto turisti toliko inzistiraju da tu obave testiranje kad ga mogu u roku od 48 sati napraviti u matičnim državama, pa možda i besplatno, dok ga ovdje moraju platiti. No, onda su mi objasnili da je svugdje navala na testiranje, tako da ako se neki turisti vrate u svoje države onako kako su planirali, tamo će morati biti u samoizolaciji, čekati između tri do pet dana da dođu na red za testiranje, a zatim još nekoliko dana čekati rezultate brisa. Naravno da to nikome ne odgovara, pogotovo ako se moraju vratiti na posao. To je razlog zašto nastoje odmah dok su tu napraviti test da bi, kad se vrate nazad, mogli odmah normalno funkcionirati. Zbog toga su praktički sve do ponedjeljka zauzeti svi slobodni termini koje smo imali za testiranje, a kad radimo taj raspored uzimanja briseva, uvijek moramo jedan dio termina ostaviti slobodan i za neke druge slučajeve, kaže Stojanović. 

Kolona ljudi

Zbog toga se svaki dan duž Nazorove ulice u Puli može vidjeti nevjerojatno duga kolona ljudi koji strpljivo čekaju svoj red za testiranje. Turiste se svakodnevno prima od 8 do 13 sati, a nakon toga slijedi uzimanje brisa za domaće koji se iz nekog razloga moraju testirati. Turisti iz Austrije, primijetio je Stojanović, naruče se za testiranje čim dođu u Istru i potom u miru provode svoj planirani godišnji odmor koji su ove godine morali drugačije nego inače isplanirati. Ovu praksu Stojanović je pohvalio jer se na taj način sedam do deset dana unaprijed rezervira termin i sve se odradi tempirano, bez strke i zbrke, a u zadnje vrijeme ovo su počeli raditi i drugi turisti.

Ravnatelj Zavoda napominje da ne moraju svi turisti iz cijele Istre dolaziti u Pulu, već se testiranje može obaviti u Rovinju, Poreču, Umagu i Labinu kod epidemiologa ZZJZ koji rade na tim područjima, a koji onda dostavljaju svakodnevno briseve na analizu u Pulu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter