PARLAMENTARNI IZBORI

HOĆE LI SE RAZDVOJITI DUGOGODIŠNJI PARTNERI, PGS I IDS? PGS-ovci tvrde da su oni IDS-u donijeli treći mandat i sada žele jedan i za sebe. U IDS-u pak imaju drukčiju matematiku

| Autor: Chiara BILIĆ

Predizborna vrzmanja na hrvatskoj političkoj sceni mogla bi razdvojiti dugogodišnje koalicijske partnere, regionalne stranke IDS i PGS. Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić smatra da je vrijeme da njegova stranka na predstojećim parlamentarnim izborima osvoji jednu saborsku fotelju. Takav ishod, čini se, nije moguć u savezu s IDS-om. PGS stoga pregovara i sa SDP-om. No, PGS-ovci prije svega poručuju da prijeko potrebni mandat ne traže na lijepe oči. Oni ga, tvrde, osvajaju u svakom slučaju, samostalno, na SDP-ovoj ili pak na IDS-ovoj listi.

"Primijetili smo da stranku bez parlamentarnog statusa nitko ne shvaća ozbiljno. Nama je taj status izuzetno važan zbog vidljivosti i rasta PGS-a. Vidimo neku novu perspektivu regionalizma u ovoj regiji, ali nam je užasno važno da participiramo u parlamentu. Pragmatičnost nam je važnija od čistog programskog dijela", govori Vasilić i podsjeća da je PGS bio dio parlamenta 17 godina, do 2007.

S njim se slaže i počasni predsjednik te stranke Nikola Ivaniš. On skreće pozornost na činjenicu da je PGS-u IDS dugogodišnji, ali i prirodni svjetonazorski partner, već i samim time što su obje stranke regionalnog karaktera.

"Međutim, činjenica je da smo mi kao PGS na zadnjim dvama izborima vrlo ozbiljno pomogli i omogućili IDS-u da dobije trećeg zastupnika u Saboru. Bez saborskog zastupnika politički rad je puno teži. PGS se mora vratiti u Sabor. To je jedan stav koji je sasvim jasan", kaže Ivaniš.

Poručuje da PGS nikoga ne prosi, niti će IDS ili SDP biti ti koji će njima omogućiti saborski mandat. Ivaniš od potencijalnih koalicijskih partnera traži tek da prihvate činjenicu da PGS u koaliciju donosi dovoljno glasova za jedan mandat. Primorsko-goranski savez je, tvrdi, u porastu.

- Mi jasno želimo reći i IDS-u i SDP-u da, s kim god izađemo na parlamentarne izbore, dobivamo taj jedan mandat. Ozbiljne agencije procjenjuju da PGS po broju glasova osvaja mjesto u Saboru. Mi u tu koaliciju unosimo deset do 12 tisuća glasova, koliko je potrebno za ulaznom mjesto, tvrdi Ivaniš.

Međutim, zasad izgleda da će PGS Markov trg ugledati jedino držeći se za ruku sa SDP-om. Te dvije stranke ionako, hoćeš-nećeš, surađuju na lokalnoj i regionalnoj razini. U "crvenoj" Primorsko-goranskoj županiji PGS, ističe to i aktualni i počasni predsjednik te opcije, imaju 62 vijećnička mjesta. Ivaniš je, recimo, zamjenik riječkog gradonačelnika, SDP-ovca Vojka Obersnela.

U IDS-u PGS-ovcima, izgleda, neće zamjeriti možebitno napuštanje Amsterdamske koalicije. Napokon, to su već učinili i HSS i HSU. Čelnik te stranke Boris Miletić ističe da će s PGS-om surađivati i ubuduće, bez obzira na formalne okvire.

"Oni kao regionalna stranka traže najbolji put da iskorače nacionalno i to apsolutno poštujem i razumijem. U svakom slučaju, volio bi ih vidjeti u Saboru, neovisno o tome hoće li biti na jednoj ili na drugoj listi", govori Miletić.

No, na koliko mandata uopće cilja IDS i može li željenu brojku postići samostalno, bez PGS-a? Miletić tvrdi da može. Vjeruje da je to već ustanovljeno na posljednjim izborima. Tada je, kaže, IDS odnio gotovo četiri zastupnička mjesta. Tu se, očigledno, ne slaže s kolegama iz PGS-a, koji smatraju da su bili presuđujući faktor u osvajanju trećeg IDS-ovog saborskog mandata.

Miletić također poručuje da IDS-u broj mandata nije ključan, već da im je prioritet "na dnevni red staviti stvari koje su Istrijanima bitne, od decentralizacije do konkretnih projekata".

Ipak, neće ni PGS srljati glavom kroz zid. Na izbore neće izaći samostalno čak i ako ne uspiju dogovoriti priželjkivani mandat. Vasilić napominje da je presudno da opcija lijevog centra osvoji većinu u parlamentu i ponovno preuzme izvršnu vlast u Hrvatskoj.

"Bitno je da svi skupa ne budemo rogovi u vreći, nego da kroz različite koalicijske blokove, u nekakvoj sinergiji, bez međusobnog napadanja dođemo do toga da formiramo saborsku većinu. Najgora varijanta je da na izbore izađemo sami, kao 2011. Tada smo osvojili 4,8 posto glasova, malo nam je nedostajalo do saborskog mandata. Svakako bismo voljeli umrežiti glasove ili s IDS-om ili SDP-om, ali ne nauštrb naše želje da se parlamentarno učvrstimo", zaključuje čelnik PGS-a.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić potvrđuje da su pregovori o predizbornim koalicijama još uvijek u tijeku. Jučer se sastao i s čelnikom SDP-a Davorom Bernardićem s kojim je, kaže, konstantno u kontaktu. No, IDS razgovara i s ostalim strankama lijevo-liberalne opcije. Cilj je, kaže, svima isti - poraziti HDZ i desni blok.

No, što je preduvjet za suradnju sa socijaldemokratima? Miletić kaže da je IDS-u apsolutni prioritet decentralizacija: "To je ekonomski model koji Hrvatsku može u relativno kratkom roku povući naprijed i naravno da ćemo na tome insistirati. To će sigurno biti naš uvjet. Ostali razgovori vodit će se oko konkretnih programa, politika i projekata. Nama je Istra prva, to se zna, a to znaju i oni".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter