OD JUTRA POJAČAN PROMET

GUŽVE NA ISTARSKIM PROMETNICAMA: Na granicama se čeka i do sat vremena

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Na istarskim prometnicama od jutra je pojačan promet zbog dolaska većeg broja turista, ali i putovanja naših građana koji odlaze na godišnje odmore, a kako saznajemo, policija će provoditi pojačane aktivnosti u cilju povećanja sigurnosti u cestovnom prometu.

Prema podacima iz HAK-a, na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je oko tri kilometra i dijelom se proteže i na Istarski ipsilon, te se oko 11 sati na ovim graničnim prijelazima čekalo se oko sat vremena za ulaz i za izlaz iz Hrvatske.

Za sve koji kreću na put, HAK je jutros uputio i važno upozorenje, koje se u prvom dijelu odnosi na brojne putnike koji zastaju da bi fotografirali novootvoreni Pelješki most. Upozorenje prenosimo u cijelosti:

"Pelješki most i pristupne ceste namijenjene su isključivo prometu motornih vozila te se njima ne smiju kretati pješaci, biciklisti i motorna vozila koja ne mogu razviti brzinu veću od 60 kilometara na sat.

Na svim čvorištima postavljeni su pripadajući prometni znakovi (C66) te iz HAK-a mole vozače da zaustavni prometni trak na Pelješkom mostu koriste isključivo u slučaju nužde. Uočena je srna na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvora Breznički Hum i čvora Novi Marof.

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Mogući su odroni. Pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora, u priobalju te na pojedinim graničnim prijelazima. Na autocestama mogući su kraći zastoji u blizini čvorova i odmorišta. Vozačima se savjetuje da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

U pomorskom prometu nema poteškoća. Na graničnom prijelazu Bajakovo/Batrovci osobna vozila čekaju na izlaz šest sati".

Pojačane policijske kontrole

Policijski službenici aktivnosti će poduzimati na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvetiti će se autocestama i važnijim državnim cestama.

U provođenje ovih aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a maksimalno će se staviti u funkciju i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge).

Tom prilikom, posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji "iskaču" iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine "četiri glavne ubojice u prometu" – vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, ali i prekršajima motociklista.

- Svjesni smo činjenice kako je aktivnost policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije.

Stoga, apeliramo na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravamo na sljedeće: prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila (provjeriti ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.); prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama; na putovanje krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena; ukoliko je to moguće, izbjegavati polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak – popodne, subotu – ujutro, nedjelju poslijepodne), navode iz policije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter