VODNJAN

Ipak se ne odustaje od zabrane radova tijekom ljeta, GRAĐEVINARI "NA GODIŠNJEM" U SRPNJU I KOLOVOZU


Mada je ljetos gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, nakon revolta i peticije više mještana Peroja zbog prolaska građevinskih kamiona i strojeva kroz naselje, najavio da ozbiljno razmišlja hoće li za sljedeću godinu proglasiti zabranu radova tijekom turističke sezone, ipak se ni u 2019. neće smjeti ljeti obavljati zemljani radovi i izgradnja konstrukcija svih vrsta građevina. Barem ne bez posebnog odobrenja gradonačelnika.

Jednoglasna odluka na Vijeću

Na posljednjoj je sjednici u ovoj godini Gradsko vijeće Vodnjana, kao i više puta do sada, izglasalo jednoglasno odluku prema kojem se građevinski radovi neće moći odvijati od 1. srpnja do 1. rujna. Odnosi se to na sva naselja Vodnjanštine, a izuzete su poslovne zona Vodnjan sjever i Galižana te poslovni park Tison, koji zapravo i ne postoji, osim na papiru. Radovi će se moći iznimno izvoditi u slučajevima hitnih intervencija i popravaka, kada postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, u slučaju da je građenje od interesa za Republiku Hrvatsku, ili se uklanjaju objekti na temelju inspekcijskog rješenja ili odluka drugih državnih tijela.

I gradonačelnik može dozvoliti radove ako su od značaja za turizam i gospodarstvo, a odnose se na veće projekte od posebnog interesa. Uostalom, i do sada je Vitasović odobravao zahvate na lokacijama za koje je procijenjeno da neće ometati mir domaćih i turista. Tako je bilo i ljetos u Peroju prilikom izgradnje velikog objekta udaljenog 300-tinjak metara od posljednjih kuća. Kako smo pisali, mještani, od kojih mnogi iznajmljivači, nisu tada negodovali zbog samih radova, već zbog konstantnog prolaska silne mehanizacije uskim putem uz kuće što im je, kako su tvrdili, oštećivalo kuće i rastjerivalo goste. Gradonačelnik je zbog revolta mještana odredio da se do gradilišta koristi stari obilazni put, no on je bio preuzak za mehanizaciju pa se spor i dalje nastavljao.

Tog je ljeta gradonačelnik dao desetak odobrenja za radove, a koliko znamo samo se u ovom perojskom slučaju pokazalo da mu odluka nije bila po volji svih.

Sa zabranom treba biti oprezan

S druge strane, treba podsjetiti da sa zabranom treba biti oprezan, jer i zakoni u posljednjih nekoliko godina propisuju što se smije, a što ne smije zabraniti. Općine Medulin, Ližnjan i Fažana na snazi su imali strogu zabranu svih vrsta radova u građevinarstvu, pa i šire. Građevinski ceh time nije bio zadovoljan, slučaj je dospio do suda koji mu je dao za pravo, pa su općine bile prisiljene posljednjih dvije godine primjenjivati isključivo zabranu zemljanih radova i izgradnju konstrukcija.

- Morali bi i mi preispitati tu našu odluku, jer da li treba radove braniti i u naseljima koja su u zaleđu Vodnjanštine. To nisu dominatno turistička mjesta i možda bi se moglo malo fleksibilnije ograničavati radove, rekao je na sjednici vijećnik SDP-a Flavio Gregorović.

-Svjestan sam da se tom odlukom nanosi šteta građevinarima koji po zimi ne mogu raditi. Ali ipak smo turistička destinacija, a pokušavamo zabraniti radove koji smetaju. Posebnom odlukom dajemo dozvolu da se mogu izvoditi radovi koji neće nikome smetati, zaključio je gradonačelnik Vitasović.(Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter