ZAGREB

Sabor: Buka je problem, no zakon nije baš jasan

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborski zastupnici suglasili su se u petak da je buka jedna od velikih ugroza za ljudsko zdravlje te da zakonski treba utvrditi mjere za njeno smanjenje, no ocijenili su da zakon koji je ponudila Vlada ostavlja niz pitanja otvorenima.

 Ovakvi, specijalizirani zakoni trebali su dati šansu ljudima da se, primjerice, zaštite od buke gradilišta koja traje i do deset godina, no to se izgleda neće dogoditi, rekao je Tomislav Saucha (Klub HNS-a) u raspravi o dopuni Zakona o zaštiti od buke.

 Napominje kako nije potpuno jasno što znači da se u postupak izdavanja građevinske i lokacijske dozvole uključuje i sanitarni inspektor.

 Građane, pokazala je javna rasprava, brinu izuzetci iz ovoga zakona, čini im se da su prepušteni sebi i da stvari moraju rješavati parnicama, dodaje Mihael Zmajlović (SDP), koji napominje da građani upozoravaju na buku iz ugostiteljskih objekata, sa sportskih manifestacija i slično.

 Ne sporeći da se bukom treba baviti, Miro Bulj (Most) tražio je od predstavnika Ministarstva zdravstva da jasno kaže što je opasnije, buka ili elektromagnetsko zračenje "koje postavljaju teleoperateri“.

 Vaše je pitanje deplasirano, nema se što odgovoriti, uzvratio mu je državni tajnik u MInistarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, na što je Bulj prozvao Ministarstvo da pogoduje teleoperaterima dopuštajući višestruko veće zračenje u Hrvatskoj od onoga u Parizu.

 Kod nas 90 posto baznih stanica nema uporabnu dozvolu, teleoperateri ih stavljaju gdje hoće, na kuće, dječje vrtiće, crkvene zvonike…, ustrajao je Bulj.

 Sabor nastavlja zasjedanje u srijedu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter