BUJE

Gradsko društvo Crvenog križa uvelo novi program osposobljavanja za pružanje prve pomoći

(D. ŠTIFANIĆ/ARHIVA)

(D. ŠTIFANIĆ/ARHIVA)


Gradsko društvo Crvenog križa Bujštine pokrenulo je program osposobljavanja djelatnika odgojno-obrazovnih institucija za pružanje prve pomoći. Već je održan prvi dio usvajanja osnovnih tehnika pružanja prve pomoći za zaposlenike Srednje škole "Vladimir Gortan" Buje.

Kroz prvi modul učile su se tehnike okretanja unesrećene osobe u bočni položaj, zbrinjavanje vanjskog krvarenja, tehnike reanimacije, odnosno masaže srca i primjena automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Edukaciju je prošlo dvadesetak djelatnika škole, a realizaciju prvog modula u bujskoj srednjoj školi pratili su i volonteri Crvenog križa. Kroz sljedeći modul stjecat će se znanja pružanja prve pomoći kod epileptičnog napada, gušenja, alergijskih reakcija, dijabetesa te nekih drugih situacija s kojima se mogu susresti djelatnici škole u svakodnevnom radu s učenicima. Poseban naglasak stavljen je na korištenje AVD uređaja koji spašava ljudske živote. Takav se uređaj postavlja na javna mjesta i može ga koristiti svatko tko je osposobljen za njegovo korištenje. Na području Buja postoji samo jedan takav uređaj koji se nalazi u Policijskoj postaji Buje.

Takvim osposobljavanjem Crveni križ nastoji osvijestiti građane o važnosti postavljanja AVD uređaja i jednostavnosti njegove upotrebe. Inače, namjera Crvenog križa je da se edukacija zaposlenika provede u svim odgojno-obrazovnim institucijama na području Bujštine. (L. J.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter