nepravda

GRAD LABIN IZGUBIO SPOR S GIMNAZIJALCEM Učenik sudskom presudom došao na listu za gradske stipendije!

U presudi Upravni sud u Rijeci utvrđuje da je Grad pogrešno tumačio članak Pravilnika o stipendiranju te nalaže da se u roku od 60 dana od dostave pravomoćne presude donese nova odluka po kojoj taj gimnazijalac ima pravo biti uvršten na rang listu stipendista * Mi smo prije svega legalisti i sudske presude ćemo poštivati i taj će učenik postati gradski stipendisti, dobit će stipendije koje mu moramo dodijeliti po toj sudskoj presudi, kaže zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada

| Autor: Branko BIOČIĆ
Grad Labin
B.BIOCIC

Grad Labin B.BIOCIC


Na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina vijećnica Demokrata Tanja Pejić ponovno je aktualizirala pitanje gimnazijalaca koji prošle godine nisu bili uvršteni na bodovne liste za stipendiranje. Riječ je o gimnazijalcima koji se školuju izvan Labina u programima kojih u Labinu nema.

- Poanta je u tome da su ti isti gimnazijalci ranije dobivali stipendiju. Pravilnik se nije mijenjao, ali te godine se netko predomislio s obrazloženjem da Grad ne stipendira polaznike programa koji postoje u Labinu. Svi upućeni prigovori bili su odbijeni. Nakon toga je uslijedila tužba gimnazijalca koja je rezultirala presudom Upravnog suda u Rijeci. Njome je poništeno rješenje Grada Labina za jednog od učenika. Grad se na presudu nije žalio te je odluka postala pravomoćna, rekla je Pejić.

Gruba pogreška

Pojasnila je da u presudi sud utvrđuje da je Grad pogrešno tumačio članak Pravilnika o stipendiranju te nalaže da se u roku od 60 dana od dostave pravomoćne presude donese nova odluka po kojoj taj gimnazijalac ima pravo biti uvršten na rang listu stipendista. Stoga je upitala što je Grad do sada učinio po toj presudi.

- Kako ispraviti nepravdu tim gimnazijalcima koji su ostali uskraćeni za svoje pravo pogreškom i krivom odlukom Grada kojom se diskriminiralo te mlade ljude bez da se mijenjao Pravilnik, već se samo dalo nekakvo novo tumačenje pravila koja su se ranije tumačila drugačije? Očito je i da rang lista učenika time nije bila valjana pa je vrlo vjerojatno da neki stipendisti istu ne bi ni dobili da su gimnazijalci na nju ravnopravno uvršteni. Što je sa propuštenim stipendijama i na koji se način planira ispraviti učinjenu grubu pogrešku koje je očito i Grad svjestan čim nije uložio žalbu na presudu, pitala je Pejić.

Odgovorila joj je zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada istaknuvši da nije bilo puno stipendista koji su se žalili te da nije bilo puno zakinutih učenika i studenata.

- Nakon utvrđivanja konačne bodovne liste dvoje učenika, odnosno njihovi roditelji, jer se radi o maloljetnim osobama, podnijeli su tužbu Upravnom sudu u Rijeci. Traže da im se pravo na stipendiju omogući budući da oni smatraju da tumačenje komisije za dodjelu stipendija nije relevantno po Pravilniku. Imamo dvije situacije i dvije različite presude pred istim sudom. Jedna je u korist učenika, dok je druga u korist Grada. U presudi koja je u korist Grada sudac je obrazložio na način da je sve bilo po pravilima, da se tumačenje komisije smatra relevantnim i da je Grad postupio kako treba, odlučivši da se u konačnu bodovnu listu ne može uvrstiti taj učenik. Nakon toga stigla je i druga presuda gdje drugi sudac smatra da tumačenje komisije ipak nije relevantno budući da Pravilnik o stipendiranju u tom konkretnom slučaju nije bio izmijenjen. Mi smo prije svega legalisti i sudske presude ćemo poštivati i taj će učenik postati gradski stipendisti, dobit će stipendije koje mu moramo dodijeliti po toj sudskoj presudi. Vjerujem da će se sve nejasnoće regulirati novim Pravilnikom, rekla je zamjenica labinskog gradonačelnika.

Novi model

Pejić je uzvratila da ona nije spomenula drugu tužbu koja je išla u korist Grada, jer ona nije pravomoćna, odnosno u tijeku je žalba. Pitanje stipendija potaknuo je i vijećnik Piero Glavičić (IDS-ISU) kojeg je zanimalo što je s novim modelom stipendiranja koji je bio najavljen i kada će biti implementiran.

- Radimo na novom modelu koji je jedinstveni u Hrvatskoj. Pravilnik o stipendiranju je i dalje na snazi, no planiramo ga mijenjati. Taj prijedlog Pravilnika već smo uputili svim našim sadašnjim stipendistima, na koje se on ne odnosi, ali nam mogu sugerirati što smo možda izostavili. Osim toga, uputit ćemo ga svim maturantima Srednje škole Mate Blažine i bit će pozvani da direktno utječu na njega. Idući tjedan ću se susresti sa Savjetom mladih Grada Labina, koji je uvijek do sada imao neke prijedloge i vjerujem da će tako biti i sada. Cilj nam je da imamo brojne primjedbe i sugestije građana, mladih na koje se Pravilnik i odnosi. Drugi model o kojem govorimo jest dualni model stipendiranja koji će biti jedini takav u Hrvatskoj i trebalo nam je nešto duže vremena da ga implementiramo. Studente i srednjoškolce koji se školuju za određena strukovna zanimanja stipendirat će Grad Labin i labinski gospodarstvenici. Te će stipendije biti dvostruko veće od onih redovnih, odgovorila je Mohorović Čekada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter