RAZNOLIKI OTPAD

GOMILE SMEĆA ZATRPALE RECIKLAŽNO DVORIŠTE U FAŽANI: Tko je odgovoran?Komunalac ili Herculanea

| Autor: Marcello ROSANDA
Reciklažno dvorište

Reciklažno dvorište


U reciklažnom dvorištu u Fažani skupila se ogromna količina raznolikog otpada te, bar za sada, nitko ne zna gdje s njim. Naime, direktor fažanskog Komunalca Danijel Ferić proziva Herculaneu, dok oni kažu da nemaju ovlasti upravljati fažanskim reciklažnim dvorištem. Je li na djelu dobro staro prebacivanje loptice zbog boje političke iskaznice, čitateljima ćemo prepustiti da odluče sami. Međutim, smeće je i dalje tamo, a niti jedna od strana nije ponudila nikakvo rješenje.

Na upit građanina koji živi u okolici, a htio je ostati anoniman, uputili smo se u fažansko reciklažno dvorište i uvidjeli da se tamo nalazi gomila različitog otpada - komunalnog, biootpada, glomaznog, elektronskog, plastike, kartona, stakla. Naprosto svega. Hrpa je visoka otprilike tri metra, prostire se na bar 200 kvadrata i već dobrano prelazi fizičku barijeru dvorišta. Naime, oko smeća nema nikakve ograde, pa se događa da i sami građani pristupaju hrpi i dodaju svoj doprinos u obliku raznovrsnog otpada, iako postoji jasno vidljiv znak zabrane te radnje. 

Nadležnost 

Obratili smo se prvoj logičnoj adresi - općinskoj komunalnoj firmi Komunalac Fažana. Upitali smo ih ne bi li taj otpad trebao biti razvrstan, je li mu tamo mjesto te postoji li suvislo objašnjenje za zatečeno stanje koje definitivno ne izgleda uobičajeno.

Direktor tvrtke Danijel Ferić je kazao da je javni pružatelj usluge zbrinjavanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada na području Fažane pulska tvrtka Herculanea, a ne Komunalac Fažana.

- Također, oni su jednom godišnje dužni preuzeti tri kubika glomaznog otpada s kućnog praga. I dok u Puli to čine po pozivu, Fažanci su za njih, očigledno, stanovnici drugog reda jer Herculanea to u Fažani nije učinila od lipnja 2020. godine, zbog čega je i prijavljena Ministarstvu gospodarstva i zaštite okoliša i Fondu za zaštitu okoliša, naglasio je Ferić.

On kaže da Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun ima reciklažno dvorište, međutim isto nije u funkciji te po nalogu Uprave odbija primati otpad građana.

- Nadalje, Herculanea ima sklopljene ugovore s preko dvije tisuće fizičkih i pravnih osoba na području Fažane. Građani plaćaju 300 posto veću cijenu, a žale se na lošiju uslugu i manji broj odvoza. Slijedom svega navedenog jasno je da se otpad mora negdje odlagati da se ne stvaraju ilegalni deponiji, kao što je to slučaj s Pulom, gdje se otpad odlaže po ulicama, parkovima i šumama. Herculanea i Kaštijun, dakle, ne obavljaju svoj posao, ali tvrtka Metis iz Pule preuzima otpad s te lokacije u skladu s mogućnostima i raspoloživim sredstvima, ustvrdio je Ferić.

Na tragu njegovog odgovora, obratili smo se i Herculanei, iz čije Uprave kažu da javna usluga sakupljanja komunalnog otpada po zakonu podrazumijeva prikupljanje putem spremnika od pojedinog korisnika na njegovoj lokaciji, prijevoz i predaju tog otpada na obradu. U to, pojašnjavaju, spada miješani komunalni otpad, biootpad, reciklabilni komunalni otpad i glomazni otpad jednom godišnje.

Herculanea je u tom okviru, ali i po odluci Općine Fažana, najmanje jednom godišnje dužna preuzeti glomazni otpad na kućnom pragu. Iz Uprave vele da su to i osigurali u terminu predviđenom za Općinu Fažana. Naime, tvrde da je prošle godine akcija prikupljanja glomaznog otpada od vrata do vrata provedena od 23. lipnja do 5. srpnja , kada se prijavilo oko 120 korisnika te je prikupljeno oko 300 kubika otpada. Napominju da se ove godine akcija predviđa za rujan, i to na sugestiju samih korisnika.

Međutim, ukoliko postoji potreba za dodatnim akcijama, kažu da se one mogu organizirati kao i u Puli, i to prije ljetne sezone u travnju i svibnju, te tijekom jeseni. Pritom podsjećaju da glomazni otpad ne nastaje na dnevnoj bazi te je u skladu s time i definiran zakonski minimum prikupljanja od jednom godišnje. Problem nastaje zbog izrazito turističkog karaktera same općine gdje postoji veliki broj smještajnih jedinica koje se svake godine pripremaju za sezonu, ističu iz Herculanee.

No, s obzirom da je Fažana izgradnjom novog reciklažnog dvorišta ispunila zakonsku obvezu izgradnje stacionarnog dvorišta, građanima će biti omogućeno da tamo tijekom godine po potrebi odlože korisne sirovine, pa i glomazni otpad, neovisno o organiziranim akcijama prikupljanja. 

Samostalno upravljanje 

Iz Herculanee podsjećaju da je Općina Fažana odlučila samostalno upravljati reciklažnim dvoršitem, pa tako Herculanea nema ovlasti organizirati njegov rad.

- Za razliku od Fažane, Marčana je uputila zahtjev da Herculanea preuzme upravljanje reciklažnim dvorištem koje je sada u izgradnji, što im zakon i omogućava. Problem gomilanja korisnih sirovina, pa tako i glomaznog i zelenog otpada, nije samo problem reciklažnog dvorišta u Fažani već i drugih kao što je ono u Puli na Valmadama gdje zbog podkapacitiranosti odabranog oporabitelja nije osiguran kontinuitet u preuzimanju pojedinih frakcija otpada zbog ljetne sezone i ogromnog opsega posla, zaključuju iz Herculanee i dodaju da do sada nisu zaprimili pritužbe građana Fažane u vezi učestalosti odvoza miješanog komunalnog i reciklabilnog otpada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter