Hook&Cook (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)
Nakon što je prvo ovogodišnje izdanje održalo 24. i 25. lipnja stižu nam još dva dana uz „Hook&Cook“ - 12. i 13. kolovoza 2022. godine na Ribarskom molu u Medulinu. Ovoga puta u goste dolaze chefovi David Skoko iz Banjola i Hrvoje Hrvatin iz Labina. Za glazbenu kulisu manifestacije pobrinut će se Music After
dinner te Soul Print. Program obje večeri počinje u 19 h i traje do 01h.
Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac podržao je manifestaciju, istaknuvši njezin značaj za lokalno stanovništvo i gospodarstvenike. „Hook&Cook“ jednako dobivena prilika za predstavljanje brojnim posjetiteljima u samom srcu još jedne uspješne turističke sezone. Manifestacija lokalnim ljudima daje vidljivost i promiče njihov
hvalevrijedan rad i kvalitetu namirnica te umijeće pripreme istih, istaknuo je načelnik Kirac, dodavši kako će Općina Medulin uvijek pomagati ovakve projekte ribarske tradicije u suvremenom urbanom duhu.
Mihael Idžaković, direktor TZ Općine Medulin nadovezao se rekavši kako se trenutno na području Medulin Riviere odmara 1,8 milijuna gostiju, što je rezultat iznad svih očekivanja i za 2,5 % bolja brojka u odnosu na 2019.godinu. Najveći dio gostiju boravi u kampovima, koji su zbog izrazito lijepog i suhog vremena – unatoč požarnoj
sezoni – najbolji mamac za dulji boravak na destinaciji. Svim tim ljudima treba ponuditi i kvalitetne sadržaje i doživljaje, najbolje što lokalni ljudi mogu pružiti a „Hook&Cook“ to i jest.
Renata Kuharić, voditeljica projekata TZO Medulin istaknula je kako se manifestacija izvorno trebala održati 2020.godine, no realizacija joj je prolongirana uslijed pandemije Covida-19 na 2022.godinu. Financijska sredstva dobivena od Europske
unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo omogućila su da se ove godine realizira više dana Festivala nego do sada – naime, ove godine „Hook&Cook“ ima ukupno 4 večeri festivala. Također, zahvaljujući natječaju, projekt sadrži i edukativnu notu. Organizirane su i edukativne radionice za profesionalne kuhare na oba izdanja Festivala – ova će se održati u petak u prijepodnevnim satima. A na samom eventu posjetitelji će na edukativnim panoima moći pročitati i ponešto o tuni, srdeli i hobotnici, a sve u cilju proširenja svijesti o potrebi konzumacije ribe i njezinoj dobrobiti za
Ana Žužić, iz LAGUR Istarska batana pohvalila je manifestaciju koja predstavlja izniman spoj lokalnih dionika vlasti te ribara i njihovih ciljanih skupina potrošača, ali i kao nešto inovativno i drugačije, konceptualno osmišljeno kao event „od mora do
stola“ – uloviš, pripremiš i odmah poslužiš. Jednostavno, na moderan i inovativan način prezentiraju se ribarska tradicija i kulturna baština na području FLAG-a Istarska batana.
Siniša Pavlović Xixi, vlasnik branda „Hook&Cook“ podsjetio je kako im je, pri organizaciji festivala, idejno bilo važno dati veću važnost samoj ribi kao kvalitetnoj namirnici te većoj i češćoj konzumaciji općenito morskih plodova. Odgovorno ribarenje, uz poštivanje okoliša i suradnju sa znanstvenim institucijama za nas je
neprocjenjivo, kao i uz minimalan utjecaj na okoliš dati čim veću važnost kvaliteti lokalne ponude. Smatram da bi ribu trebalo uvijek koristiti kao namirnicu na svim feštama u ribarskim mjestima, te mi u „Hook&Cook“ brendu, uz neuobičajenu muziku i recepte tome dajemo svoj doprinos.
Marko Domgjoni, poslovni partner vlasnika branda „Hook&Cook“ otkrio je kako će chefovi David Skoko iz Banjola te Hrvoje Hrvatin iz Labina imati pune ruke posla.
David planira neku svoju inačicu poke bowe sa tunom – uz domaću šalšu i ječam,
dok bi Hrvoje trebao raditi jednu modernu inačicu balik ekmek-a – turske lepinje sa škombrima, no kako je Siniša ulovio palamide, bit će to turska lepinja sa friškim palamidama, zaključio je Domgjoni.