VODNJAN

Edukacija za 40-ak sommeliera maslinovog ulja bliži se kraju: EKSTRADJEVIČANSKO ULJE IDE I S TARTAROM, ALI I S ČOKOLATINOM

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Nastava u kušaonici Wine Babos u Vodnjanu

Nastava u kušaonici Wine Babos u Vodnjanu


Chef Robert Perić je predstavio tartar od boškarina, broštulani kruh od skute, zatim pjenicu od sira u papru, paštu, friganu pincu sa žavajonom, čokolatine od bijele i crne čokolade - sve s ekstradjevičanskim maslinovim uljima raznih sorti

Kroz prezentaciju "Primjena ekstradjevičanskog ulja u gastronomiji", održanoj proteklog tjedna u Vodnjanu, 40 polaznika programa osposobljavanja za poslove sommeliera maslinovog ulja imalo je prilike teorijsko i praktično znanje stečeno proteklih mjeseci primijeniti i na gurmanske zahtjeve i kulinarske vještine.

U prostorima obrta Giacometti-Moscarda, točnije kušaonice Wine Babos u Vodnjanu, prvu je takvu gastronomsku prezentaciju u sklopu praktične nastave programa, kojeg provodi Pučko otvoreno učilište iz Vodnjana, vodio chef Robert Perić. Polaznicima, koji nastavu pohađaju u dvije paralelne grupe, jedan od naših istaknutijih kuhara predstavio je tartar od boškarina, broštulani kruh od skute, zatim pjenicu od sira u papru, paštu, friganu pincu sa žavajonom, čokolatine od bijele i crne čokolade - sve s ekstradjevičanskim maslinovim uljima raznih sorti.

Ovim dijelom praktične nastave vezane za primjenu maslinovog ulja u gastronomiji, jedinstveni edukativni program koji se provodi u Hrvatskoj približava se svom kraju. Predavanja su počela u veljači, teorijski dio s vježbama vodili su stručnjaci Marin Krapac, Melinda Cossetto, Irena Krajcar Kokalj te Bosiljka Bilić, dok su praktičnu nastavu s vježbama vodili Krapac i Cossetto. Program otvoren svim punoljetnim osobama sa završenom srednjom školom sveukupno traje 130 sati. Za to bi razdoblje polaznici trebali steći osnovno znanje o razvoju maslinarstva kroz povijest i upotrebu maslinovog ulja u ljudskoj prehrani, naučiti razlikovati vrste maslina i specifičnosti svake pojedine vrste maslina, prepoznavati pozitivna i poželjna svojstva djevičanskih maslinovih ulja, ali i mane koje nastaju kao posljedice postupka proizvodnje, neodgovarajućeg čuvanja i pogrešne primjene, zato im razlikovati tipove ulja i savjetovati o njihovoj primjeni. Takav edukativni program odobrilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, što znači da se nakon položenog završnog ispita novo zanimanje upisuje u e-radnu knjižicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter