u ŠuPressu Radio Pule

Direktor ŽCGO-a GIACOMETTI: "Za Kaštijun postoji rješenje!"

Na Marišćini sam bio samo operativac, nisam donosio odluke, a Kaštijun, za razliku od nje, ima većinskog vlasnika pa će se neke bolne odluke moći donositi lakše, kazao je Giacometti odgovarajući na kritike da na Marišćini, gdje je prethodno bio jedan od rukovoditelja, još nije riješen problem smrada

| Autor: Marcello ROSANDA
Kaštijun (FB Čist zrak duga ljubav)

Kaštijun (FB Čist zrak duga ljubav)


Nakon prvih nekoliko tjedana na čelu Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun Fabio Giacometti iznio je dojmove i planove u emisiji ŠuPress Radio Pule, u kojoj je drugi tjedan zaredom tema bio Županijski centar za Gospodarenje otpadom Kaštijun. Urednik i voditelj Daniel Sponza ugostio je Giacomettija i novinara Glasa Istre Milana Pavlovića.

Giacometti prezentirao svoje radno iskustvo, od dugogodišnjeg rada u posrnuloj Dini Petrokemiji na Krku, do petogodišnjeg iskustva na rukovodećim mjestima u Kaštijunovom "bratu", ŽCGO-u Marišćina kod Rijeke. Vratio se, kaže, na pravu stranu Učke, ni manje ni više nego na Kaštijun.

Rješenje postoji

- Na Marišćini sam bio samo operativac, nisam donosio odluke, a Kaštijun, za razliku od nje, ima većinskog vlasnika pa će se neke bolne odluke moći donositi lakše, kazao je Giacometti odgovarajući na kritike da na Marišćini, gdje je prethodno bio jedan od rukovoditelja, još nije riješen problem smrada.

Napomenuo je da rješenje za Kaštijun postoji te da na tome ne treba štedjeti.

- U prošlosti se štedjelo na krivim mjestima, pa je zato došlo do problema, a ne zbog krivog vođenja svih procesa, smatra Giagometti.

Pavlović se prisjetio vremena kada se na mjestu Centra nalazilo samo brdo smeća iznad kojeg su letjeli galebovi. - Tada nikome nije ništa smetalo, a problemi su krenuli kada smo izgradili Centar, konstatirao je.

- O Kaštijunu se u ovoj kampanji puno govorilo i stizala su razna obećanja, primjerice o zatvaranju Kaštijuna, i to upravo od ljudi koji su radili na postavljanju Giacomettija. Balansirali se između populizma i realnih opcija, istaknuo je Pavlović i upitao Giacomettija treba li nam uopće Kaštijun te koja je njegova konkretna misija, unaprijediti Centar ili njegovo buduće zatvaranje.

- Zatvoriti Kaštijun se ne može. U tom bi slučaju trebalo otvoriti nešto drugo čega nema. Trebalo bi barem 15 godina da se nađe nova lokacija. Preporučujem političarima koji to predlažu da već sada počnu tražiti drugu lokaciju, ali njima se uvijek zaborave neke izjave, dok se nama inženjerima sve pamti. Tehnologija Kaštijuna je dobra, treba se samo držati propisa. Građani i komunalna poduzeća moraju poštivati određena pravila o gospodarenju otpadom, potvrdio je Giacometti.

Na pitanje o osobnoj odgovornosti gospodarstvenika i samih građana on je kazao da je problem što u miješani komunalni otpad često završavaju stvari kojima tamo nije mjesto, kao što je i glomazni otpad, kaučevi, ribarske mreže, veš mašine, frižideri i slično.

Eksplozija gnojiva?

- Što se tiče svibanjskog požara na Kaštijunu, to je u biti bila eksplozija koja je trebala biti detaljnije istražena. Netko je očito u komunalni otpad bacio nešto što je reagiralo i eksplodiralo. Po mom iskustvu, radi se o velikoj količini umjetnog gnojiva, kazao je Giacometti i zaključio da se takvi incidenti ne mogu spriječiti. Upozorio je komunalce da na Kaštijunu postoje dodatne kamere kojima se može vidjeti sadržaj svakog kamiona.

Što se tiče kuloarskih priča da je novi direktor Giacometti naišao na gotovo prazan ured bez prateće dokumentacije, on je to demantirao i kazao da je sve što treba pronašao na službenom računalu i u arhivi.

- Povećat ćemo operativne troškove, a trebat će i više radne snage. Također, očekujem da ćemo do ožujka povećati kapacitete operativne površine. Ponavljam, na sustav gospodarenja otpadom ne treba štedjeti, zaključio je Giacometti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter