Započela je sezona istarskog bijelog tartufa, a s njom i prvi ovosezonski sajam u dolini Mirne, Dani Zigante tartufa koji nosi i neslužbenu titulu najdužeg sajma na svijetu. Već prvog od deset sajamskih vikenda pod velikim šatorom gotovo četiri kilograma bijelog tartufa pokazatelj je da je sezona obećavajuća. Potvrdit će to i Antonella Zigante.
- Tartufi su kvalitetni i količinski ih je dovoljno za ovo doba godine, kaže Antonella. Njen otac Giancarlo Zigante, Guinnesov rekorder poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu i utemeljitelj obiteljskog biznisa, nada se jednoj dobroj sezoni.
- Kada sezona krene malo kasnije, kao ove godine, onda je bolja, kiše je bilo dovoljno, uvjete za rast tartuf ima, vlage ima… Ako ne bude neke velike poplave, mogla bi to biti jedna lijepa, srednja sezona tartufa, kaže Zigante koji se tartufarenjem bavi punih 48 godina. Ove je izdao knjigu "Naš istarski tartuf", svojevrsnu enciklopediju istarskog tartufa. Tartufi su se u Motovunskoj šumi počeli tražiti 1929. godine, a sam se Zigante prvo kao tartufar, pa trgovac i ugostitelj, njima bavi gotovo pet desetljeća.
Kada je 1994. godine u Livadama održana prva fešta od tartufa bilo je to pod ceradama kamionskih prikolica, prisjetit će se oprtaljski načelnik Aleksander Krt. Livade su u međuvremenu promijenile izgled i postale centar svijeta tartufa. Zigante je otvorio trgovinu tartufa, pa restoran kojeg vodi glavni chef Damir Modrušan, a danas ga krasi Michelinova preporuka, te krenuo samostalno organizirati sajam. U Livade turisti dolaze tijekom cijele godine, a najviše ih se ipak odlučuje doći upravo tijekom jesenjeg maratonca kada se Livade pretvaraju u veliki sajamski centar posvećen gljivi naziva Tuber magnatum Pico. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)