OBILJEŽAVANJE DILJEM SVIJETA

DANAS JE SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI: Građani su prva karika u lancu spašavanja života

Podaci o svjetskoj populaciji koja stari pokazuju potrebu za određivanjem prioriteta i povećanjem broja tečajeva prve pomoći za osobe starije dobi. Udio stanovništva osoba starijih od 65 godina raste brže od svih ostalih dobnih skupina i procjenjuje se da će do 2050. godine 16 posto svjetskog stanovništva biti starije od 65 godina. Starije osobe imaju veću vjerojatnost za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a sa životnom dobi se povećava i broj raznih ozljeda

| Autor: Luka JELAVIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Danas, druge subote u rujnu, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan prve pomoći. Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći odnosi se na važnost cjeloživotnog učenja i uključuje sve dobne skupine - djecu, odrasle i starije osobe. Tema podsjeća i na važnost prevencije socijalne isključenosti te na važnost edukacije u koje treba uključiti i osobe s invaliditetom, raseljene osobe i migrante, djecu i mlade koji žive u teškim životnim okolnostima, beskućnike i druge ranjive skupine. Bez obzira na dob, posjedovanje vještina i znanja prve pomoći pomaže u stvaranju sigurnijih i zdravijih zajednica.

Doprinos društvu

Djeci, odraslima ili starijim osobama potrebno je omogućiti kvalitetnu edukaciju za pružanje prve pomoći, jer će cjeloživotna predanost učenju i pružanju prve pomoći osobe dodatno učiniti otpornijima.

Znanje pružanja prve pomoći mora biti dostupno svima, svatko može naučiti spasiti život, a građani su prva karika u lancu spašavanja života. Edukacije prve pomoći doprinose društvu, pripremaju građane da budu samopouzdaniji, podržavajući i aktivnije postupke u očuvanju zdravlja, a kroz učenje vještina spašavanja života također se pomaže razvijanje empatije, samopouzdanja i spremnosti pojedinaca na djelovanje.

Podaci o svjetskoj populaciji koja stari pokazuju potrebu za određivanjem prioriteta i povećanjem broja tečajeva prve pomoći za osobe starije dobi. Udio stanovništva osoba starijih od 65 godina raste brže od svih ostalih dobnih skupina i procjenjuje se da će do 2050. godine 16 posto svjetskog stanovništva biti starije od 65 godina. Starije osobe imaju veću vjerojatnost za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a sa životnom dobi se povećava i broj raznih ozljeda. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u 2010. godini 69 posto pacijenata s moždanim udarom i više od 50 posto hospitalizacija uzrokovanih ozljedama prilikom pada, odnosilo se na osobe starije od 65 godina.

Edukacija na Bujštini

Hrvatski Crveni križ sa svojim 131 društvom diljem Hrvatske provodi tečajeve prve pomoći. Samo prošle godine društva Crvenoga križa organizirala su 2.888 tečajeva na kojima su sudjelovale 33.453 osobe. Crveni križ Bujštine ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći obilježava nizom aktivnosti na području Buja, Umaga i Novigrada, na način da se organiziraju prigodni info punktovi gdje će građani moći dobiti sve potrebne informacije, savladati tehnike prve pomoći i obnoviti znanje. Na info punktu građani će moći izmjeriti tlak i razinu šećera u krvi. Takvi punktovi Crvenog križa bit će uspostavljeni 13. rujna (utorak) od 9 do 11 sati u središtu Buja, te istog dana u Novigradu od 11,30 do 13,30 sati u Parku Irme Benčić. Dan kasnije, 14. rujna (srijeda) punkt za građane će biti postavljen u Umagu od 10 do 12 sati na novom Trgu 1. svibnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter