SVEČANA SJEDNICA BUZETSKOG VIJEĆA

DAMIR KAJIN: Rijeka i Kopar bit će predgrađe Buzeta!

Pada Schengen, dolazi euro, Rijeka i Kopar, da se našalim, bit će predgrađe Buzeta, rekao je buzetski gradonačelnik, dodavši da je Buzet grad predivnih ljudi i silnih mogućnosti

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, u sklopu Subotine, uz blagdan Sv. Marije Male, u Buzetu je danas proslavljen gradski praznik. U dvojakoj ulozi, kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i istarski župan, Boris Miletić je istaknuo da Milanović uvijek naglašava vrijednost Istre i njezinu razvijenost, posebnost, multikulturalnost, pa je tako ove univerzalne vrijednosti ovom prigodom ponovio i on.

- Pred nama su značajni izazovi. S jedne strane rat u Ukrajini, rast inflacije, porast troškova života, energenta, plina, struje, dakle jedno neizvjesno razdoblje gdje držim da svaka lokalna zajednica mora snaći snage i zajednički surađivati kako bi građanima pružila osjećaj sigurnosti. Pred nama su i velike šanse, a to se posebno odnosi na pogranična područja. Predstoji ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, ukidanje granica i ulazak u eurozonu, poručio je Miletić.

Cimos najvažniji

Svečanoj sjednici prisustvovali su bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, izaslanica predsjednika Vlade, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Monika Udovičić, počasni konzul RH u Sloveniji Božo Dimnik. U Buzet je ponovo došao i general Ivan Mišković, odazvali su se saborski zastupnici, delegacije zbratimljenih i prijateljskih gradova, brojni istarski gradonačelnici i načelnici. Najavljeni su bili i predsjednik Milanović te njegova prethodnica Kolinda Grabar Kitarović, ali u posljednji trenutak nisu došli.

(Snimio Milivoj Mijošek)

U svom obraćanju gradonačelnik Damir Kajin rekao je da je za Buzetom godinu dana i tri mjeseca od primopredaje vlasti. Najbitnije je, istaknuo je, da je buzetsko gospodarstvo stabilno, što se najbolje očituje u proračunskim prihodima grada.

(Snimio Milivoj Mijošek)

- Usuđujem se kazati da je centralni događaj "preuzimanje" PPC-a, odnosno Cimosa od njemačkog fonda "Mutares". Nije još parafirano, ali tu su, pred potpisivanjem ugovora. Cimos je alfa i omega ovoga grada, tvrtka koje zapošljava 700 ljudi. Da razgovaram telefonom s predsjednikom države ili premijerom, a da me netko nazove iz Cimosa, ove prve stavljam na čekanje, a njima se javljam. To je Cimos za Buzet. Prošle godine ostvarili su prihode od 336 milijuna kuna, ali bilo je i problema. O njima neću. Pomagali smo koliko smo mogli, a i Vlada preko HABOR-a je bila široke ruke, rekao je Kajin te naglasio da je osnovni problem radna snaga.

Stranci radnici

Jedna desetina zaposlenih na buzetskom području su radnici koji dolaze iz Ukrajine, Uzbekistana, Indije, Filipina..., bez kojih Buzet ne bi bio prisutan u građevinskoj i metalnoj industriji, pivarstvu...

Gospodarstvenici, Vlada, gradonačelnici, direktori javnih sustava…, nastavio je Kajin, i te kako prate što se dešava u Libiji, Siriji, Tajvanu i nadasve Ukrajini.

MMI_0191.JPG SUBOTINA, SVECANA SJEDNICA GRADA, NA SLICI STIPE MESIC, MILETIC I KAJIN, BUZET, 09.09.2022. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE

- Iz te ponosne ukrajinske nacije u Buzetu se skrasilo oko 120 ljudi, gotovo svima se priskočilo u pomoć. Ukrajina je ono dobro i dobro će nadvladati zlo. Slava Ukrajini, poručio je Kajin.

Buzet je, rekao je gradonačelnik, mali, ali vidljiv grad. Na granici sa Slovenijom, 35 kilometra od Kopra, 50 kilometara od Rijeke. Dešava mu se i turizam. Broj noćenja u ovoj godini u odnosu na rekordnu 2019. godinu povećao se za gotovo 20 posto.

- Pada Schengen, dolazi euro, Rijeka i Kopar, da se našalim, bit će predgrađe Buzeta, naglasio je buzetski gradonačelnik.

Obraćajući se uzvanicima iz Slovenije istaknuo je da se u Istarskoj županiji tijekom ljeta moralo uvesti redukciju vode, trpjelo se ogromnu štetu, ali nikada nitko nije pomislio da zbog toga ne ispunjava obveze o isporuci vode Slovenskom primorju. Stoga, rekao je, preklinje slovensku stranu da konačno otvori granični prijelaz Sočerga/Požane za kamione.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Kajin je u svom obraćanju također rekao da se Buzet nikad više nije javljao na EU projekte. Istaknuo je da je najsocijalniji grad u Istri, ne plaća se porez na neizgrađeno građevinsko zemljište, o neobrađenom poljoprivrednom da se i ne govori, ne plaća se parking, niti zauzeće javnih površina. Komunalni doprinos u cilju poticanja gospodarstva iznosi svega 10 kuna po kubnom metru.

Uoči svečane sjednice, prenio je Kajin, obilježen je početak izgradnje buzetske obilaznice. Tiho, bez pompe, ponizno, a kada se sagradi, druge godine za Subotinu, prerezati će se vrpca i nazdraviti.

MMI_0158.JPG SUBOTINA, SVECANA SJEDNICA GRADA, NA SLICI MARIJAN RITOSA, RUBEN FLEGO I ???, BUZET, 09.09.2022. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE

- Lijep je naš Buzet. Grad predivnih ljudi. Silnih mogućnosti. Uz izgradnju obilaznice ide rekonstrukcija Riječke ulice, u tijeku je dogradnja Doma za starije, ide uređenje šetnice, prva faza odvodnje u Starom gradu, fotonaponi, obnova 1.100 električnih žarulja, dječje igralište ispred škole, drugo u Svetom Duhu, pripremaju se investicije u vodoopskrbi. Za drugu Subotinu otvaramo sve to s naglaskom na obilaznicu, dograđeni dio Doma za starije i Riječku ulicu. POS stanovi, nadam se, bit će u ozbiljnoj fazi gradnje, istaknuo je Kajin te najavio da je preko Hrvatske kovnice novca u pripremi izdavanje najmanjeg zlatnika s motivom Huma koji bi trebalo ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Plaćanje tunela Učka

U prepunoj dvorani Narodnog doma domaćinima je gradski praznik čestitala i izaslanica predsjednika Vlade Monika Udovičić.

Predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan u ovoj je svečarskoj prigodi uputio hrvatskoj Vladi poruku da razmisli o poduzimanju radnji za izgradnju autoceste, sjevernog nastavka Istarskog ipsilona od čvora Lupoglav do Črnog Kala u Sloveniji, kroz Buzet i Ćićariju, kao i da se Buzećane i Istrane oslobodi plaćanja cestarine kroz tunel Učku, jer žele biti na istom stupnju financijskog opterećenja kao i stanovnici koji koriste Krčki ili Pelješki most. Važan dio govora Prodan je posvetio ukrajinskom narodu te rekao da od 24. veljače svaku sjednicu Gradskog vijeća započinje približno na isti način, izražavajući potporu Ukrajini i ukrajinskom narodu.

- Suosjećamo s patnjom i razaranjem koju prolaze i pružamo toplinu doma u ukupnoj pomoći izbjeglicama, uz nadu da će rat što prije prestati, a Ukrajina osloboditi svoju zemlju od ruskog napada, poručio je Prodan.

Milanović i Kolinda u Splitu

Predsjednik Zoran Milanović u zadnji je čas otkazao svoj dolazak u Buzet. Gradonačelnik Kajin prenio je da ga je Milanović nazvao u 12.30 sati i rekao da ne može doći radi toga što mu dolazi mađarska predsjednica i da nakon toga idu na finale utakmice Europskog prvenstva u vaterpolu Mađarska - Hrvatska. Dolazak u Buzet nedugo zatim otkazala je i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je članica Međunarodnog olimpijskog odbora pa je također je otputovala u Split.  

Podijeljena priznanja

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručena su gradska priznanja

ovogodišnjim laureatima. Nagrada Grada Buzeta za životno djelo dodijeljena je ročkom književniku Vladimiru Perniću. Zlatni grb dodijeljen je Nedi Zugan i Udruženju obrtnika Buzet, Godišnja nagrada Mirijanu Ritoši, Nadiji Prodan i Ispostavi Buzet Istarskih domova zdravlja, a Pohvalnica osnovcima, srednjoškolcima i studentima: Leticiji Prodan, Jobu Petehu Ivanišu, Lukasu Višiću, Teu Stokoviću, Alisi Fabris i Ivi Katarinčić te rukometnoj ekipi 5. i 6. razreda Školskog sportskog društva Pinguente i treneru Darku Černehi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter