OSVRT NA GOSPODARSKE PRILIKE

Damir Kajin ponovo o Uljaniku: U ISTRI SAMI SEBE LAŽEMO S KVAZI USPJEŠNOŠĆU

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Damir Kajin (M. MIJOŠEK)

Damir Kajin (M. MIJOŠEK)


Po povlačenju EU sredstava po stanovniku Istarska županija je s 6.921 kunom na sramotnom 18 mjestu od 20 županija i Grada Zagreba. Na prvom mjestu je Dubrovačko-neretvanska županija koja je po stanovniku povukla 36.636 kuna, komentirao je nezavisni gradski vijećnik Damir Kajin na današnjoj konferenciji za novinare te rekao kako jednostavno sebe lažemo s jednom kvazi uspješnošću dok je po svemu drugome, Istra sigurno na dnu ovakve europske Hrvatske.

- Znači, korupcija, nepotizam, pretvaranje javnog u privatno, medijske neslobode, ovisno pravosuđe, razorili su Istru, a Uljanik je samo paradigma IDS-ove vlasti zadnjih sedam, osam godina. To je jedan razlog zašto Istra stagnira, a drugo je konzerviranje stanja koje je iza sebe ostavio Jakovčić za što su se prije svega pobrinuli Miletić kao predsjednik IDS-a i aktualni župan te zakupljeni medij, ustvrdio je Kajin.

Kada je riječ o Uljaniku, nastavio je Kajin, nema nikakve dileme da su njega dokrajčile uprave, njihova pohlepa time što su iz Uljanika izvukli ono najvrjednije što je to brodogradilište posjedovalo. Prije svega Uljanik plovidbu koja je sada također u ogromnim problemima. - "3. maj" će opstati, no bojim se da će Uljanik ići u likvidaciju, ali ne zbog Vlade već zbog uprava, sindikata i lokalne samouprave, komentirao je Kajin.

Govoreći o rodnom gradu, istaknuo je kako je po prihodima jedinica lokalne samouprave po stanovniku, Buzet nekada držao vrh, a danas je tradicionalno pri dnu. Od 41 grada i općine lani je bio na 32 mjestu. Čak je i jedna Pula s Uljanikom na 26 mjestu. Prosjek Istre po stanovniku je 7.617 kuna, a Buzet ima svega 4.787 kuna. Tome je tako, mišljenja je Kajin, prije svega jer Buzet nema tko zastupati ni pri Vladi ni u Saboru, a Istarska županija na čijem je čelu Valter Flego, prema Buzetu se odnosi kao prema stranom tijelu. Ni jedna vrjednija investicija u šest godina koliko je župan nije došla u Buzet. S druge strane, od trinaest gradova i općina koje ostvaruju najveće prihode, dvanaest ih je na moru. To govori da Istra kojim slučajem nema more prosjek bi bio oko 5.000 kuna, znači u rangu Sisačko - moslavačke županije, zaključio je gradski vijećnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter