PETA ETAPA BICIKLISTIČKE UTRKE

CRO RACE: Zbog biciklista od 10 do 15 sati privremena regulacija prometa

Pozvani su svi vozači motornih vozila koji se nađu na pravcu održavanja biciklističke utrke da postupaju po uputama policije i drugih osoba u organizaciji, odnosno da uspore i zaustave vozila do prolaska biciklista

| Autor: Anđelo DAGOSTIN, Branko BIOČIĆ
Najbolji svjetski biciklisti danas su na istarskim cestama (Snimio Milivoj Mijošek)

Najbolji svjetski biciklisti danas su na istarskim cestama (Snimio Milivoj Mijošek)


U šestom izdanju međunarodne biciklističke utrke CRO Race koja se održava od 28. rujna do 3. listopada, sudjeluje dvadesetak biciklističkih timova iz Europe, Azije, Amerike i Australije iz kategorija natjecanja World Teams, Professional Continental i Continental. Utrka se održava u šest etapa, na trasi dužoj od 1.000 kilometara diljem Hrvatske. I ove će godine utrka CRO Race ponuditi brojna uzbuđenja i atrakcije, a prolazit će kroz trinaest županija te obuhvatiti neke već poznate, ali i nove destinacije. Ovog vikenda, točnije danas, stižu i u Istru.

Zatvorena rabačka riva

Naime, vozi se sljedećim etapama: 1. Osijek - Varaždin (237 km), 2. Slunj - Otočac (187 km), 3. Primošten - Makarska (167 km), 4. Zadar - Crikvenica (197 km), 5. Rabac/Labin - Opatija (137,5 km) i 6. Samobor - Zagreb (156,5 km). Kraj posljednje etape i proglašenje ukupnog pobjednika ove će godine biti kod Hrvatskog narodnog kazališta na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu. Kao i dosadašnjih godina, utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija, a izravan prijenos bit će i na Eurosportu.

Početak pete etape, koja zahvaća Istarsku i Primorsko-goransku županiju, smješten je u Rabac i Labin, s prolaskom kroz Pazin, Kastav, Viškovo i Rijeku te završetkom u Opatiji. Destinacijski partneri na ovoj su etapi Istarska županija, Općina Viškovo te gradovi Labin, Pazin, Kastav, Rijeka i Opatija. Na prometnicama kojima se kreće utrka, u razdoblju od 10 do 15 sati na snazi će biti privremena regulacija prometa. Ograničenje prometa na navedenim dionicama obavljat će se uz nazočnost djelatnika MUP-a i predstavnika organizacije. U Rapcu će tako danas za sva vozila biti zatvoren promet od početka novog dijela Rabačke rive do rotora u Rapcu u razdoblju od 8.30 do 11 sati. Glavna prometnica Rabac - Labin od rotora u Rapcu do rotora na početku uspona Aldo Negri za sav će promet biti zatvorena u periodu od 10:15 do 10:50. Zbog prolaska biciklista ulice na potezu od Ulice Aldo Negri na usponu za Stari grad, ulice Svete Katarine - gradsko groblje - Kranjci - Salakovci - Kapelica - Labin Zelenice, bit će zatvorene za promet od trenutka dolaska pa do trenutka prolaska svih sudionika biciklističke utrke, pratnje i organizacijskih vozila. Prekid javnog prometa kroz te ulice trajat će otprilike 20 minuta, izuzev ranije najavljenih zatvaranja.

U Pazinu između 11 i 12.30 sati

Start u Rapcu zakazan je u 10.30 sati, u Starom gradu se biciklisti očekuju u 10.50 sati te na Zelenicama u 11 sati. Pozvani su svi vozači motornih vozila koji se nađu na pravcu održavanja biciklističke utrke da postupaju po uputama policije i drugih osoba u organizaciji, odnosno da uspore i zaustave vozila do prolaska biciklista. Također, upozoravaju se sudionici u prometu da su, iako se biciklistička utrka održava u uvjetima normalnog odvijanja prometa s povremenim zaustavljanjem neposredno prije nailaska i prolaska biciklista, moguća su zaostajanja biciklista koja sudjeluju u manifestaciji pa je potrebno povećati oprez i obratiti pozornost na bicikliste u prometu. Organizatori napominju kako će dionica B8 Istarskog ipsilona od čvora Veprinac do čvora Matulji biti zatvorena za promet u razdoblju od cca 12.30 do 13.30 sati. Zbog sigurnosti biciklista biti će onemogućen i promet vozila prema Učki s istarske strane od cca 12 do 13.30 sati te prema Učki s riječke strane od cca 12 do 14 sati.

Foto

Ova velika međunarodna biciklistička utrka proći će danas i kroz Pazin između 11 i 12.30 sati.

Grad Pazin će biti domaćin prolaznog, bonifikacijskog cilja na utrci čime je osigurao da neke od znamenitosti Pazina budu prikazane kao interesne točke na TV ekranu u prijenosu utrke na internacionalnoj i nacionalnoj razini. Televizijski prijenos osiguran je na čak šest kontinenata i više od 190 zemalja svijeta. Značaj ovog događanja ne samo u sportskom, već i turističkom smislu pokazuje i to što je projekt prozvan "najljepšom razglednicom Hrvatske" iz razloga što cijelu našu zemlju tijekom utrke putem TV prijenosa prikazuje iz zraka i pretvara u jedinstvenu sportsku arenu diveći se svim njezinim osobitostima i ljepotama.

U vrijeme prolaska biciklističke utrke kroz Pazin okvirno od 11 do 12.30 sati za promet će biti zatvorene prometnice iz smjera Gračišća i Lindarskog križa (Drazej) te Ulica Jurja Dobrile, Šetalište Pazinske gimnazije, Ulica Hrvatskog narodnog preporoda i Ulica Dubravica u smjeru Cerovlja.

Nema pretjecanja, moguća kašnjenja autobusa

Mole se vozači za suradnju i razumijevanje te pojačan oprez u prometu. Također, mole se svi pješaci na pojačan oprez s obzirom na to da se biciklisti na dionici kroz centar grada kreću brzinama većim od 40 kilometara na sat. Budući da trase utrke voze većinom po državnim cestama i glavnim prometnim rutama, kompletan promet koji se odvija tim dionicama u smjeru kretanja biciklista od samog starta biti usporen, u skladu s kretanjem biciklista, odnosno oko 40 - 50 km/h. S obzirom da će staza biti osigurana od strane predstavnika MUP-a, neće biti moguća pretjecanja ni propuštanja prometa, pa samim time postoji velika vjerojatnost da će doći do kašnjenja autobusnih linija koje prometuju tim dionicama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter