otvaranje ugostiteljskih objekata

ČITANJE NOVINA U OMILJENOM KAFIĆU BEZ STRAHA OD ZARAZE KORONOM? Doznajte što kažu stručnjaci

| Autor: Glas Istre
Snimio M. MIJOŠEK

Snimio M. MIJOŠEK


Može li koronavirus živjeti na novinskom papiru i još važnije, možete li oboljeti od Covida-19 čitajući vaše omiljene novine? Odgovor na pitanje nije složen, stručnjaci se slažu kako je rizik prijenosa koronavirusa preko novina zanemariv i postoji samo u teoriji, piše Jutarnji list

Potvrdio je to i Earl J. Wilkinson, izvršni direktor Međunarodnog udruženja za novinske medije (INMA), u svom blogu koncem ožujka kada je izvijestio o istraživanjima koje je provela INMA nakon brojnih upita građana. Istraživanje je provedeno uz pomoć četiri izvora: Svjetske zdravstvene organizacije, časopisa Journal of Hospital Infection, Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti te Centra John Innes.

U njemu se, među ostalim, ističe kako virus najkraće opstaje na poroznom materijalu kao što je karton. Ondje može opstati uz gubitak snage, do 24 sata. Izloženost zraku mu ubrzano oduzima moć inficiranja. Novinski je papir porozniji od kartona što znači da bi virus na njemu opstao još kraće. Nakon izlaska iz tiskarskog stroja novine su stalno na zraku, što dodatno slabi mogućnost djelovanja virusa.

Tomu treba dodati da je proces proizvodnje novina, od tiska do završne distribucije korisniku, potpuno automatiziran.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter