SNJEŽNU MEĆAVU NA ĆIĆARIJI U NEDJELJU JE ZAMIJENILA PRAVA ZIMSKA BAJKA

Ćićarija zatrpana snijegom


Prava snježna mećava zahvatila je u subotu Ćićariju i doslovce je zatrpala snijegom posebice na sjeverozapadnom dijelu uz granicu sa Slovenijom, u Danama, Vodicama i Jelovicama gdje je snježni pokrivač mjestimično dosezao i do 60 centimetara visine. Snježni zapusi zaposlili su cestare zimske službe Istarskih cesta, ali i HEP-ovce s obzirom su pojedina sela ostala bez struje. Do kvara je došlo zbog pucanja vodiča i lomljenja stabala pod teretom mokrog snijega te njihovog rušenja na dalekovode.

Zbog teških vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom i jakom burom, a u namjeri da se na iznimno teškom i neprohodnom terenu pronađe i što prije sanira kvar, na intervenciju su poslane dežurne ekipe Distribucijskog područja Elektroistre iz terenskih jedinica Buzet, Pazin i Labin, doznajemo od direktora Elektroistre Zvonka Liovića. Kvarovi su sanirani na 20 kV dalekovodima Dane - Jelovice i Lanišće - Brgudac tako da su u subotu u 16,25 sati sva sela na području Općine Lanišće ponovno imala redovnu isporuku električne energije.

Snježne oborine u Istri nisu prouzročile veće probleme. U Županijskom centru 112 Pazin zaprimljena su dojave da se autobus zaglavio na cesti Vranja - tunel Učka, te da je osobno vozilo ostalo u zapuhu na cesti preko Učke. U subotu u 8.25 sati proglašeni su zimski uvjeti na cesti preko Učke i za područje Ćićarije koji su i danas bili na snazi.

Nakon subotnje mećave, sunčana nedjelja donijela je Ćićariji snježni ugođaj prave zimske bajke. Iz svih dijelova središnje Istre pohrlili su na snijeg. Nedaleko od Bresta u zimskim radostima uživala je obitelj Kert iz Buzeta. Mama Sabina od malih nogu voli snijeg, a tu je ljubav prenijela na 7-godišnju kćerkicu Lindu i 4- godišnjeg sina Leonarda koji su uživali u sanjkanju. U podnožju Žbevnice bilo je puno planinara, a u Vodicama smo susreli lovce Lovne desetine Vodice Milana Sirotića i Valtera Draščića koji kažu da lov po snijegu ima posebnu draž jer su uočljiviji tragovi divljači.

Za razliku od izletnika koji su nedjelju iskoristili za odmor na snijegu, starosjediocima je snježni vikend zadao pune ruke posla jer trebalo je očistiti snijeg sa prilaza. Na takvom smo zadatku zatekli Radovana Žmaka i njegovu sestru Vesnu Žmak koji živi u Umagu, a svaki vikend dolazi u Vodice, rodno selo svoje majke.

- Snijeg je u subotu padao cijeli dan i jako je puhalo. Već dugo nije bilo takve mećave. Ralice su stalno čistile, ali bi vjetar ponovo nanosio snijeg na prometnice, rekla nam je Vesna. Njen ujak 70 - godišnji Branko Ribarić kaže da u Vodicama živi trinaest stalnih stanovnika, sa vikendašima ih je ukupno tridesetak, a u njegovom djetinjstvu u selu je bilo sto i dvadesetak stanovnika. Većina se bavila stočarstvom, a na obližnjim obroncima paslo je dvije tisuće ovaca i pedeset konja.

- Lipo je živiti u Vodicama, samo nikad ne bin ja pita da snijeg pada, reći će Branko i dodati da ga nije iznenadio. Konačno i pučka izreka kaže Sveta Agata - snig na vrata, što znači da prvih dana veljače snijeg nije rijetkost. Na zalihi je 40 metara ogrjevnog drva za dvije kuće, hranom se snabdijeva u pokretnoj trgovini koja dolazi svaku subotu, a i nećaci brinu o njemu. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter