Radionica AZZRI
Poznati hrvatski chef Hrvoje Zirojević iz Splita održao je radionicu u Agenciji za ruralni razvoj Istarske županije na Gortanovom brijegu u njihovoj edukativnoj kuhinji gdje zid krase svi poznati hrvatski kuhari. Njegova je slika svakako tu zaslužila mjesto.
Radionicu je pozorno slušalo desetak kuhara, dok je on pričao muha se nije čula. Svaki savjet zlata je vrijedan.
Tematika je bila gastronomija sirove hrane, i za svaku sirovu on je dodao jedan savjet. Bilo je bezbroj savjeta.
-More se može osjetiti na tanjuru. Napravi se čaj od kamenice i džina koji možete servirati sa selvićeom. Nožićem za tartufe možete rezati kamenicu, samo su neki od trikova koje je Zirojević dao polaznicima gastro edukacije.
Ovaj skromni ali realno jedan od najboljih hrvatskih kuhara educirao je kuhare iz Istre koji su upijali njegove savjete. Neke bazne, ali uvijek korisne informacije jer svaka je imala neki "ahaaa" twist.
-Nema namirnice koja se ne može koristiti, koju trebamo baciti, sve se treba koristiti i o tome voditi računa, istaknuo je Zirojević tijekom radionice. Organizacija posla jako je važna. Velike porcije trebaju se raditi pametno, a imati na umu da se ne izgubi kvaliteta.
Paulo Šverko iz Vrsara s nama je podijelio razlog dolaska baš na ovu radionicu koja je odrađena prema pandemijskim mjerama.
-Kvaliteta njegovog rada ključna je formula kojoj svi trebamo težiti. Vrlo je temeljit i to me impresionira, kazao je Paulo.
Zirojević je tijekom edukacije pohvalio entuzijazam kuhara koji su došli jer smatra da je cijeli život učenje.
-Svaka godina nam donese nešto novo, a ne znam koliko bi života trebali živjeti kako bi guštali u svemu. Treba uvijek raditi i stvarati nešto novo. Da, ljubitelj sam Italije, Španjolske, Francuske. Te kuhinje me inspiriraju, rekao je.
Doduše, mislim da smo zanemarili Grčku koja ima sjajnu kuhinju. Tu su i Turska, te sjever Afrike koje imaju zanimljivu ponudu, kazao je Hrvoje.