NEVJEROJATAN POTEZ

ZAOŠTRAVANJE U MLINIMA Slovenci izabrali srpsku firmu koja će postaviti 40 KILOMETARA OGRADE U HRVATSKOJ!

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Mlini - selo na granici (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Mlini - selo na granici (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Rješenje bi, smatra Dario Ugrin iz sela Mlini, bilo kada bi se mještanima kojima je prema SOPS-u u propusnicu upisano selo Mlini kao prijelazna točka, dao ključ metalnih vrata ili kao što je to gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić predložio, da ih se otvara preko dana, a navečer zatvara

 Ponovo kuha u Mlinima, pograničnom zaseoku kod Buzeta, gdje je Slovenija nenajavljeno prije mjesec dana postavila metalna vrata na cestu usred sela i time zapriječila ne samo prolaz do slovenskog, već zbog nepovoljne konfiguracije terena, i do dijela hrvatskog teritorija. Portun na samoj državnoj granici je zaključan, koparska policija otvara ga na telefonski poziv, i to samo mještanima s propusnicom u koju je prema SOPS-u (Sporazum o prekograničnoj suradnji) kao prijelazna točka upisano to mjesto. S druge strane ograde ostalo je nekoliko nenaseljenih hrvatskih kuća, rezervoar na izvoru rječice Are iz kojeg se vodom snabdijeva nekoliko obitelji u Mlinima, kao i vrt Daria Ugrina, 67-godišnjaka iz Mlini. Ugrin nam se požalio kako je protekle subote u dva navrata prešao granicu na tom mjestu, a predvečer je na povratku čekao dva sata da mu policijska patrola Policijske postaje Kopar otključa vrata i s hrvatskog teritorija pusti ga natrag - u Hrvatsku!

Otvorili vrata

- Tamo imam drva i vrt u kojem zbog koronavirusa nisam bio mjesec dana. U subotu sam zvao Policijsku postaju Kopar, najavio se i policijska patrola došla je iz Kopra oko 8 sati. Otvorili su mi vrata i kada sam prošao s traktorom za mnom su zaključali i otišli. Rekli su da nazovem kada završim i čekao sam ih pola sata koliko im treba da dođu iz Kopra. Drugi sam puta do vrta otišao oko 16 sati. Procedura uvijek ista, telefonski poziv da mi otključaju vrata i puste do vrta, a tako je bilo i na povratku. No tada sam ih čekao dva sata, i to što im je u 18 sati bila smjena, ali mene to ne zanima. Tamo su Ljubljana i Zagreb, neka se oni dogovore. Život mora ići svojim tijekom. Ne samo meni, nego i svima onima koji posjeduju propusnice, onemogućen je pristup njihovim posjedima na slovenskoj strani, ustrajan je Dario Ugrin. Rješenje bi, smatra Ugrin, bilo kada bi se svim dvovlasnicima kojima je prema SOPS-u u propusnicu upisano selo Mlini kao prijelazna točka, dao ključ metalnih vrata. Ili, kao što je to gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić predložio, da ih se otvara preko dana, a navečer zatvara.

Nema migranata

Slovenska strana smatra da će postavljanjem barijera uz državnu granicu spriječiti nezakonite prelaze granice, no u Mlinima kažu da su taj cestovni pravac koristili prije nekoliko godina samo šverceri koji su organizirano prebacivali migrante preko granice. Sada ih više nema, niti migranti tuda pojedinačno prelaze granicu.

- To što Slovenija tvrdi da su postavili portun radi migranata ne drži vodu. Migranti ne prolaze po cesti, vidim ih kako bježe ispod moje kuće, kaže nam Edvin Cerovac iz Ugrini. Dodaje, također, kako su, kada se asfaltirala cesta od Mlini do Maršiči, mještani hrvatskih pograničnih sela u predjelu Kodolje potpisali da može ići po njihovim parcelama.

- Moja mama također je potpisala, a sada ne može njome prolaziti, iako ima poljoprivredne površine na slovenskoj strani, rekao nam je Cerovac.

U Mlinima su stalno po dva slovenska granična policajca i vojnika, nekad ih, kažu mještani, ima i više. No oni ne otvaraju vrata. Za to je zadužena policijska patrola koja dolazi iz Kopra i zato to tako dugo traje.

U Policijskoj upravi Kopar svjesni su, kažu, da je postavljanjem metalnih vrata otežan prijelaz granice svim korisnicima SOPS-a koji prelaze državnu granicu na tom području. Žele da ograda i panelna vrata imaju što manji utjecaj na svakodnevni život i rad ljudi koji žive na tom području, pa su pripremili niz mjera kojima će policija omogućiti opravdani prelazak granice na određenim prijelaznim mjestima. Na terenu, očito, nije tako. Mještanima u pograničnom području sve je samo ne lako. Jedan se Slovenac iz Pregare novinarima požalio kako je 45 minuta čekao da mu policija otvori vrata.

Slovenska policija je prije mjesec dana, slično kao i u Mlinima kod Sočerge, metalna vrata postavila i na cesti između sela Tuniši kod Pregare na slovenskoj strani i Kluni na hrvatskoj.

Metalne ograde koje bi trebale spriječiti nezakoniti prelazak granice Slovenci dižu i kod Dola u Opčini Kočevje. No mještani iz slovenskog pograničnog područja tvrde da ograda ne služi svojoj namjeni. Njima je onemogućila pristup do vode, a migranti svejedno i dalje prelaze granicu. Prema pisanju slovenskih medija, u općinama Kočevje i Kostel, isto kao i u slovenskom dijelu Istre, postavit će se 40 kilometara nove panelne ograde. Izvođač radova je srpsko poduzeće Legi-SGS, kojeg je na javnom natječaju izabralo resorno slovensko ministarstvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter