SAŠA VUJOVIĆ NAPISAO OTVORENO PISMO JANŠI

Buzećani Slovencima postavili ultimatum. "Uklonite kapiju, jer nas nitko neće dijeliti! ILI ĆEMO JE MI UKLONITI ZA DESET DANA!

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Sporna metalna vrata usred sela Mlini (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Sporna metalna vrata usred sela Mlini (G. ČALIĆ ŠVERKO)


U Jelšanama na zidu uz cestu piše: "ljubezen ne pozna meja" i to je najveća istina. Ukoliko u roku od desetak dana ta kapija ne bude uklonjena, mi ćemo je ukloniti. Nećemo je razbiti, samo ukloniti. Nas nitko neće dijeliti, stoji uz ostalo u pismu

"Poštovani gospodine Janša! Ovim pismom vas pozdravljam te molim da kao predsjednik slovenske Vlade ukažete na problem oko postavljanja željeznog portuna, kapije, u selu Mlini. Kao predsjednik Vlade zapovjedite da se ta kapija ukloni!" Upravo tim riječima započinje svoje otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Slovenije Janezu Janši, Buzećan Saša Vujović, navijač HNK Rijeka, dugogodišnji fan ovog nogometnog kluba koji je, podsjetimo, prije tri godine u Buzetu organizirao prigodno travanjsko druženje i bakljadu kako bi se sa simboličkih 30 plamenova proslavilo i 30 godina postojanja "Armade" i to na iznimno dojmljiv način podno starogradskih zidina Buzeta.

Revoltiran potezom Slovenije koja je jednostrano, bez da ikoga o tome obavijesti, u jeku pandemije koronavirusa u Mlinima, selu kojeg dijeli granična crta, postavila željezna vrata i time zapriječila prolaz do nekoliko, doduše nenaseljenih hrvatskih kuća, a mještanima i pristup do poljoprivrednih i šumskih površina na slovenskoj strani, sjeo je i napisao pismo slovenskom premijeru. Slovenija fizičkim barijerama nastoji spriječiti eventualni ulazak migranata u Sloveniju, a zapravo pokazuje što misli o dobrosusjedskim odnosima u pograničnom području isprepletenom obiteljskim i prijateljskim vezama, na kojem s hrvatske strane granice već desetljećima djeluju brojni slovenski poduzetnici.

Žele nas posvađati

"Žalosno je da u 21. stoljeću postoje određeni ljudi koji žele narod Istre i Slovenije posvađati razdvajanjem sela, naselja, ljudi. Nas navijače NK Rijeka iz Buzeta bole ovakvi postupci s vaše strane iz jednostavnog razloga jer smo zajedno s cijelim korpusom nogometaša iz Slovenije dotaknuli nebo i osvojili prvenstvo Hrvatske, a da ne govorim da je trener Rijeke bio najveći među najvećima, "čovjek - gospodin - bog" Matjaž Kek. U Jelšanama na zidu uz cestu piše, citiram: "ljubezen ne pozna meja" i to je najveća istina. Ukoliko u roku od desetak dana ta kapija ne bude uklonjena, mi ćemo je ukloniti. Nećemo je razbiti, samo ukloniti. Nas nitko neće dijeliti. Sa štovanjem", piše Saša Vujović Wus.

- Nisam mogao vjerovati kada sam u Glasu Istre pročitao da su nasred sela postavili metalni portun. Dvadeset i pet godina nismo mogli riješiti Savudrijsku valu, a sada bi htjeli otvoriti novi granični spor. Na otvoreno pismo ponukalo me to što mi imamo puno Slovenaca u klubu. Slovenci dižu ograde na granici s Hrvatskom, a mi smo imali i imamo slovenske igrače Cimirotiča, Fegica, Florjančiča, Čeha, Škulja, Črnica…, legendu trenera Matijaža Keka, sadašnjeg trenera Simona Rožmana. S Kekom smo dosegnuli zvijezde, osvojili prvenstvo. Tko nas želi posvađati? Janez Janša? Nitko nas neće dijeliti. Imamo puno prijatelja u Sloveniji, navijačku skupinu Viole u Mariboru, navijače u Kopru. Imamo prijatelja kao u priči, a sada ćemo se mi dijeliti zbog jednog portuna na cesti koji ne znači nikom ništa, zaključit će Vujović.

U Policijskoj upravi istarskoj koja nije bila upoznata s namjerom postavljanja metalnih vrata u naselju Mlini, najavili su da će nadležne službe Republike Hrvatske obaviti dodatne izmjere radi utvrđivanja pozicije postavljenih vrata u odnosu na protezanje granične crte između RH i Republike Slovenije te da će se poduzeti potrebne radnje kako bi se mještanima omogućilo pristupanje njihovim poljoprivrednim zemljištima koja se nalaze na području Republike Slovenije, saznajemo od Nataše Vitasović, voditeljice Odjel za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske. Podsjećamo, pojedini mještani Mlini tvrde da je metalni portun navodno postavljen na hrvatskom teritoriju, oko 20 metara od granične crte.

Dizanje zidova

Postavljanje metalnih vrata usred Mlini izazvalo je brojne reakcije, ne samo mještana. Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić neugodno se iznenadio kada je dobio informaciju mještana da je postavljen metalni portun jer je njegov stav oko toga vrlo jasan - protiv je bilo kakvih graničnih barijera neovisno o tome da li imaju uporište u zakonu jer se na taj način kvare dobrosusjedski odnosi, u ovom slučaju sa zbratimljenom koparskom općinom. IDS-ov europarlamentarac Valter Flego odaslao je poruku prema slovenskoj Vladi da prekine s provođenjem loših politika. Pretpostavka mu je da će se slovenska strana pravdati epidemijom koronavirusa, ali u biti, kako je izjavio, to je samo nastavak politike postavljanja žilet žica, dizanja zidova među ljudima, među prijateljima, među susjedima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter