(Luka JELAVIĆ)
Ne možemo ništa promijeniti, godina je bila loša za sve u poljoprivredi, moramo se snaći i prilagoditi okolnostima. Važno je da ono što uberemo bude dobro, masline su zdrave, a ulje vrlo kvalitetno, kaže Marija Buršić iz OPG Buršić u čijim maslinicima glavninu čine buža, bjelica, leccino, pendolino i frantoio
Berba maslina u punom je jeku i na području sjeverozapadne Istre. Naročito su berači bili aktivni tijekom prošlog vikenda, berba se nastavlja, a kako se i dalje očekuje lijepo vrijeme ovaj vikend će biti udarni. I na tom dijelu Istre situacija je ista, maslina je mnogo manje nego lani. Zna se da je lanjska godina bila rekordna, ali ove godine na nekim dijelovima Istre urod je manji i ispod višegodišnjeg prosjeka.
Područje Brtonigle puno je maslinika, a jedan od većih proizvođača maslinovog ulja je obitelj Buršić iz Nove Vasi.
- Počeli smo brati prije nekoliko dana i za sada možemo vidjeti da je općenito maslina manje, od 30 do 40 posto manje nego lani. Masline, ovo što ih ima, su kvalitetne, a količina na stablima je različita od lokacije do lokacije. Nismo primijetili da je to vezano za sorte, općenito je manje, ali različito po mjestima. Masline imamo na području Nove Vas, manji dio oko Serbana, pa na području Brtonigle, Pavića i Radina. Nekako je najslabiji urod na području Radina, na crvenoj zemlji, dok je nešto bolja situacija na terenima oko Brtonigle. Nismo imali napade maslinove muhe, a berbu nastavljamo pomalo, snalazimo se, nadam se da ćemo stići do kraja ovog mjeseca. Ne možemo ništa promijeniti, godina je bila loša za sve u poljoprivredi, moramo se snaći i prilagoditi okolnostima. Važno je da ono što uberemo bude dobro. Ovo što beremo je dobro, masline su zdrave, a ulje vrlo kvalitetno, kaže Marija Buršić iz OPG Buršić u čijim maslinicima glavninu čine buža, bjelica, leccino, pendolino i frantoio.
Jedno od većih područja pod stablima maslina je područje Krasice kod Buja gdje je, po procjenama, oko 50.000 stabala starih i mladih nasada maslina. Štete su i tamo vidljive, o čemu govori poznati maslinar Nino Činić
- Ovdje u Krasici je mnogo manje maslina, sigurno do 50 posto je manji urod nego lani. Nešto je bolje na području Baredina gdje su stare masline dobro rodile, pune su ulja i tu je stanje dobro. Ali, na ostalim lokacijama i tamo gdje su mlade masline, stanje je vrlo slabo. Bjelica je podbacila, pendolino je bolji, buža je dobra, a ostalo slabo. U okolicu Grožnjana na petsto stabala možda uberem jednu tonu maslina. Slično je stanje i kod drugih. Jedino što nisu podbacile stare sorte - buža i karbonera. Inače, ulje je odlično, a randmani nisu visoki, deset do 12 posto. Zabilježen je i napad muhe, naročito na bjelicu i tko nije obrao prije napada, teško da će imati išta na tim stablima. U cjelini slabo, ali što je tu je, kaže Činić dodajući da je najviše naštetilo nepovoljno vrijeme u svibnju.
Kako je na području Umaga? Jedan od većih proizvođača maslinovog ulja Enio Zubin iz Buščine, odmah će reći
Nepovoljan svibanj
- A, što da kažem? Upola manje nego lani, u prosjeku. Bjelica je dosta dobra na ovom području, čak je na lanjskoj razini, a ostale su sorte podbacile. Što se dogodilo? U svibnju je bilo 22 dana kiše, a onda je cvatnja bila pomaknuta 15 dana. Neke su sorte dobro podnijele tu promjenu od kiše na naglu vrućinu. Drugo, na što bih ukazao, a to je vrijeme u veljači. Sjetite se da je taj mjesec bio jako suh, a važan je za maslinu jer se u tom razdoblju u razvoju stabla odlučuje koliko će biti cvijeta. S druge strane, treba biti objektivan, ne možemo svake godine imati rekordnu godinu. Inače, kako je kod nas ovdje, tako je i u cijeloj Istri, ali i u Dalmaciji, jer sam u kontaktu s ljudima. Muha je također napravila dosta štete. Mislim da je u vrijeme kad su počele vrućine trebalo masline prskati vodom i rashlađivati pelud. Ja se već pripremam za sljedeće proljeće, jer se opet mogu očekivati iznenadne vrućine. Morat ćemo se naviknuti na nagle promjene, prilagoditi se tome, mi smo u tvornici na otvorenom i iz ovoga možemo samo izvući nova iskustva i pripremiti se da nas vremenska iznenađenja što manje oštete, poručuje Enio Zubin.
Slabi randmani
Sredinom listopada otvorene su mnoge uljare kojih i na području sjeverozapadne Istre ima dosta, a nedavno je otvorena i jedna u Novigradu. Od 12. listopada na usluzi maslinarima bio je i Remiggio Benvegnu u svojoj uljari u Gardošima kod Krasice. Sjetio se i on lanjskih kolona s vozilima punim maslina, vladale su gužve, svima se žurilo. Ove godine druga slika. U nedjeljno popodne nema nikoga na čekanju. Masline se prerađuju, postrojenja su uključena, ulje curi, ali kapaciteti te moderne uljare nisu ni blizu popunjeni.
- Ni približno onome što je bilo. Dolaze mi ljudi s maslinama s područja Bujštine, Poreča i drugih dijelova Istre, ali randmani su slabi. Maslina je ove godine podbacila svugdje. Podbacile su sve sorte općenito, kod mene nešto ima, ali to nije ni blizu što smo očekivali. Neki nemaju ni 30 posto od lanjskog uroda. Radimo vikendom cijeli dan, preko tjedna par sati dnevno, kako se nakupi maslina, jer nema potrebe dulje. Neki su čak odustali od berbe, ne isplati im se. Beru ljudi dva dana, donesu malo… Kvaliteta ulja ovisi o maslini, ima svakakvih maslina, i oštećenih, tako da nema tu ni dobrog ulja. U cjelini loše, bit će sve brzo gotovo, zaključuje Benvegnu kojemu u poslu pomažu otac Silvano i supruga. Tu su i sinovi, ali još su mali. No, nema ni potrebe za više radnika.
Nema gužve
U uljari u Kremenju koju vodi Marco Vigini, vlasnik OPG-a, u nedjelju popodne također nije bilo gužve, maslinari su dolazili s manjim količinama, često nedovoljno ni za boks za punjenje postrojenja. Ali, uljara radi i radit će dok ima posla. Lani su radili duboko u noć, pa i do jutra kako bi se sve stiglo. Ove godine je sve mnogo mirnije, sve se stiže. U uljari buka strojeva, ulje teče, a preradu nadgleda i Marcov otac Dario koji je godinama u tom poslu.
- Ima svakakvih maslina koje nam dovoze, i zdravih i oštećenih, ljudi beru ono što imaju. Manje je maslina općenito, ali opet sve ovisi o područjima i jesu li uspjeli tretirati potrebnim sredstvima na vrijeme. Mi imamo svoje masline na području Škarjevca, tamo su masline dobre i ima ih, a kažu nam da je dobro i na području Merišća. Ovo što smo do sada preradili je dobro, ulje je kvalitetno i randmani se kreću od deset do čak 16 posto, ali većinom oko 12 do 14 posto. Dolaze nam ljudi od Pule do Trsta čak, svi kažu da imaju manje maslina, to vidimo i mi po dostavljenim količinama, tako da je teško ovogodišnji urod uspoređivati s lanjskim. Prošla se godina neće tako brzo ponoviti, to svi znaju, a i klima se mijenja, treba se prilagođavati, kažu Marco i Dario Vigini.