INVESTICIJA

BAT SNAŽNO ULAŽE U ODRŽIVOST: Tvornica u Kanfanaru na putu da bude ugljično neutralna već 2025.

U Kanfanaru su uspješno smanjili ukupno povučenu vodu iz vodoopskrbnog sustava za čak 47 posto, u odnosu na 2017. godinu. Sva voda koju tvornica ispušta se reciklira i ponovno koristi pa tako 40 posto ukupno korištene vode dolazi od recikliranja, a ostalih 60% od kiše i iz javne mreže. Što se tiče potrošnje vode, u tvornici su još ambiciozniji jer do 2025. planiraju reciklirati čak 50 posto vode, što je iznad postavljenih globalnih ciljeva BAT-a

| Autor: Glas Istre
BAT

BAT


BAT nastavlja s investicijama u tvornicu u Kanfanaru. Nakon što je prošle godine pokrenut investicijski ciklus u visini 200 milijuna kuna u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode neo branda za glo Hyper uređaje, ove godine je najavljeno dodatnih 400 milijuna kuna investicije u dodatne proizvodne linije, što vrijednost BAT-ove investicije u proizvodnju grijanih duhana u Kanfanaru diže na 600 milijuna kuna.

Već ove godine plan je u tvornici proizvoditi 2 milijarde grijanih duhanih stickova, a s obzirom na rastuću potražnju za tim proizvodima, ta proizvodnja će u Kanfanaru nastaviti rasti. Proizvodnja u Hrvatskoj će pomoći BAT-u zadovoljiti sve veću potražnju za tim proizvodima u regiji Europe i sjeverne Afrike. Grijani duhanski proizvodi spadaju u proizvode nove kategorije s potencijalom značajnog smanjenja rizika za odrasle pušače jer za razliku od cigareta ne sagorijevaju već se prilikom upotrebe samo zagrijavaju.

Ti proizvodi su važan dio BAT-ove korporativne strategije izgradnje Boljeg sutra (A Better Tomorrow), a, s obzirom da je tvornica u Kanfanaru jedna od rijetkih BAT-ovih tvornica koja uz cigarete proizvodi i grijane duhanske proizvode, BAT je ovom investicijom Hrvatsku postavio čvrsto u središte transformacije ove globalne kompanije.

Održivo poslovanje

Uz proizvodnju proizvoda s potencijalom smanjenja rizika, BAT snažno investira u održivo poslovanje. Kroz cijeli lanac vrijednosti postavljeni su vrlo ambiciozni ciljevi smanjenja negativnog utjecaja poslovanja na okoliš i povećanja pozitivnog utjecaja na društvo.

Foto

S obzirom da je lanac vrijednosti BAT-a u Hrvatskoj jedinstven u BAT-ovom sustavu jer se upravlja poljoprivrednom proizvodnjom lista duhana u Slavoniji i Podravini kroz Hrvatske duhane, proizvodnjom duhanskih proizvoda u tvornici u Kanfanaru, drugim po veličinom nacionalnim lancem kioska iNovine, logističkim HUB-om za uređaje iz segmenta novih kategorija proizvoda i komercijalnim uredom u Zagrebu. U Zagrebu je i središte BAT-ove regije Adria koja obuhvaća osam tržišta, uz Hrvatsku i Sloveniju, BiH, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Kosovo.

Od preuzimanja TDR-a, BAT sustavno ulaže u održivo poslovanje u Hrvatskoj, a po nekim kriterijima proizvodnja u Hrvatskoj je u samom vrhu globalnog BAT-ovog lanca. U Kanfanaru su ambiciozni i vjeruju da do 2025. mogu doseći ugljičnu neutralnost proizvodnje.

Foto

U Kanfanaru se koriste različita suvremena energetska rješenja kako bi se dugoročno smanjila emisija CO2, u skladu s međunarodnom normom za sustav upravljanja okolišem ISO 14001. Već danas tvornica 100 posto energije koristi iz obnovljivih izvora. Značajno je naglasiti kako je 2019. dovršena izgradnja plinovoda do Kanfanara, čime je tvornica priključena na prirodni plin. Tvornica je već tada raspolagala s jednim od najmodernijih postrojenja za proizvodnju pare u Hrvatskoj, no nadogradnja energetskog postrojenja tvornice donijela je značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova, posebice ugljičnog dioksida čija se emisija smanjila za gotovo 30 posto.

Recikliranje vode

Tvornica se pozicionirala kao vodeća na razini cjelokupne BAT Grupe po količini reciklirane vode. Naime, u Kanfanaru su uspješno smanjili ukupno povučenu vodu iz vodoopskrbnog sustava za čak 47 posto, u odnosu na 2017. godinu. Sva voda koju tvornica ispušta se reciklira i ponovno koristi pa tako 40 posto ukupno korištene vode dolazi od recikliranja, a ostalih 60% od kiše i iz javne mreže. Što se tiče potrošnje vode, u tvornici su još ambiciozniji jer do 2025. planiraju reciklirati čak 50 posto vode, što je iznad postavljenih globalnih ciljeva BAT-a.

Foto

Među postavljenim ciljevima je, osim toga, i smanjenje otpada koji završava na odlagalištu, i tu su već postignuti ogromni rezultati. U odnosu na 2017. u tvornici su raznim inicijativama uspjeli smanjiti količinu generiranog otpada za 27 posto, a cilj je doseći nula otpada na odlagalištima.

Kontinuirano se mnogo truda ulaže u sigurnost na radnom mjestu pa je razina zaštite na radu iznimno visoka u Kanfanaru. Razina svijesti o sigurnosti sastavni je dio svih poslovnih procesa, na svim radnim pozicijama. Redovito se radi na unaprjeđenju zaštite na radu, u čemu je Kanfanar među vodećima u ENA regiji, što kontinuirano potvrđuju i rezultati njihovih internih anketa. Tako u tvornici značajno ulažu u najsuvremeniju i najnoviju opremu, upravo kako bi se osigurali visoki standardi zaštite svih zaposlenika. Budući da u kompaniji imaju i vlastiti sustav zaštite na radu koji se bazira na ISO 18000/1, britanskim standardima, kao i na najboljim internim praksama koje su razvijali tijekom godina, tvornica u Kanfanaru primjenom svih tih procesa u posljednje četiri godine nije imala nijednu ozljedu na radu, a polako koračaju i prema petoj.

ZVONKO KOLOBARA, generalni direktor BAT Adria regije: "Ulaganja koja smo najavili za ovu godinu daju veliki doprinos domaćem gospodarstvu"

Nakon preuzimanja TDR-a čime je BAT u Hrvatsku investirao 4,2 milijarde kuna, BAT je u proizvodnju u Hrvatskoj dodatno investirala 1,1 milijardu kuna što je omogućilo kontinuirano povećavanje proizvodnje, zaposlenosti i izvoza.

Foto

U Hrvatskoj, BAT godišnje uplati 3,5 milijardi kuna poreza i doprinosa te izravno zapošljava 1500 ljudi. Osim toga, kompanija svake godine stvori preko 1,4 milijarde kuna dodane vrijednosti BDP-u, a najznačajniji rast doprinosa BDP-u ostvaruje se upravo kroz tvornicu u Kanfanaru koja kontinuirano povećava proizvodnju i izvoz.

"BAT-ova ulaganja koja smo najavili za ovu godinu daju veliki doprinos domaćem gospodarstvu jer uvođenje nove proizvodnje, inovacije i suvremene tehnologije donosi dodatni rast izvoza, zapošljavanja, ali i razvoj potpuno novih znanja koja oblikuju Kanfanar u tvornicu budućnosti. Sama činjenica da se nastavlja investirati u Kanfanar, i to u kategoriju proizvoda u kojoj u BAT-u vidimo budućnost, govori dovoljno sama za sebe o planovima BAT-a u Hrvatskoj".

TAMÁS JÓZSEF NYAKA, direktor operacija BAT-a za Hrvatsku: "Kanfanar postaje tvornica budućnosti"

"Kanfanar će ovom investicijom dobiti kompleksne strojeve koje prije nije imao, a koji omogućavaju da apsolutno sve faze procesa, pa čak i proizvodnju svih faza kompleksnih filtara, sada proizvodi u svojim pogonima. Zbog toga se može reći da su naši grijani duhanski proizvodi proizvedeni u potpunosti u Hrvatskoj. Činjenica je da Kanfanar postaje tvornica budućnosti - ekološka i digitalizirana i vjerujem da će biti jedna od najboljih tvornica u Europi".

Foto

Pokrenuli prvi program održive poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj

Održivost poslovanja zapravo je u središtu svih poslovnih subjekata koji djeluju unutar BAT-a, pa tako i Hrvatskih duhana, najvećeg otkupljivača duhana na području Podravine i Slavonije koji surađuju s više od 300 domaćih proizvođača duhana. Duhan se iz Hrvatske otkupljuje za potrebe BAT grupe, kako za tvornicu u Kanfanaru, tako i za druge proizvodne lokacije unutar BAT-a. Samo prošle godine, kooperantima je isplaćeno ukupno 81,6 milijuna kuna, čak 6 milijuna kuna više, u usporedbi s 2020. godinom. Riječ je o najvećem volumenu i najvećoj vrijednosti proizvodnje u posljednje četiri berbe, unatoč velikim izazovima koji su tijekom godine nastajali zbog vremenskih neprilika, prije svega zbog šteta nastalih od suše, tuče i mraza.

Hrvatski duhani kontinuirano pružaju podršku svojim proizvođačima i kroz ulaganja u opremu i tehnologiju, u što je HD posljednjih nekoliko godina uložio više od 36 milijuna kuna. Prije svega, riječ je o investiciji u mehaničku berbu duhana, odnosno u mehaničke berače, kojima su doskočili izazovu nedostatka radne snage te omogućili proizvođačima povećanje proizvodnje duhana. Do danas su nabavljena 72 berača te 5 jednorednih vučenih berača za berbu vršnih listova. Zahvaljujući tim strojevima, prošle godine je strojno obrano oko 50 posto duhana. Osim toga, financirali su i nabavu i druge tehnološki napredne opreme koja smanjuje potrebu za radnom snagom, poput topera, sušnica, punilica sušnica s duhanom te sustava za navodnjavanje.

Hrvatski duhani su pokrenuli prvi program održive poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj u kojoj je proizvođačima donirano preko 3,5 milijuna kuna vrijedne zaštitne opreme i kalcizacijskih sredstava za poboljšanje kvalitete tla. Riječ je o raznim materijalima kojima se olakšavaju proizvodne aktivnosti, od kalcizacijskog materijala za korekciju pH vrijednost tla, sjemenskog materijala za zelenu gnojidbu i peletiranog stajnjaka u svrhu podizanja organske tvari tla, do osobnih zaštitnih sredstava za sigurno rukovanje i primjenu kemijskih sredstava za zaštitu bilja. Na taj se način želi smanjiti emisija stakleničkih plinova kod proizvođača, kroz provedbu dobrih poljoprivrednih praksi i korištenje obnovljivih izvora energije tijekom sušenja duhana, zbog čega će se testirati i korištenje solarnih panela.

Upravo s dodatnim ciljem zaštite okoliša, nakon podjele sjetvenih plitica, odnosno nakon sadnje u polje, Hrvatski duhani osiguravaju povrat plitica od proizvođača kako bi se dodatno upotrijebile ili zbrinule po najvišim standardima zaštite okoliša.

U kompaniji se, također, vodi računa i o potrošnji vode. Hrvatski duhani tako imaju napredne programe za smanjenje potrošnje vode uvođenjem sustava za navodnjavanje kap po kap, za povećanje recikliranog otpada, a njihovi tehničari rade i na primjeni najviših poljoprivrednih praksi.

BAT među globalnim liderima u borbi protiv klimatskih promjena

Održivost je u središtu BAT-ova poslovanja, a na razini Grupe su postavljeni vrlo jasni i konkretni ciljevi BAT-ove strategije održivosti (ESG strategija).

Prije svega, tu je izvrsnost u upravljanju okolišem, uključujući korištenje rješenja kojima se smanjuje utjecaj na okoliš, te usvajanje načela kružnog gospodarstva. U kompaniji su fokusirani na ostvarivanje pozitivnog društvenog utjecaja, što uključuje i poštivanje ljudskih prava, osiguranje i kontinuirano poboljšanje unaprjeđenje radne okoline, poboljšanje uvjeta rada i održivosti poslovanja uzgajivača duhana te stvaranje sigurne, raznolike i uključive kulture na radnom mjestu. Robusno korporativno upravljanje osigurava da etički standardi nikada nisu ugroženi zbog poslovnih rezultata, kao i da se o proizvodima odgovorno komunicira isključivo odraslim potrošačima. Provedbom različitih aktivnosti, BAT kontinuirano ulaže u podizanje standarda održivog poslovanja, kako bi stvorili okruženje u kojem svi žele raditi i živjeti.

Svi poslovni subjekti unutar BAT Grupe posvećeni su osiguravanju održivosti proizvodnje u cijelom svijetu, pa se ona nalazi u središtu različitih segmenta poslovanja.

Na razini cjelokupne BAT grupe postavljeni su vrlo konkretni i ambiciozni ciljevi. Globalna ambicija je postati ugljično neutralan na razini Grupe do 2030. godine te osigurati da do 2050. godine čitav lanac vrijednosti BAT-a bude također ugljično neutralan.

Kako bi došli do toga, kompanija do 2025. žele smanjiti CO2 za 50%, želi postići da 30% ukupne korištene energije dolazi iz obnovljivih izvora, da sva električna energija dolazi iz obnovljivih izvora u svim tvornicama do 2030. Kad je riječ o vodi, na razini grupe želi se do 2025. smanjiti potrošnja vode za 35%, ali i reciklirati ukupno 30% vode. Isto tako, do 2025. BAT želi smanjiti generiranje otpada za 15%, reciklirati 95% otpada te ispoštovati zahtjev da se 0% otpada odlaže na odlagališta. Svi su ti ciljevi pritom postavljeni u usporedbi s 2017. godinom.

Veliki napori u tom smjeru su i prepoznati na globalnoj razini. BAT je krajem prošle godine ocijenjen kao najbolja kompanija u prehrambenom i duhanskom sektoru i treća najbolja kompanija u sastavu globalnog FTSE 100 indeksa Londonske burze prema održivosti poslovanja. Financial Times proglasio je BAT jednim od lidera među kompanijama koje predvode borbu protiv klimatskih promjena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter