znanstvenik pojašnjava:

Nova znanstvena studija o uređaju Vuse potvrdila doprinos vaping proizvoda konceptu smanjene štetnosti od pušenja

| Autor: dr. James Murphy, direktor za istraživanja i znanost u BAT-u
James Murphy

James Murphy


Prije gotovo 20 godina pridružio sam se BAT-u kao znanstvenik, motiviran pozitivnom promjenom koju koncept smanjene štetnosti od pušenja može donijeti. Od tada smo napravili velike iskorake, a na dane poput nedavno obilježenog Svjetskog dana vapinga, ohrabrujuće je vidjeti kontinuirane inovacije u ovom području. Spomenuta ambicija podrške u smanjenju štetnosti od pušenja utjelovljena je BAT-ovom objavom jedne od najvećih ikada provedenih studija o vaping proizvodima, dodatno podupirući ulogu koju Vuse, BAT-ov vodeći vaping brend, može igrati u smanjenju štetnosti od pušenja.

Znanost i istraživanje bili su ključni za napredak kojem sam svjedočio tijekom gotovo dva desetljeća u BAT-u.

Zajedno, oni čine temelj povjerenja potrošača i regulatora u naše brendove. Upravo je povjerenje ključno za nove kategorije proizvoda kako bi mogli podržati smanjenje štetnosti od pušenja te kako bi pružili alternative proizvode smanjenog rizika*† za potrošače koji bi inače koristili tradicionalne duhanske proizvode.

Na početku svoje karijere imao sam priliku voditi razvoj proizvoda za prvi BAT-ov vaping uređaj, koji je kasnije postao Vuse, brend vrijedan milijardu funti i vodeći globalni vaping brend po tržišnom udjelu[1]. Sada, 2023. godine, široko je prihvaćeno da raste važnost korištenja vaping uređaja, budući da odrasli pušači sve više traže alternative smanjene štetnosti.

Kao direktor za istraživanje i znanost u BAT-u, prioritet mi je razviti i objaviti znanstveno utemeljene informacije potrebne za bolje razumijevanje utjecaja naših proizvoda u stvarnom svijetu.

Naša najnovija studija, objavljena u recenziranom časopisu Internal and Emergency Medicine, čini upravo to. Uspoređujući klinička mjerenja korisnika Vuse-a s pušačima, rezultati studije pokazuju da su odrasli potrošači koji koriste BAT-ov Vuse [2] pokazali značajno bolje rezultate od pušača za biomarkere relevantne za bolesti povezane s pušenjem.

Razine izloženosti primarnim toksinima cigaretnog dima, koje je identificirala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), bile su značajno niže kod potrošača Vuse-a nego kod pušača. Dodatno, povoljne razlike između potrošača Vuse uređaja i pušača pronađene su u svih sedam izmjerenih biomarkera potencijalne štete relevantne za bolesti povezane s pušenjem.

Ovi rezultati dodatno naglašavaju doprinos koji vaping proizvodi mogu dati u smanjenju štetnosti od pušenja i kako, korištenjem čvrste baze dokaza za potvrđivanje uloge proizvoda smanjenog rizika*, odraslim pušačima koji bi inače nastavili pušiti, možemo dati pristup zadovoljavajućoj alternativi smanjenog rizika*.

I dok je nedavno održani Svjetski dan vapinga okupio globalnu zajednicu kako bi razgovarali i učili o smanjenju štetnosti od pušenja, ne smijemo zaboraviti da i dalje postoje značajne prepreke i izazovi s kojima se suočavaju tvrtke uključene u industriju vapinga. Vjerujem da je ključna komponenta za prevladavanje ovih prepreka regulativa koja je znanstveno potkrijepljena i utemeljena na dokazima. Ova su dva područja ključna kako bi osigurali da proizvodi smanjenog rizika* budu dostupni samo odraslim potrošačima i da potrošači vjeruju u standarde kvalitete i sigurnosti proizvođača koji upravljaju razvojem alternativa poput vaping uređaja.

U zemljama u kojima je prihvaćen koncept smanjene štetnosti od pušenja, vidjeli smo ubrzani pad stope pušenja jer pušači prelaze na proizvode novih kategorija. Švedska je, primjerice, na korak od toga da službeno postane prva europska zemlja bez pušača - sa stopom pušenja od samo 5,6% - što je pad od 51% u proteklom desetljeću. Niske stope pušenja također su imale izravne koristi za švedsko javno zdravstvo jer su im stope raka za 41% niže nego u ostatku Europe. Međutim, mnoge zemlje tek trebaju ponuditi potrošačima legalan pristup proizvodima smanjenog rizika* kao alternativu široko dostupnim konvencionalnim cigaretama.

Uvjeren sam više nego ikada da koncept smanjene štetnosti od pušenja ima potencijal značajno smanjiti trenutno projicirane stope pušenja u cijelom svijetu i transformirati naše potrošače.

Postoji jasna prilika za korištenjem znanstvenih dokaza koje sada imamo na raspolaganju kako bismo potkrijepili prednosti proizvoda smanjene štetnosti* za one koji bi inače pušili. Gledajući unaprijed, sve sam uvjereniji da će kvaliteta istraživanja koja su u tijeku, što od nas, tako i od drugih proizvođača, akademika i tijela za javno zdravstvo, ubrzati smanjenje štetnosti od pušenja, u kombinaciji s otvorenom raspravom s različitim političkim, regulatornim i javnozdravstvenim dionicima.

* Na temelju težine dokaza i uz pretpostavku potpunog prestanka pušenja cigareta. Ovi proizvodi nisu bez rizika i stvaraju ovisnost.

† Naši proizvodi koji se prodaju u SAD-u, uključujući Vuse, Velo, Grizzly, Kodiak i Camel Snus, podliježu propisima FDA-e i nikakva tvrdnja o smanjenom riziku neće biti davana za te proizvode bez odobrenja agencije.

 

[1] Na temelju Vype/Vuse procijenjenog udjela vrijednosti iz preporučene maloprodajne cijene (RRP) u izmjerenoj maloprodaji za vaping uređaje (tj. ukupna vrijednost kategorije vaping uređaja u maloprodaji) u SAD-u, Kanadi, Francuskoj, UK-u, Njemačkoj. Ovih pet tržišta pokriva procijenjenih 77% globalnog neto prometa zatvorenih sustava vaping uređaja (NTO), izračunatog u razdoblju od lipnja do srpnja 2021.

[2] Studija se usredotočila na korisnike komercijalno dostupnih Vuse ePod ili Vuse ePen3 koji su sami prijavili. Stoga reference na "Vuse" u kontekstu studije znače ili Vuse ePod ili Vuse ePen3.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter