Pobjednička ekipa "Rekreativo" (E. VELAN)
Po ustaljenoj tradiciji, i 28. izdanje Antonje - izložbe vina i maslinovog ulja, koja se održavala od četvrtka do subote u Rovinjskom Selu na Rovinjštini, okončan je primjerenim hommageom istarskoj supi u sklopu šestog Festivala istarske supe, jednog od simbola istarske pučke kuhinje. Natjecanje je okupilo osam ekipa iz Rovinjskog Sela, Rovinja, Motovuna i Žminja, a na ovogodišnjem izdanju najbolju su supu spremile ekipe "Rekreativo" iz Rovinjskog Sela (supa na tradicionalni način) i ekipa učenika Strukovne škole Eugena Komičića iz Rovinja (za kreativnu supu).
Po običaju, degustacija supa privukla je na stotine posjetitelja iz cijele Istre pa je šator do kasno navečer bio ispunjen ljubiteljima istarske supe. Za zabavni dio programa pobrinuli su se grupa Mauro Staraj&La Banda te popularni Šajeta. Organizatori eventa, Mjesni odbor Rovinjsko Selo i udruga AgroRovinj, okončali su trodnevno druženje sa zavidnim promidžbenim rezultatima kako za rovinjska vina i maslinova ulja, tako i za tradicijske običaje poluotoka.
Festival supe je zanimljiva manifestacija jer naizgled jednostavna priprema, zahtjeva vještinu i traži kvalitetu sirovina. Pratili smo rad šesteročlane ocjenjivačke komisije koja je analizirala 16 pripremljenih supa prateći uz bok rad majstora kulinarstva Pina Kuhara.
- Tradicionalna supa traži poštivanje nekoliko pravila: kruh mora biti domaći (ako je pravljen pod pekom još je bolji), treba ga ispeći na ognjištu, toster je zabranjen; supa traži svježi teran (na temperaturi ambijenta u kojem se konzumira) koji se sljubljuje sa šećerom (optimalne su tri žlice na bukaletu). Na kraju maslinovo ulje ne smije plivati na površini i zato ga treba položiti na ispečenom kruhu u malim količinama, ne pretjerati, jedna je žlica vrhunskog maslinovog ulja sasvim dovoljna. Na kraju problematiku papra kao tradicijskog dodatka valja sagledati u kontekstu turističko- ugostiteljskog razvoja supe. Izvorno naši stari nisu koristili papar, njega su dodali ugostitelji kako bi pojačali štimung, objašnjava nam Kuhar. (Elio VELAN)