(HTZ)
U Zagrebu je održana radionica "Gastronomska tradicija — vrijednost za novac", u organizaciji Hrvatske turističke zajednice i udruge JRE, s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao vrhunske gastronomske destinacije. Među istaknutim sudionicima bili su i istarski predstavnici, na čelu s Florianom Ružić, chefom poznatog restorana San Rocco iz Brtonigle, koja je oduševila prisutne modernom interpretacijom tortelina od boškarina s gljivama.
Radionica je okupila vodeće hrvatske chefove, ugostitelje i proizvođače hrane, koji su predstavili deset modernih verzija tradicionalnih jela. Uz Ružić, u fokusu je bio i Tino Sinožić (Navis) s jelom Fritto misto te Dino Šeparović (Kala), koji je pripremio buzaru i orahnjaču. Ovi kreativni pristupi tradicionalnim receptima, temeljeni na lokalnim namirnicama, osmišljeni su kako bi obogatili ponudu hrvatskih restorana i privukli turiste željne autentičnih gastronomskih doživljaja.
"Autohtona, iskrena i moderna kuhinja ono je čemu trebamo težiti. To je ključ našeg izdvajanja na globalnom tržištu", istaknuo je chef Rudolf Štefan, moderator radionice i UN-ov Ambasador gastronomskog turizma. Dodao je kako je raznolikost hrvatske kuhinje, oslonjena na lokalne proizvođače, naš najveći adut.
Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić naglasio je da je gastronomija jedan od glavnih motiva dolaska turista u Hrvatsku. "Naša eno-gastronomska ponuda sve je cjenjenija u svijetu. Radionice poput ove dodatno osnažuju suradnju ugostitelja i proizvođača hrane, što doprinosi autentičnosti doživljaja za naše goste", rekao je Staničić.
Poseban naglasak stavljen je na važnost kvalitetnih lokalnih namirnica i zanatskih proizvoda, što je temelj za daljnji razvoj hrvatske gastronomije kao turističkog proizvoda. Floriana Ružić i San Rocco ponovno su pokazali zašto je Istra perjanica hrvatske eno-gastronomije, spajajući tradiciju i inovaciju na najbolji mogući način.