18. izdanje Dana mladog maslinovog ulja

Nakon suša uslijedili izazovi ovogodišnje berbe maslina u Istri, no kvaliteta ulja ipak - vrhunska

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Vodnjan je proteklog vikenda bio domaćin 18. izdanja Dana mladog maslinovog ulja – manifestacije koja slavi tradiciju, inovaciju i predanost maslinara. Usprkos izazovima koje je donijela ova sezona, maslinovo ulje iz Istre ponovno je dokazalo zašto se ubraja među najbolja na svijetu. Ova se godina, kako smo imali priliku čuti, pokazala iznimnom po kvaliteti ulja, ali nije bila bez poteškoća. Klimatske promjene, koje sve više utječu na poljoprivrednu proizvodnju, oblikovale su i ovogodišnju maslinarsku sezonu. Randmani su bili niži nego prethodnih godina, no stručnjaci ističu da je krajnji rezultat, maslinovo ulje bogatih aroma i visoke nutritivne vrijednosti, vrijedan uloženog truda.

Nekoliko maslinara nije se priključilo ovogodišnjem izdanju, pretežito jer je berba još u tijeku, no s onima koji su došli predstaviti plodove svog truda i rada, razgovarali smo o izazovima s kojima su se suočavali ove sezone, kvaliteti maslinovog ulja, cijenama i utjecaju klimatskih promjena na maslinarstvo.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Da je ovogodišnja berba prošla vrlo dobro istaknula je i agronomkinja Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, stručna suradnica udruge Agroturist, koja je s kolegicom Leom Komel održala predavanje »Osvrt na sezonu i rezultati monitoringa štetnika masline 2024. na Vodnjanštini«.

- Mislim da je jako dobra godina i za količinu, iako nažalost imamo taj veliki trošak berbe i prerade, tako da to pojačava pritisak proizvodnje, ali ulja su fenomenalnih aroma, jako voćna i skladna, ovisno o sorti i proizvođaču. U principu bilo je puno kiše na proljeće, sušno ljeto, pa onda opet puno vode prije berbe. Tu su prisutne bolesti i štetnici s kojima smo se već naviknuli da se moramo nositi, pa jako pazimo i pratimo situaciju. I u ekološkoj proizvodnji postoje rješenja za sve, samo je ključno kontaktirati struku.

(Snimio Jan Stojković / Istravirgin)(Snimio Jan Stojković / Istravirgin)

- Savjet maslinarima je da ako dođe do nekakvog značajnog opadanja plodova tijekom ljeta ili pred jesen da se jave struci, da probaju vidjeti o čemu se točno radi, je li gljivica, je li stjenica ili slično, kaže Hlevnjak Pastrovicchio dodajući da se maslinari često javljaju s takvim upitima, ali nažalost često prekasno.

- Zna se dogoditi da je palo 80 posto ploda kod manjih nekih proizvođača i to je onda velika šteta, jer to se moglo spriječiti, ali dobro da su se javili, pa se barem za sljedeću godinu pripreme. Suočavamo se s nekim novim izazovima koje moramo pratiti, ali evo na kraju je ipak ispala super godina. Svakom masliniku treba pristupiti istraživački i pojedinačno, ne možemo generalizirati, kaže Hlevnjak Pastrovicchio.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Marina Lukić, voditeljica laboratorija specijaliziranog za analize maslinovog ulja u porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam, ističe da je ovogodišnje ulje izvrsno. Kako je pojasnila, svake godine analiziraju između 400 i 600 uzoraka, a kvalitetu maslinovog ulja prate iz godine u godinu.

- Ovogodišnja berba je stvarno izuzetna iz razloga što su bili povoljni uvjeti, što su i naši maslinari i uljari odradili odličan posao, i na koncu smo dobili ulje koje je izvanredne kvalitete. Ono je u prvom redu ekstra djevičansko zato što udovoljava svim tržišnim kriterijima, ali ono što je još značajnije ovogodišnje ulje ima izuzetno bogatu aromu. Dakle, okus i miris su mu bez premca, a također i vrlo je bogato antioksidansima, spojevima koje je stvorila biljka i koji su prešli u maslinovo ulje. A sušno ljeto dalo je to da su se oni dobro zadržali u ulju i imamo ulje koje je vrlo nutritivno bogato. Po svim kemijskim i senzornim pokazateljima, ovogodišnje ulje je bolje od prošlogodišnjeg. Ova godina će se vjerojatno pamtiti upravo po toj visokoj kvaliteti ulja, iako su, nažalost, randmani bili nešto niži, objasnila je Lukić.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimila Doria Mohorović)

Maslinari zadovoljni, ali izazovi nisu mali

Svoje zlatne kapljice na sajmu je predstavio i Valter Šarić koji se preko 30 godina bavi maslinarstvom.

- Bilo je takvih godina i ranije, nisam iznenađen. Ako nemamo kiša, barem jednu kišu u srpnju i kolovozu, a to je i jug Istre doživio, onda maslina ne može proizvesti ulja koliko bi mi željeli, kao što je to, recimo, prošle godine proizvela. Tako da ja bih ocijenio godinu jednom četvrtkom. Zadovoljan sam, ali uvijek može bolje, kaže Šarić čiji se maslinici nalaze na Vodnjanštini.

- Olea Prima se nalazi u jednoj specifičnoj niši, a to je ekološko maslinovo ulje, već preko petnaest godina. Nalazimo se i u niši zaštićene oznake izvornosti i treća markica koju nosimo od lani je markica IQ - istarske kvalitete ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Dakle, naša ulja već imaju cijenu koja je nešto veća od prosječne. Zato i sama ekološka proizvodnja nosi manji randman nego konvencionalna jer ne možete koristiti zaštitna sredstva, ne možete pustiti bujnu krošnju. Morate jako rezati da zaštitite stablo od bolesti jer nemate s čime previše štititi od gljivičnih oboljenja.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Cijelu količinu ulja u dvanaestom mjesecu flaširamo, zatvorimo u boce da zaštitimo polifenole. Berba je ove godine kod nas bila od 5. do 24. listopada kako bi ostvarili maksimalnu količinu polifenola koji su zdravi za naše tijelo. I shodno tome su randmani još bili puno niži nego što se sada. I shodno tome i cijena je viša, pola litre prodaje po 18 eura, kaže Šarić dodajući da ulje prodaju najviše na austrijskom i njemačkom tržištu. Proizvode, kako nam objašnjava, četiri mono sorte - leccino za salate, bužu za ribu i tjesteninu i rižota te bjelicu za mesa i jaka, intenzivna jela. Posljednja je žižula, jedna intenzivnija buža. Ova proljetna sorta, kaže, može se koristiti i na ribi i na mesu.

- Zadnjih sedam osam godina osjećamo klimatske ekstreme. Zimi znaju kiše trajati mjesec i pol dana i u tom slučaju jako to našteti stablima jer stabla onda obolijevaju od paunovog oka ili olovne bolesti. Što znači da list onda opada i samim time su kasnije urodi manji. Pogotovo u ekološkoj proizvodnji, imamo vrlo malo mogućnosti zaštite, samo nekoliko ekoloških preparata koje možemo kupiti na tržištu. Mi smo u Olea Primi poslije berbe s bakrenim preparatima zaštitili sve masline, a poslije kiša u siječnju zaštitit ćemo ih preparatom koji se zove Serenade Aso čime se pokušavamo boriti protiv gljivičnih oboljenja, kaže Šarić. Nakon što se, kako nam govori, cijeli život bavio bankarstvom i financijama u Istri, a vodio je nekoliko većih hrvatskih banaka, sad je u mirovini i u potpunosti se posvetio maslinama.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Masline sam sadio iz dva razloga. Zato jer sam od djetinjstva povezan s time, i djed je sadio masline. A drugi razlog je to što nam je devedesetih godina svijet počeo priznavati kvalitetu istarskog maslinovog ulja. Mi imamo, neovisno o klimatskim ekstremima, izvrsnu klimu koja dozvoljava stvaranje vrhunskog proizvoda.

Istarsko maslinovo ulje, vodnjansko maslinovo ulje je po mom sudu jedan od najkvalitetnijih proizvoda koje mi možemo svijetu ponuditi. I kad je to svijet počeo priznavati 90 ih godina, ja i moja obitelj smo odlučili zasaditi masline i od tada do danas smo zasadili 2300 maslina. Nismo veliki, to je obiteljski posao, ali evo činimo to iz ljubavi prema stablu i prema maslini. Naš brend se zove Olea Prima - ominum arborum est. To je jedna rečenica koju je rimski poljodjelnik Lucius Junius Moderatus Columella prije dvije tisuće godina izrekao za maslinovo stablo.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

To znači da je maslina prva između svih stabala što raste na svijetu. A zašto je on to rekao? Zato jer je maslina kroz tisućljeća bila hraniteljica, bila lijek, bila svjetlo. Jako je pomagala ljudima. I maslinovo drvo je nevjerojatno. To je nevjerojatno rezistentno drvo. To se vidi po 1800 staroj maslini na Brijunima, po lunjskim maslinicima gdje se nalazi na tisuće stabala starih preko dvije tisuće godina. Znači, to je jedno drvo u kojeg se čovjek može zaljubiti kao što sam se ja zaljubio. I zato se time bavim, kaže Šarić.

Porasli troškovi u svakom segmentu

Saša Ukušić, voditelj prodaje u zadruzi Maslinari Istre, koji proizvode ekstra djevičansko maslinovo ulje pod brendom Konfin, ističe da svaka godina nosi svoje izazove.

- Ove godine bilo je to, prvenstveno vezano uz vremenske prilike i neprilike, dosta sušno razdoblje. Nismo znali do zadnjeg trenutka kako će to sve ići na kraju zbog preskakanja određenih faza kad se trebalo formirati ulje. Imali smo ponovno nekih određenih izazova, ali ove godine vezano samo uz randmane, dok je kvaliteta ploda bila izvrsna, kaže Ukušić. I dok u nekim maslinicima berba još traje, oni su, kaže, s njome završili prije desetak dana.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Imamo ponovno rekordnu godinu, rastemo za nekih 53 posto u količini ploda. Ali, kako sam i rekao vezano za randman, nažalost samo 30 posto u količini dobivenog maslinovog ulja, dodaje Ukušić. Na tržištu najbolje prolazi blend - mješavina više sorata, ali domaćih sorti, prvenstveno istarske bjelice, buže i leccina. Prošle godine, navodi, nisu dirali cijenu, ali ove godine su nekim proizvodima korigirali cijenu za 10 posto.

- Troškovi su zaista porasli, ako kupiš plod masline koji je bio ove godine 1,20 eura, pa stavimo to na sto kila maslina, to je 120 eura, 30 eura je prerada, pa imaš nekih 20 eura troška transporta i pričamo o ukupno nekih 170 eura. I sad ako imaš 10 posto randmana, to je 17 eura po kili, a pošto su kod većine ljudi bili randmani manji, možemo si samo staviti u kalkulaciju koliko košta litra ulja. Tako da jednostavno zato ljudi dižu cijene. Troškovi berbe su u zadnjih dvije - tri godine narasli strašno. Trošak berača je po kili prosječno ove godine bio pola eura, a gdje su tu još maslinari, gdje je gorivo, gdje su ostale mjere koje se sve provode? Što ako ti se pokvari traktor, probušeni guma i tako dalje?, kaže Ukušić. Priča nam i o procesu dobivanja ekološkog ulja.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Nama su u biti sva ulja certificirana sa ZO Istra - zaštićenom oznakom izvornosti. I nas agencija prati od polja pa do izlaza proizvode na tržište, pa čak poslije i određene institucije te prate i na polici jer se uzimaju uzorci. Gledaju brojeve i da li su to sukladno ulju u količinama i ambalaži koja je prijavljena, tako da ovaj izazov kod pogotovo kod ekološkog ulja, uvijek je malo još izraženiji nego kod konvencionalne prodaje, jer oni realno uvijek imaju više problema nego konvencionalna, pa je to jedan razlog gdje su troškovi veći. Zaštitna sredstva su višestruko skuplja. Ove godine su se pokazali radmani kod ekološkog ulja puno lošiji nego što je to bilo maslinovo ulje, kaže Ukušić. Dio sajma od samih početaka čini OPG Giachin, a ovom prilikom pričamo s Anđelkom Giachin koja je u ovom poslu preko 20 godina. Ona, pak, kaže da nisu zadovoljni s ovogodišnjim urodom.

- Manje nam je bacilo, čistili smo grane i prepolovio nam urod za pola. Lošije je dosta i randman jako slabo baca, tako da financijski nismo zadovoljni, a kvaliteta ulja je uvijek na vrhunskoj razini, kaže Giachin dodajući da su morali povećati cijenu, pa tako litru ulja rinfuzo prodaju po 15 eura.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter