(Snimio Milivoj Mijošek)
Čak sto i pedesetak vrsta gljiva, jestivih, nejestivih, otrovnih i smrtno otrovnih, moglo se vidjeti na Istarskoj izložbi gljiva održanoj na Gradskoj tržnici u Pazinu, u organizaciji Istarskog mikološko-gljivarskog saveza i uz podršku Istarske županije i Grada Pazina.
U desetom izložbenom izdanju, trećem na pazinskoj Gradskoj tržnici, vođena edukativna izložba gljiva i mogućnost da se sazna sve o raznim vrstama gljiva, njihovoj ulozi u prirodi i karakteristikama koje ih čine jestivima ili otrovnima, privukla je brojne posjetitelje.
- Izložbe su primarno edukacijske, treba jako paziti prilikom branja gljiva. Ima slučajeva trovanja jer ljudi beru i one gljive koje ne poznaju. Može se primjerice zamijeniti lisičarku sa zavodnicom koje su gotovo iste boje. Zavodnica je malo više narančasta. Može se otrovati s Amanitama, znači sa Zelenom pupavkom. Na izložbi smo stoga izložili čak desetak vrsta Amanita, kazao je predsjednik Istarskog mikološko-gljivarskog saveza Željko Ružić.
Kiše u rujnu poboljšale su gljivarsku sezonu tako da je krajem rujna početkom listopada bilo puno vrganja. Trenutno prevladavaju lisičarke, žute trube, crne trube, prosenjaki i najpoznatija gljiva u Istri - martinčica.
Zahvaljujući determinatorima gljiva iz Istarskog mikološko-gljivarskog saveza, posjetitelji, bilo da se radi o aktivnim beračima ili rekreativcima, iskoristili su priliku za stjecanje vrijednih znanja o raznolikosti lokalnih gljiva, kao i mogućnost da nauče prepoznavati različite vrste gljiva, ali i dobiju kulinarske savjete za pripremu ovih prirodnih delicija. Prvog utorka u studenom osim Istarske izložbe gljiva na Gradskoj tržnici u Pazinu, održan je i tradicionalni mjesečni Pazinski sajam.
Uz domaće mikološke udruge, poput "Sunčanice" iz Medulina, "Žurdane" iz Kaštelira, "Boletusa" iz Buja, "Martinčice" iz Labina te Udruge tartufara "Istra" iz Motovuna, Istarski mikološko-gljivarski savez pozvao je sve zainteresirane da dođu i uživaju u ovom poučnom događaju.
Besplatno se degustiralo gljivarski kotlić i zabavilo uz glazbeni nastup Darka Gržetića, poznatog pod nadimkom Gljiva. Pripremljeno je oko 250 porcija gljivarskog kotlića od više vrsta gljiva, vrganja, lisičarki, crnih truba, žutih truba, prosenjaka, rujnica, krasnica, sunčanica i šampinjona, kao i pašteta od nekoliko vrsta gljiva.
Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić zahvalila se Istarskom mikološko-gljivarskom savezu na suradnji i njegovim članovima na entuzijazmu te prenijela kako je naučila da se gljive nikako ne smiju brati u najlon vrećicu, već u košaru jer se razvijaju nekakvi loši spojevi i može doći do trovanja čak i jestivim gljivama.
Također i da šume nisu samoposluga, već u njih treba ući informirano da ne dođe do neželjnih situacija i drugo, gljive brati za osobne potrebe, a ne tražiti kruha preko pogače jer s prirodom treba pažljivo i u sinergiji.