16. Internacionalni sajam pršuta

FOTO / Pršut Pršutane Antolović bivšeg pročelnika Milana Antolovića šampion ISAP-a

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


U Tinjanu, općini istarskog pršuta započeo je 16. Internacionalni sajam pršuta ISAP koji slavi perjanicu istarske gastronomije. Simboličnim simultanim rezanjem prve fete pršuta, otvorili su ga državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Monika Udovičić, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan, šampion sajma Matija Antolović, predstavnik Španjolske te kao domaćin načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin.

(Snimila Gordana Ćalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Izlagače ISAP-a u poslijepodnevnim satima obišao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u pratnji tinjanskog načelnika Gorana Hrvatina i predsjednika Općinskog vijeća Igora Antolovića. Zastao je gotovo kod svakog štanda, degustirao pršute, strpljivo se slikao s proizvođačima, ali i posjetiteljima. Uz predsjednika Milanovića bio je pročelnik Kabineta predsjednika Republike Bartol Šimunić.

Od petka do nedjelje, u velikom sajamskom šatoru predstavlja se četrdesetak pršutara iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Portugala i Crne Gore, ali i niz proizvođača drugih domaćih proizvoda.

Dobrodošlicu na ISAP zaželio je načelnik Goran Hrvatin, ponosan što odrađuje svoj deseti po redu ISAP u svom načelničkom mandatu.

(Snimila Gordana Ćalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Izuzetno mi je drago što svake godine uspijevamo ISAP učiniti još boljim, a sve se temelji na entuzijazmu ljudi koji su uključeni u njegovu organizaciju. Pršut i ISAP postali su dio našeg identiteta. Osvrnuo bi se na stihove glazbene grupe Dalmatino "ja u obe ruke čvrsto držin konce, jer za sve šta vaja moraš imat force". Ove riječi nose snažnu poruku o važnosti, predanosti i trudu u svemu što radimo. Držati konce u rukama znači preuzeti odgovornost i usmjeriti vlastite napore prema ostvarenju ciljeva. U našem slučaju to je očuvanje tradicije, podizanje Općine Tinjan kao gastronomske oaze i podizanje kvalitete sajma iz godine u godinu, poručio je Hrvatin.

(Snimila Gordana Ćalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta te izaslanica premijera Andreja Plenkovića, Monika Udovičić, naglasila je kako manifestacija u Tinjanu svake godine podsjeća na bogatstvo gastronomske i kulturne baštine.

(Snimila Gordana Ćalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Danas ovdje slavimo istarski pršut, proizvod zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, ali i mnoge druge autohtone proizvode koji čuvaju našu tradiciju i povezuju nas s našim korijenima. S ponosom ističemo da Hrvatska danas ima čak 48 poljoprivrednih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla. Time se Hrvatska po broju zaštićenih poljoprivredno prehrambenih proizvoda uvrstila na visoko sedmo mjesto u Europskoj uniji. Zaštićeni proizvodi poput istarskog pršuta, ali i mesa boškarina, istarskog ovčjeg sira i meda, ključni su za očuvanje identiteta, ali i jačanje naše gastro i eno ponude, kazala je Udovičić.

(Snimila Gordana Ćalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu te izaslanik župana Borisa Miletića, Ezio Pinzan, naglasio je da se Općina Tinjan promovirala u centar izvrsnosti, u centar promocije poljoprivrednih proizvoda. Naravno predvodnik cijele promocije i ukupnog brendiranja je istarski pršut kao najvrijedniji poljoprivredni proizvod.

(Snimila Gordana Ćalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Drugi motiv dolaska u Istarsku županiju, iza sunca i mora je upravo eno gastronomija i na to smo iznimno ponosni. Među svim proizvodima koji su vrhunski kao što je istarski bijeli tartuf, vrhunska vina, maslinova ulja koja imaju svjetsku kvalitetu, pršut je zauzeo svoje mjesto, a Tinjan mu je dao dostojnu manifestaciju i Hižu istarskog pršuta, poručio je Pinzan.

(Snimila Gordana Ćalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U Tinjanu su, otvaranju ISAP-a, među ostalima prisustvovali predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik IDS-a Dalibor Paus, potpredsjednik Sabora Peđa Grbin, i drugi saborski zastupnici, kao i gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina.

U sklopu svečanog otvaranja sajma dodijeljena su priznanja najuspješnijim pršutarima. Šampion ovogodišnjeg sajma je Pršutana Antolović, Milana Antolovića, nekadašnjeg županijskog pročelnika za poljoprivredu, s dvadesetogodišnjom tradicijom proizvodnje pršuta u Bašićima u Općini Tinjan. Priznanje je preuzeo njegov sin Matija. - Veliko je to priznanje našoj obiteljskoj pršutani koja godišnje proizvodi petsto, šesto komada pršuta, komentirao je Milan Antolović. Kazao je kako je za vrhunski pršut prvo važna kvalitetna sirovina, a drugo tipična istarska tehnologija što znači da pršut nema kožu, niti masno tkivo, da ima kost i da se koriste morska sol kao začin, crni papar, češnjak, lovor i ružmarin.

(Snimila Gordana Ćalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Ćalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Za ovogodišnji ISAP na ocjenjivanju se našlo 39 pršuta, među kojima je apsolutni pobjednik, odnosno šampion sajma s najviše osvojenih bodova istarski pršut Pršutane Antolović iz Tinjana, koji je ujedno i šampion u kategoriji istarskog pršuta.

Šampionske naslove osvojili su također, u kategoriji dalmatinskog pršuta Smjeli d.o.o., u kategoriji nedimljenog pršuta Pršutarna i stancija Buršić, u kategoriji dimljenog pršuta Drniška tradicija d.o.o. te u međunarodnoj kategoriji Eko BAR d.o.o..

Zlatne medalje zaslužili su, u kategoriji istarskog pršuta pršutane Tomaso, Daniele, Buršić, Pisinium d.o.o, Dujmović, Mekiši, Jelenić i Milohanić. U kategoriji dalmatinskih pršuta pršutana Voštane d.o.o., u kategoriji drniških pršuta pršutana M.T. O. Mrki i Bel Cro Trade, u kategoriji krčkih pršuta Mesnice-Market-Prerade mesa Žužić, u kategoriji nedimljenih pršuta pršutane Mekiši i Tomaso, u kategoriji dimljenih pršuta pršutarne Perajica, Aria, Nira d.o.o., Euro Delikatese d.o.o.,, a u međunarodnoj kategoriji Prosciuttificio Conti, Distribuciones del Jamon Cereso s.l., Montstate d.o.o., Interproduct d.o.o., Pega Export s.l. i MIJ d.o.o.. Ukupno je dodijeljeno pet šampionskih medalja, 24 zlatnih te deset srebrnih.

(Snimila Gordana Ćalić Šverko)(Ured predsjednika RH)

Rezultate je prenijela predsjednica ocjenjivačke komisije i predsjednica Udruge senzornih analitičara Gustus, Blanka Sinčić Pulić.

- Ocjenjivanje provodi panel čija je misija da se analiza kvalitete provodi na stručan, objektivan, nepristran način. I ove godine je dvanaest educiranih senzornih analitičara iz cijele Hrvatske, objektivnim sudom donijelo ocjenu o čak 39 pršuta, i reklo da se svi po svojoj jedinstvenosti i vrhunskoj kvaliteti, objektivno i činjenično, nalaze u samom vrhu vrhunskih hrvatskih i europskih pršuta. Šampion sajma je, u kategorijama i hrvatskih i europskih pršuta, hrvatski pršut. Rezultati su pokazali da mi u Hrvatskoj moramo biti ponosni i štititi ovo bogatstvo od svakoga tko ga želi zasjeniti, kazala je Blanka Sinčić Pulić.

Za ISAP kažu da je kralj jesenskih manifestacija u Istri, a Tinjan se kroz ISAP pozicionirao na gastro karti kao trodnevno središte, prepoznatljivo i po sadržajnim popratnim programima. Prvi sajamski dan završio je koncertom Prljavog kazališta, u subotu će nastupiti kraljica zabave Maja Šuput, a u nedjelju Mambo Kings. Sajam se u subotu i nedjelju otvara u 11 sati, u subotu se održava memorijalni pljočkarski turnir, natjecanje u gađanju glinenih golubova, uz svečano otvorenje nove streljane Picupari, pješačenje za velike i male i cornhole turnir dok se u nedjelju održava velika rekreativna biciklijada. Kroz sva tri sajamska dana upriličit će se prezentacija pršuta Europe.

U subotu će se u Domu mladih Tinjan održati edukativna radionica "Masterclass s Gustusom - rezač pršuta" u organizaciji Udruge senzornih analitičara Gustus, a na prvom katu Kuće istarskog pršuta Udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera organizira "Radionicu Lidvininih kolača". U subotu i nedjelju u Domu mladih Tinjan vođena je degustacija "Pršut i vino" u organizaciji Udruge Gustus. U nedjelju će nastupiti Kumpanija Kosirići, folklor i mažoretkinje, a održat će se i prvenstvo u rezanju pršuta.

(Snimila Gordana Ćalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter