PREVENCIJOM DO ZDRAVLJA

U Labinu održan niz predavanja o važnosti pravovremenog prepoznavanja simptoma bolesti

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Udruga osoba s invaliditetom Labin organizirala je nekoliko edukativno preventivnih predavanja o zdravlju, načinima liječenja i životu s dijagnosticiranim bolestima.

Nakon što je dr.sc. Dora Gašparini iz Centra za dijabetes, endokrinologiju i kardiometabolizam opatijske Thalassoterapije početkom listopada održala zanimljivo predavanje o životu sa šećernom bolesti, prekjučer su u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice održana su još tri zanimljiva predavanja.

Stresna urinarna inkontinencija

O mogućnosti liječenja stresne urinarne inkontinencije govorila je Barbara Radonić, mag. physio., vlasnica Centra za fizioterapiju i rehabilitaciju Labin.

- Stresna urinarna inkontinecija češća je kod žena nego kod muškaraca, zbog kraće mokraćne cijevi, kod muškarca može doći do ovog oblika inkontinecije nakon operacije prostate. Nažalost pretpostavlja se da samo 10 do 20 posto žena potraži pomoć stručnjaka.

Najčešći razlog je sram, ili su dobili informaciju da je to normalno s godinama. Međutim studije su pokazale da zahvaća i mlađu populaciju, te se godine ne smatraju kao glavni uzrok.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Neki od uzroka su teži vaginalni porodi, abdominalni i ginekološki operacijski zahvati pod koje spada i carski rez, respiratorne bolesti kao što su astma i KOPB, pretilost, post menopauzalne promjene i drugo.

Mogućnosti liječenja su fizioterapija, promjene loših životnih navika, lijekovi, terapija estrogenom, operacijsko liječenje. Često žene oboljele od ovog oblika inkontinencije rade Kegelove vježbe, međutim nikad ne dobiju točne upute, te se rade na krivi način.

Tu bi svakako savjetovala da se obrate fizioterapeutima koji se bave sa ovom problematikom kako bi dobili točne upute i smjernice kako si mogu pomoći.

Urinarna inkontinencija predstavlja uznemirujući zdravstveni i psihosocijalni problem. Uloga svih nas je da proširimo svijest o ovoj tabu temi, kako bi poboljšali život svima koji imaju neki od oblika inkontinencije, istaknula je između ostalog u svom predavanju Radonić.

Marina Belušić Krulčić, bacc. med. lab. diagn. Citotehnolog govorila je o bolesti štitnjače, simptomima i dijagnostici.

- Bolesti štitnjače su najčešći poremećaji endokrinološkog sustava u našem organizmu. Štitnjača utječe na cjelokupni metabolizam i funkciju organa, a ukoliko dođe do poremećaja njenog rada, javljaju se i različiti zdravstveni problemi.

Genetska predispozicija, stres, autoimune bolesti i virusi uvelike pridonose razvoju bolesti štitnjače, od benignih promjena pa sve do razvoja tumora.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Pravovremeno prepoznavanje simptoma bolesti i odlazak liječniku obiteljske medicine smanjuje rizik od razvoja komplikacija bolesti, a isto tako i razvoja tumora štitnjače, istaknula je Belušić Krulčić.

Povratak nutricionističkim korijenima

Posljednje predavanje bilo je o mediteranskoj prehrani, a tijekom predavanja opisane su brojne blagodati mediteranskog životnog stila takve prehrane, značajne namirnice u okviru ovog prehrambenoj obrasca te bioaktivne komponente koje imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Također, govorilo se i o metaboličkom sindromu i karakteristikama suvremene prehrane koje uvjetuju nastanak ovog poremećaja, a o tome je govorila Sonja Gaćina Tomičić, mag. kliničkog nutricionizma

- Kao nutricionist savjetovala bih da se vratimo našim korijenima, odnosno mediteranskoj prehrani i životnom stilu kako bi kronične bolesti prevenirali, ali i liječili ukoliko je već došlo do pojave simptoma.

Budimo odgovorni i čuvajmo zdravlje koliko je u našoj moći, poručila je zainteresiranoj publici među kojoj su bile uglavnom žene koje su u velikom broju došle na ova predavanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter