zanimljivo i edukativno

U Znanstveno edukacijskom centru u Višnjanu organizirani kampovi za učenike osnovnih i srednjih škola

| Autor: Glas Istre
(Foto: Valamar)

(Foto: Valamar)


Astronomsko društvo Višnjan već 35 godina organizira rezidencijalne programe namijenjene učenicima od 3. razreda osnovne škole do kraja srednje škole. Program, koji je počeo Ljetnom školom, razvio se u kampove u okviru Znanstveno edukacijskog centra u trajanju od 4 ili 8 dana koji se održavaju tijekom cijele godine, a uz Valamarovu podršku, sudionike nakon edukativnih i zabavnih aktivnosti očekuju ukusni obroci. Do sada se u ovoj godini održalo čak 16 rezidencijalnih programa, a ZEC Višnjan će ih organizirati još kako bi se sudjelovanje omogućilo svoj zainteresiranoj djeci.

(Foto: Valamar)(Foto: Valamar)

Programi su osmišljeni na edukativan i zanimljiv način. Najmlađi se sudionici upoznaju sa znanstvenom metodom kroz jednostavnije projekte poput istraživanja o čemu ovisi količina klorofila u listu. Srednjoškolci rade na kompleksnim, višegodišnjim, projektima. Primjerice, teleskopom otkrivaju potencijalno opasne asteroide. Mentori učenika su većinom volonteri koji prenose učenicima žar i znanje iz područja kojim se bave profesionalno ili iz hobija, dok se alumni u rad Astronomskog društva uključuju kao volonteri, voditelji istraživačkih projekata ili kao mentori na rezidencijalnim programima.

(Foto: Valamar)(Foto: Valamar)

„Naša je misija svakom zainteresiranom djetetu omogućiti da dođe u Višnjan i iskusi iz prve ruke kako izgleda rad znanstvenika ili inženjera. Također želimo što većem broju djece prenijeti vještinu kritičkog razmišljanja, nužnu za odgoj generacije koja će, kada odraste, mijenjati svijet nabolje. Drago nam je što je Valamar prepoznao naš rad.“ – rekao je Danko Marušić, Voditelj edukacijskih programa u Astronomskom društvu Višnjan.

(Foto: Valamar)(Foto: Valamar)

Ranije ove godine Valamar je podržao i Astrofest, manifestaciju u organizaciji Astronomskog društva Višnjan, osiguravši zdrave i ukusne Valfresco Direkt obroke za brojne volontere koji su bili uključeni u organizaciju tog jedinstvenog događaja.

Valamar podupire brojne inicijative u zajednici, s posebnim naglaskom na brigu o djeci i mladima, surađuje s vrtićima i školama, te podržava brojne društveno odgovorne projekte u destinacijama u kojima posluje. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter