ZAJEDNIŠTVO I HUMANOST

Udruga žena Mendula iz Svete Nedjelje proslavila deset godina rada 

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Udruga žena Mendula iz općine Sveta Nedjelja svečano je proslavila desetu obljetnicu uspješnog rada i djelovanja, posebice na humanitarnom polju za što je dobila i državno priznanje.

Svečanosti u Društvenom Domu »Poldrugo Valentin« u Nedešćini nazočile su članice udruge, predstavnici susjednih općina i Grada Labina, korisnici humanitarnih akcija te predstavnici raznih ustanova i institucija te svi koji su pomagali udrugu u proteklih deset godina.

Predsjednica Udruge Irene Mikuljan istaknula je kako je tih prvih deset godina prošlo jako brzo, a članice udruge nosilo je vizionarstvo, zajedništvo i snažna motivacija da čine dobro za svoje sugrađane.

Brojne humanitarne akcije

- Od skromnih početaka, izrasle smo u snažnu zajednicu koja je postala sinonim dobrote, humanosti, solidarnosti, zajedništva. Sjećam se prvih okupljanja nekolicine nas žena kada smo pune entuzijazma i želje za pomaganjem zajednici sanjale o tome kako pomoći potrebitima u nevoljama i činiti dobra djela.

Još uvijek mi odzvanjaju riječi našeg bivšeg načelnika, gospodina Gianvlada Klarića: »Vi to možete, organizirajte se i osnujte udrugu«.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

I danas smo ponosne na taj poticaj i svesrdnu pomoć koju ste nam pružali gospodine Klariću. Udruga je osnovana upravo na današnji dan, 14. listopada, s ciljem da treba učiniti nešto dobro za zajednicu na svim područjima.

Drage članice Mendule, zahvaljujući vašoj nesebičnosti, predanosti i velikim srcima uspjele smo donacijama prikupiti i podijeliti više od 300 tisuća eura potrebitima, kroz organizaciju raznih aktivnosti u humanitarnim akcijama, kojih smo do danas uspješno sprovele 24, neki od korisnika danas su tu s nama, ali nažalost neki nisu izdržali bitku s bolešću, a 25. humanitarna akcija pod nazivom »Budimo izvor dobrote« upravo je u tijeku, te je namijenjena potrebitima u našoj zajednici, djeci, obiteljima samcima.

Sve što činimo, činimo s ciljem unapređenja kvalitete života u zajednici, rekla je Mikuljan, istaknuvši mnoge zahvale i priznanja za rad Udruge, a osobito je ponosna na dobivenu Državnu nagradu za humanitarni rad u 2021. godini, najveće priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos u razvoju i unaprjeđenju humanitarnog rada.

Udruga je dobila i mnoga priznanja iz lokalne zajednice, općine i grada Labina, što je dokaz da je njezin rad prepoznat u sredini u kojoj i same članice žive. Posebnu zahvalnost odala je Milanu Sekušaku iz županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, čija je neprocjenjiva podrška i stručnost bila ključna za uspjeh udruge koja je postala jedna velika obitelj povezana zajedničkim vrijednostima i željom da pomaže bližnjima.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Mikuljan je zahvalila i sadašnjoj općinskoj načelnici Irene Franković na prepoznavanju rada udruge i potpori, te izrazila nadu da će njezinim zalaganjem dobiti toliko željeni i potrebni prostor kako bi mogle nesmetano raditi te ostvariti još veće i bolje rezultate najavljujući nove izazove i projekte.

Izvješće o radu podnijela je tajnica Udruge Orijana Černjul, koja je ispričala priču o srcu i zajedništvu govoreći o počecima i rastu udruge osnovane 14. listopada 2014. godine, koja danas ima 34 članice i postala je sinonim za dobrotu, solidarnost i zajedništvo.

- Svoje slobodno vrijeme ove su žene posvetile pomaganju drugima, organizirajući preko 5.000 različitih događaja i prikupivši više od 300.000 eura za humanitarne svrhe. Svaka od članica donijela je u Udrugu svoje znanje, vještine i entuzijazam.

Nesebičan rad i predanost humanitarnim ciljevima inspirirali su mnoge, pokazujući da zajedno možemo učiniti puno dobra. Svake godine tradicionalno biramo najbolju članicu-volonterku godine na temelju njezinih postignuća i doprinosa zajednici.

To što smatramo svoj rad odgovornim i profesionalnim dokazuje i izrada web stranice Udruge te redovito informiranje javnosti o našim aktivnostima putem društvenih mreža i medija.

Udruga »Mendula« svake godine organizira sportske susrete roditelja i djece, vježbe pod stručnim vodstvom za osteoporozu, rekreaciju za sve dobne skupine, razna predavanja, koncerte i događanja te kroz školsku godinu organizira edukativne, likovne, pedagoške i sportske radionice za predškolsku i školsku djecu, izbor najljepše okućnice općine Sveta Nedelja, te nastoje biti prisutne u svim događanjima na području općine Sveta Nedelja, ali u svim segmentima života Labinštine, izvijestila je Černjul te istaknula da je njihov humanitarni rad tijekom desetogodišnjeg razdoblja postao nada i podrška za mnoge.

Govorila je o kulturi i tradiciji, tiskanju dviju knjiga na labinskoj cakavici, dječjem projektu i kazališnoj predstavi na cakavici, humanitarnom radu, pripremanju tradicionalnih domaćih kolača, kreativnoj radionici Udruge, partnerstvu i suradnji s drugima te budućnosti u kojoj Udruga »Mendula« nastavlja s radom inspirirajući nove generacije žena da se uključe u volonterski rad i doprinesu stvaranju boljeg društva.

Priznanja i zahvalnice

Pjesnikinja i počasna članica udruge Neda Milenkovski pročitala je svoju pjesmu na cakavici inspiranu Mendulom, a svoj glazbeni doprinos proslavi na klaviru dali su mladi Ian Mikuljan i Bruno Krajcar čiji je djed iz Nedešćine, a mama je rođena u tom mjestu, te mladi folkloraši iz RKUD-a Rudar Raša.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Jubilej su Udruzi Mendula čestitali i članicama zahvalili na humanitarnom radu općinska načelnica Irene Franković, zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, bivši načelnik općine Sveta Nedjelja Gianvlado Klarić i Milan Sekušak.

Program je moderirala Loredana Ružić Modrušan, a na svečanosti su dodijeljene 24 zahvalnice svima koji su na bilo koji način pomagali udruzi, a posebna priznanja za izniman doprinos i suradnju dobili su Milan Sekušak i Ian Mikuljan.

Članice udruge iznenadile su na kraju svoju predsjednicu Irene Mikuljan posebnim priznanjem i nagradom za požrtvovan desetogodišnji rad, na što je ona rekla:

- Hvala, ali ništa ne bi mogla bez vas. Idemo i dalje raditi čuda, poručila je Mikuljan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter