pravo na hranu

NZZJZIŽ i DV "Tratičnica" obilježavaju Svjetski dan hrane

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije ove godine obilježava Svjetski dan hrane u suradnji s Općinom Barban i Dječjim vrtićem Tratinčica. Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. listopada, a ovogodišnja tema je "pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost" te se veže uz dostupnost hrane za sve. 

U utorak 15. listopada djeca iz DV Tratinčica Barban posjetit će NZZJZIŽ i Gradsku tržnicu Pula. 

U NZZJZIŽ (Nazorova 23) djeca će se upoznati s radom ustanove u području kontrole hrane i nadzora nad prehranom te zdrave i pravilne prehrane. Obići će Službu za zdravstvenu ekologiju odnosno Odjel za kontrolu hrane i predmeta opće uporabe. Vidjet će laboratorije u kojima se hrana analizira te saznati zašto je to važno. Također, posjetit će Službu za javno zdravstvo i promicanje zdravlja gdje će kroz igru naučiti više o namirnicama koje su tipične za naše podneblje i više o njihovom utjecaju na zdravlje.

Nakon toga, djeca i odgojiteljice zajedno s nutricionisticama NZZJZIŽ obići će Gradsku tržnicu Pula. Djeca će se upoznati s ponudom na zelenoj tržnici, razgovarat će se o namirnicama koje se mogu pronaći, sezonstvu i lokalnom uzgoju. Imat će priliku vidjeti  štandove sa sirom i mliječnim proizvodima, jajima te ribarnicu. Tijekom obilaska djeca će dobiti zadatke da potraže određene vrste voća, povrća i sl.

U srijedu 16. listopada u prostorima DV Tratinčica u Barbanu od 9 do 10.30 sati nutricionistice NZZJZIŽ zajedno s odgojiteljicama provest će radionice s djecom u odgojnoj skupini. Uvodni dio radionice bit će vezan uz doživljeno i naučeno tijekom posjeta Zavodu i obilaska tržnice.

Nakon toga s djecom će biti provedena aktivnost s ciljem upoznavanja djece s tradicionalnim istarskim jelima (mediteranska prehrana), prepoznavanja namirnica koje se koriste u pripremi tih jela, te gdje se koja namirnica može nabaviti ili uzgojiti te kakva je dostupnost hrane (sezonstvo, lokalni proizvodi itd) u pojedinim krajevima.


Podijeli: Facebook Twiter