U spomen na žrtve Rommelove ofenzive

Komemoracijom kod spomenika na Štranjgi i u dolcu pokraj Zabrežana obilježeni događaji iz listopada 1943. godine


Autor: Gordana Čalić Šverko
(Grad Pazin)

(Grad Pazin)


Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti kod spomenika na Štranjgi i u dolcu pokraj Zabrežana, članovi Udruge antifašista Pazin, predstavnici Grada Pazina te mještani Mjesnog odbora Zabrežani, obilježili su tragične događaje iz listopada 1943. godine kada je tijekom Rommelove ofenzive u Istri stradalo više od 2.500 partizana i civila, a u logore je odvedeno više od 1.300 boraca te 6.850 civila, dok je porušeno i spaljeno više od tisuću stambenih i gospodarskih objekata.

Vijenac na Štranjgi

U spomen na teške dane terora i borbe u Pazinu, u povodu 4. listopada kada je njemačka vojska napala grad svega tjedan dana nakon usvajanja Pazinskih odluka o pripojenju Istre matici Hrvatskoj, položen je vijenac na spomenik pazinskim braniteljima i osloboditeljima na Štranjgi.

Tom prilikom, predsjednik Udruge antifašista Pazin Milan Antolović istaknuo je važnost ovog spomenika na zapadnom ulazu u grad, kojim se odaje počast dvama značajnim događajima u povijesti Pazina: masovnoj pogibiji branitelja iz jeseni 1943. godine i velikoj borbi za konačno oslobođenje grada u svibnju 1945. godine.

U dolcu kod Zabrežana

U tihom dolcu ispod crkve sv. Ivana i Pavla u Zabrežanima počivaju 62 žrtve Rommelove ofenzive iz više sela Pazinskog polja: Pariži, Drndići, Gajmovići, Zgrablići, Kašćergani, Šajini i Zabrežani. Na njihovom spomeniku dodana su imena osmorice mještana koji su pali na raznim ratištima.

Tijekom komemoracije, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Zabrežani Valter Zgrablić podsjetio je na tragične događaje kada je njemačka vojska 6. i 7. listopada 1943. godine zauzela područje Zabrežana te su njemački vojnici poveli sve muškarce starije od 15 godina prema crkvici sv. Ivana i Pavla, gdje su ih brutalno likvidirali.

Kad je opasnost minula, mještani su sakupili tijela poginulih i pokopali ih zajedno u dolcu u kome danas stoji spomenik. Patnje žrtava i njihovih obitelji, prijatelja i susjeda, obvezuju da se čuva sjećanje na njih i da se čuva uspomena na ove tragične događaje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter