"Središnja Istra u svako doba godine"

FOTO & VIDEO / Premijera promotivnog filma koji prikazuje srž istarske tradicije kroz jedinstvene lokalne priče

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: TZ Središnje Istre)

(Foto: TZ Središnje Istre)


S ponosom je Turistička zajednica središnje Istre predstavila novi, četvrti promotivni film "Središnja Istra u svako doba godine/Central Istria All Seasons", koji prikazuje ljepotu i raznolikost ove regije kroz sva godišnja doba, realiziran u cilju pozicioniranja destinacije kao cjelogodišnjeg odredišta.

Premijera filma održana je u Destileriji Krulčić u Pazinu, a prisustvovali su joj predstavnici jedinica lokalne samouprave u sastavu TZ središnje Istre te pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

(Foto: TZ Središnje Istre)(Foto: TZ Središnje Istre)

(Foto: TZ Središnje Istre)(Foto: TZ Središnje Istre)

- Odlučili smo se na izradu promotivnih filmova kako bi doprli do što većeg broja ljudi i poslali živu sliku na tržište, mali djelić atmosfere kakva vlada u središnjoj Istri. Kroz izradu promotivnih filmova koje kandidiramo na filmske festivale turističkog filma diljem svijeta i kroz brojne nagrade koje smo dobili za prethodne filmove, a dobit ćemo nadam se i za ovaj, na neki način dobivamo i besplatnu promociju koju si mi kao mala turistička zajednica s malim proračunom inače ne bi mogli dozvoliti, kazala je direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti.

Film je realizirala produkcijska kuća Level 52 Produkcija, a oslikava fascinantne prirodne pejzaže, adrenalinske avanture te bogatu kulturnu i gastronomsku ponudu središnje Istre. Kroz upečatljive scene biciklističke vožnje, srednjovjekovnih gradića, maslinika i vinograda, otkriva središnju Istru kao destinaciju koja nudi nezaboravna iskustva bez obzira na doba godine.

Cilj filma je privući turiste koji traže autentična putovanja i doživljaje, nudeći im priliku da istraže ne samo prirodne ljepote, već i srž istarske tradicije kroz jedinstvene lokalne priče, gastronomiju i bogatu kulturno-povijesnu baštinu. Film evocira toplinu i gostoljubivost domaćeg stanovništva, dok dinamične scene avanturističkih aktivnosti poput biciklizma i kupanja naglašavaju središnju Istru kao idealnu destinaciju za ljubitelje prirode i aktivnog odmora tijekom cijele godine.

Film će se prijavljivati na prestižna natjecanja turističkih filmova, gdje će imati priliku natjecati se s najboljim međunarodnim produkcijama. Ove prijave ne samo da će promovirati središnju Istru na globalnoj razini, već će doprinijeti jačanju prepoznatljivosti regije kao atraktivne i jedinstvene turističke destinacije. Uspjeh na takvim natjecanjima dodatno će povećati interes turista, ali i afirmirati kvalitetu ovog promotivnog filma kao alata za prezentaciju prirodne i kulturne baštine središnje Istre.

Filmsku ekipu "Središnja Istra u svako doba godine/Central Istria All Seasons" čine autor i redatelj Sanel Isanović, Daniel Janko kao montažer i kolorist, te Antonio Zulijani i Daniel Janko kao kamermani. Sanel Isanović producirao je glazbu, snimanje zvuka, miksanje i mastering, rasvjetu i gaffer. Tekst je napisao Marko Brezičević, glas u pjesmi je Valnea Bulić, a naratorica Claire Coyle. Vizažistice na filmu bile su Nina Rabar, Tea Flego i Valentina Štokovac. Scenografiju i kostimografiju kreirala je Kristina Nefat, dok su asistentice Jana Nefat Ružić. Dron operateri su Sanel Isanović i Antonio Zulijani.

(Foto: TZ Središnje Istre)(Foto: TZ Središnje Istre)

Turistička zajednica središnje Istre već je ostvarila uspjeh s prethodnim promotivnim filmovima, od kojih su dva osvojila brojne međunarodne nagrade. Film "Central Istria - Dare to Explore" (2020.) osvojio je srebro na The Golden City Gate ITB u Berlinu, prvo mjesto na TRAVEL FILM International Film Festivalu u Rusiji, te zlato na World Media Festivalu u Hamburgu u kategoriji Tourism and Travel Media, uz posebnu nagradu žirija za najbolju glazbu. Na prestižnom američkom festivalu The Telly Awards film je osvojio prvo mjesto u kategoriji promotivnog turističkog filma, a također je nagrađen i na Tourfilm Riga u Latviji, te na domaćem Zagreb Tourfilm Festivalu, gdje je osvojio 1. mjesto u domaćoj konkurenciji i 3. mjesto u internacionalnoj.

Drugi promotivni film "Autentična Istra - Good mood/Good food" (2022.) osvojio je 2. mjesto na International Tourism Film Festival Africa u Cape Townu, srebrnu medalju na New York Festivals TV & Film Award pod pokroviteljstvom The Telly Awards, te prvo mjesto na The Golden City Gate i The World Media Festivalu u Njemačkoj. Film je također nagrađen na Zagreb Tourfilm Festivalu kao najbolji hrvatski film u kategoriji "turistička destinacija/regija".

U 2021. godini realiziran je i promotivni film Central Istria - Dare to Explore Outdoor.

(Foto: TZ Središnje Istre)(Foto: TZ Središnje Istre)

(Foto: TZ Središnje Istre)(Foto: TZ Središnje Istre)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter