najdraži hobi oduševljenih mališana

Dječji tjedan na sjeveru Istre: Mali Buzećani u lovu na tartufe uz pomoć četveronožnog ljubimca


Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Odlučni da savladaju nove vještine i proniknu u tajne tartufara, mali Buzećani obukli su čizmice i krenuli u pokazno traženje tartufa. U sklopu ovogodišnjeg tematskog i inovativnog izdanja Dječjeg tjedna u režiji Društva »Naša djeca« Buzet, vrijedni tartufari, članovi Udruge tartufara »Istra« i njihovi psi, tijekom ovog tjedna vodit će mališane po cijeloj Buzeštini.

Najdraži hobi

Čast da otvori ovotjedni dječji lov na tartufe pripala je Hariju Vidoviću i njegovom psu Badiju. Nakon prijave putem obrasca, mališani od 5 do 9 godina dobili su GPS lokaciju i zajedno s roditeljima okupili se nedaleko Huma da bi s Harijem na Humštini proniknuli u tajne tartufarenja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Hari i pas Badi, 6,5-godišnji mješanac labradora i zlatnog retrivera, oduševili su mališane.

- Biti tartufar moj je najdraži hobi, uživam u tome, želim pokazati i drugima da to može biti hobi, da može biti strast, da čovjek može primarno uživati u prirodi, možda nešto i dodatno zaraditi, kazao je Hari.

Tartufar i vlasnik obrta Hari iz Roča, koji se bavi uslugama turističkih razgleda, edukacijama i interpretacijama baštine, kazao je kako je sezona istarskog bijelog tartufa jako loše krenula.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Tartufi su mali i rijetki, gotovo da ih nema. Bilo je sušno, a sada bi jesenske kiše mogle pomoći. Prvi rezultati mogli bi se pokazati za nekoliko dana, umjereno je optimističan Hari.

Tartufarenje je stoljetna tradicija u zoni tartufa, a Buzet je jedini hrvatski grad tartufa.

- Lijepo je kada se mališani od malih nogu mogu upoznati s tradicijom tartufarenja, a uz to naučiti prepoznavati i razne druge vrste gljiva koje rastu u šumi, izjavila je predsjednica buzetskog Društva »Naša djeca« Ileana Pavletić Perosa.

Žbevnica by night

Ovisno o vremenskim prilikama, pokazni lov na tartufe održat će se i na obroncima akumulacije Butoniga, kod Istarskih Toplica i kod Livada, a mališani će moći u sklopu Dječjeg tjedna obići i Muzej tartufa, Karlić tartufa u Paladinima, prvi hrvatski muzej takve vrste.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Ukoliko vrijeme posluži, najavila je Ileana Pavletić Perosa, nastavlja se i već uhodana tradicija »Zelenog vikenda«. Uz pomoć HPD Planik u petak poslijepodne, tik pred zalaskom sunca, Društvo »Naša djeca« vodi djecu na obronke Žbevnice. Polazak je iz Bresta. Uz prethodnu prijavu obavezna je naglavna lampa. Noćno planinarenje će odmah u subotu ujutro zamijeniti obiteljska biciklijada uz uvijek aktivne članove Biciklističkog kluba Buzet. Okupljanje je od 9.30 sati kod Sportske dvorane u Buzetu. U nedjelju je na rasporedu Šetnja do špilja. Najaktivniji članovi buzetske Udruge umirovljenika predvodit će obiteljsko pješačenje do špilja iznad Istarskih toplica gdje ih uz planinarenje čekaju priče i legende.

Uz Društvo »Naša djeca« Buzet, organizatora ovogodišnjeg izdanja Dječjeg tjedna, njegovo su održavanje omogućili i suorganizatori, Udruga tartufara »Istra«, Karlić tartufi d.o.o., HPD Planik Umag, Biciklistički klub Buzet i Udruga umirovljenika Buzet te pokrovitelj Grad Buzet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter