Obrazovno srce Istre

Svečanost povodom Svjetskog dana učitelja u Pazinu: Učitelj znači biti graditelj budućnosti


Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: Grad Pazin)

(Foto: Grad Pazin)


Na prigodnoj svečanosti održanoj u povodu Svjetskog dana učitelja u dvorani Istra pazinskog Spomen doma, odgojiteljice, učiteljice i učitelji iz pazinskog vrtića, osnovne i srednjih škola, dobili su zasluženo priznanje kojima je vrednovana važnost njihovog rada.

Nastavnom osoblju pazinskih odgojno - obrazovnih ustanova priznanja i zahvale uručila je gradonačelnica Suzana Jašić sa suradnicima. Čak 49 ih je u protekloj godini navršilo jedan od jubileja, 10, 15, 20, 25, 30, 35 i 40 godina rada. Među jubilarcima, impresivnih 40 godina obrazovnog rada obilježile su Elena Brajković i Svetlana Dukin Bertoša iz Osnovne škole Vladimira Nazora.

Učitelj se - pamti

Obraćajući se u ime svih jubilaraca i jubilarki, Elena Brajković ukazala je na važnost učitelja u životu svakog čovjeka. Naglasila je kako je učitelj, uz roditelje, prva osoba kojoj dijete vjeruje, čiju riječ upija i postupke oponaša.

- Naprosto je neusporedivo vrijeme kada sam prije četrdeset godina počela raditi kao učiteljica u jednoj maloj područnoj školi i ovo danas. Međutim, ono što daje učitelj: poticaj, toplu riječ, motivaciju, razumijevanje, utjehu, strpljenje, podršku, prijateljstvo…., nešto je što se ipak može usporediti s onime prije četrdeset godina i sadašnjim vremenom. To je nešto što nikakav napredak tehnologije ne može zamijeniti, naglasila je Elena Brajković. Poručila je učiteljima i odgajateljima neka uz prenošenje znanja, budu objektivni, strpljivi, suosjećajni, neka daju svojim učenicima podršku, potiču ih na znatiželju, kreativnost, jer je to ono što se pamti.

(Foto: Grad Pazin)(Foto: Grad Pazin)

Posvećenost odgajatelja i učitelja odgoju i obrazovanju, za dobrobit djece i učenika koji su im povjereni, istaknula je i gradonačelnica Suzana Jašić u svojem obraćanju. Učenje i obrazovanje važno je od kada je civilizacije jer je ključno za opstanak i napredak.

- Zanimanje koje ste odabrali ključno je za sutra. Ne možemo služiti samo sebi, novcu, zaradi. Vrijednije je služiti društvu, kao što to rade učitelji, liječnici, vatrogasci… Bez tih zanimanja nema nadogradnje društva, poručila je Jašić.

Obrazovno srce Istre

U ime svih ravnatelja pazinskih odgojno-obrazovnih ustanova okupljenima se obratila ravnateljica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Suzana Poropat Božac, koja je uputila zahvalu i čestitke nagrađenima, osvrnuvši se, između ostalog, i na činjenicu kako odgajatelji i nastavnici uvijek ostaju u sjećanju svojih učenika.

- Biti učitelj, znači biti graditelj. Graditelj budućnosti, jer svaki dan kada učitelji uđu u učionicu, oni ne susreću samo učenike, već susreću budućnost..., istaknula je ravnateljica Poropat Božac i dodala da danas uloga učitelja postaje sve kompleksnija, jer učitelji više nisu samo prenositelji znanja. Oni su i mentori, motivatori, prijatelji i uzori, a pritom i privilegirani što mogu omogućiti nekome da ostvari potencijal. Zaključila je kako se korak po korak Pazin bliži cilju da bude obrazovno srce Istre, a da su upravo odgajatelji i učitelji temelji obrazovnog sustava i nositelji te vizije.

Svečani program organiziran je u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, pa je tako govornica uređena zaslugom odgajateljica Dječjeg vrtića Olga Ban iz Pazina, dok su glazbene točke izveli mališani iz vrtića i iznimno talentirani učenici Osnovne škole Vladimira Nazora, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile i Pazinskog kolegija, koji je dao i voditeljski par.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter