međunarodna tematska konferencija

Motovun - turističko, kulturno i gourmet središte unutrašnje Istre

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Foto TZ Motovuna)

(Foto TZ Motovuna)


Delegacija Općine Motovun, kao jedini hrvatski predstavnik sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji "The Most Beautiful Villages of the Mediterranean" koja je u svom osmom izdanju održana u Teatru "Paolo Grassi" u Cisterninu.

Primjeri dobre prakse

Načelnik Tomislav Pahović, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Nenad Šćulac i direktor motovunske Turističke zajednice David Matković, odazvali su se pozivu organizatora konferencije, Općine Cisternino, Puglia, te organizacije "I Borghi piu belli d’Italia" koja od 2013. kroz konferenciju promovira stvaranje sličnih nacionalnih mreža u drugim zemljama na području Mediterana, s ciljem njihovog uključivanja u globalnu federaciju "Federation des Plus Beaux Villages de la Terre", koju već čine nacionalne mreže Italije, Francuske, Belgije, Kanade i Japana.

U Motovunu su, kazao je načelnik Pahović, počašćeni već samim pozivom organizatora da Motovun bude dio konferencije jer je to dokaz da ga i izvan Hrvatske prepoznaju kao jedno od najljepših i najslikovitijih mjesta Mediterana te prate i cijene njihov rad.

- Bilo je zanimljivo vidjeti primjere dobre prakse u sličnim mjestima diljem Mediterana i s ponosom ustvrditi kako Motovun ne zaostaje po niti jednom kriteriju. Dapače, Motovun se predstavio kao vrlo atraktivna turistička destinacija koja brine o svojoj povijesnoj i kulturnoj baštini, svojim stanovnicima, promišlja o budućnosti razvoja destinacije s jasnim ciljevima u kojem smjeru treba dalje. Bilo je poučno i zanimljivo razgovarati s kolegama koji vode slične zajednice kao što je naša, te razmijeniti dragocjena iskustva. Svakako smo se s konferencije vratili bogatiji novim poznanstvima i iskustvima te velikim elanom za daljnji rad, rast i razvoj, izjavio je Pahović.

Temeljni cilj konferencije poticanje je održivog razvoja turizma u manjim gradovima, koji su često isključeni iz glavnih turističkih ruta te razvijanje odnosa prijateljstva, mira i suradnje među gradovima zemalja mediteranskog bazena, kao i poticanje kulturne, društvene i gospodarske promocije pojedinih gradova članica.

U okviru glavne teme konferencije "Povijesni gradovi kao element održivog razvoja na Mediteranu" bilo je govora o novim prilikama za urbanu i socijalnu obnovu mediteranskih gradića, dobrim praksama u području mediteranske gastronomije te ekonomske vrijednosti stvaranja mreže povijesnih gradova za održivi razvoj mediteranskih zemalja. Predstavljeni su primjeri dobre prakse s područja Italije: Accadia, Palena i Specchia.

Međunarodne delegacije, pa tako i motovunska, predstavile su se u završnom dijelu konferencije. Direktor motovunskog TZ-a David Matković, održao je prezentaciju motovunske općine pod nazivom "Motovun - Montona, turističko, kulturno i gourmet središte unutrašnjosti Istre". U sklopu prezentacije predstavljene su kulturne i prirodne ljepote Motovuna, glavna događanja, aktivnosti u području zaštite graditeljske baštine te projekti budućnosti, kao što su primjerice projekt arhitektonske rasvjete Motovuna i projekt elevatora za posjetitelje.

Osim predstavnika Hrvatske, na konferenciji su, uz domaćine, sudjelovali predstavnici drugih mediteranskih zemalja, Albanije, Libanona, Malte, Slovenije i Tunisa. Na sastanku uoči same konferencije također se razgovaralo o uspostavljanju formalnog prijateljskog odnosa između Cisternina i Motovuna, a obavljeni su i inicijalni razgovori o uspostavljanju formalnog prijateljskog odnosa s Birguom na Malti.

Paralelno sa sudjelovanjem na konferenciji, Općina Motovun je tokom ovog tjedna primila poziv da se priključi Hrvatskoj udruzi povijesnih gradova - nacionalnoj udruzi gradova koji imaju značajno kulturno-povijesno nasljeđe, a na osnovi modela Europske udruge povijesnih gradova i regija osnovane 1999. u Strasbourgu.

Prednosti i opasnosti

Članom Hrvatske udruge povijesnih gradova može postati grad koji ima prepoznatljivu povijesnu jezgru s iznimnim arhitektonskim naslijeđem i karakteristikama baštine. Kulturno-povijesni gradovi diljem Hrvatske i Europe popularne su i turističke destinacije, što donosi određene prednosti, ali i opasnosti za njihovu građevnu i povijesnu baštinu.

Hrvatska udruga povijesnih gradova predstavlja platformu za promoviranje interesa hrvatskih povijesnih gradova i potreba njihovih građana kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu te nadasve platformu za razmjenu iskustava između stručnjaka koji se bave kulturnim nasljeđem, predstavnika lokalne samouprave, znanstvenika i turističkih djelatnika. Do danas su, kazao je Matković, samo dva istarska grada postala članom Hrvatske udruge povijesnih gradova Rovinj i Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter