uspješan projekt

Istarski grad dobio preko pola milijuna eura za zapošljavanje 21 pomoćnika u nastavi

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimio Damir Špehar/Pixsell)

(Snimio Damir Špehar/Pixsell)


Čak 560.000 eura odobreno je Gradu Pazinu u okviru poziva "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno - obrazovnim ustanovama, faza VII", za trogodišnje razdoblje za zapošljavanje 21 pomoćnika u nastavi koji će pružati podršku učenicima s teškoćama u razvoju u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin.

Osigurana stručna podrška

Natječaj za dobivanje EU sredstava je, kao posredničko tijelo, raspisalo i provelo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, a Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih uspješno je ocijenila prijavljeni projekt "Paz(IN)kluzivna škola 4".

Sredstva za provedbu projekta osigurana su iz Europskog socijalnog fonda te u pazinskom proračunu. Ukupan proračun projekta iznosi 765.828 eura od čega je Gradu Pazinu iz sredstava Europskog socijalnog fonda dodijeljeno 560.000 eura odnosno 73,12 posto ukupnog iznosa, a preostalih 205.828 eura dužan je osigurati nositelj projekta.

Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u redovne i posebne programe u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin. Glavni rezultat je osigurana stručna podrška pomoćnika u nastavi za 21 učenika s teškoćama u razvoju. Kao početak provedbe projekta računa se rujan ove godine,a trajat će do kolovoza 2027. godine. Sve aktivnosti provode se u okviru Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pazina i partnerskoj ustanovi, Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin.

Edukacija u pazinskom centru

Grad Pazin ovim projektom nastavlja pozitivnu praksu. Samim projektom otvaraju se nova radna mjesta, dok se učenicima s teškoćama u razvoju pruža neposredna podrška u skladu s njihovim individualnim potrebama kako bi im se omogućilo ravnopravno sudjelovanje u odgojno-obrazovnom procesu i time spriječila njihova diskriminacija.

Izmjenama Zakona o osobnoj asistenciji, pomoćnik u nastavi mora biti punoljetna zdravstveno sposobna osoba koja ima završen program obrazovanja odraslih, osposobljavanja, iznimno može biti osoba koja ne ispunjava te uvjete, ako je završila edukaciju za pomoćnike u nastavi u trajanju od najmanje 20 sati do 30. lipnja ove godine.

Edukacija pomoćnika u nastavi moguća je u pazinskom Centru za kulturu i obrazovanje putem vaučera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Besplatna je i moguća u on line izdanju, a više informacija može se saznati na stranicama Centra za kulturu i obrazovanje Pazin.

Sukladno novom Pravilniku o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, satnica je povećana na 7,50 eura bruto, a u pazinskoj školi će sva djeca s teškoćama u razvoju dobiti potrebnu potporu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter