međunarodno uspješan "kamen"

FOTO / Pazinska tvrtka za preradu kamena proslavila 70. rođendan. Evo kako je bilo

| Autor: Glas Istre
(Foto: Kamen d.d.)

(Foto: Kamen d.d.)


Kamen d.d. Pazin, vodeća hrvatska tvrtka za eksploataciju i preradu arhitektonsko-građevinskog kamena, svoju je 70. obljetnicu obilježio na zaista spektakularan i originalan način. Više od 400 gostiju sa svih strana svijeta uživalo je u posebnom glazbeno-gastronomskom doživljaju upriličenom u prostoru kamenoloma u Kanfanaru, koji je za tu prigodu pretvoren u jedinstvenu pozornicu i koncertni prostor.

(Foto: Kamen d.d.)(Foto: Kamen d.d.)

Na proslavi 70 godina poslovanja Kamen Pazin, koji izvozi u više od 30 zemalja, okupio je poslovne partnere iz brojnih europskih zemalja i Kine, akademsku i gospodarsku zajednicu, kao i državne te lokalne dužnosnike, uključujući predstavnike Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, župana Istarske županije, gradonačelnicu Pazina te gradonačelnike Novigrada i Rovinja, kao i brojne uvažene načelnike i suradnike.

(Foto: Kamen d.d.)(Foto: Kamen d.d.)

Uzvanici su najprije uživali u jazz standardima u podzemnim iskopima kamenoloma, a potom je na središnjem prostoru održan koncert Zagrebačkih solista. Naši vrhunski klasičari s brojnim nastupima diljem svijeta prvi su put svirali na takvom otvorenom prostoru, izvodeći Proljeće i Ljeto iz Vivaldijevih Četiri godišnja doba te odabrane skladbe Astora Piazzolle.

(Foto: Kamen d.d.)(Foto: Kamen d.d.)


Na stijenama kamenoloma, površina stotinjak metara, prikazivale su se projekcije fotografija iz povijesti kamenoloma. Nakon koncerta, na posebnoj večeri koja se služila također u kamenolomu, goste su zabavljali mladi pjevači i glazbeni sastav HRT-ove popularne glazbene emisije A strana.

Održiva poslovna strategija i inovacije u fokusu

Kamen d.d. je regionalni lider sa šest kamenoloma u Istri i dva u Dalmaciji, ostvarujući više od 70% svojih prihoda na izvoznim tržištima, uključujući europske zemlje, Kinu, Južnu Koreju i Ameriku. Kamen d.d. pionir je u podzemnoj eksploataciji – jedinstvenom pristupu koji minimalizira utjecaj na okoliš te biljna i životinjska staništa, smanjujući razinu prašine i buke. Ova inovacija omogućava održivu eksploataciju uz maksimalno očuvanje prirodnih resursa, te je danas više od polovice iskopa tvrtke Kamen d.d. podzemno smješteno.

(Foto: Kamen d.d.)(Foto: Kamen d.d.)

Direktorica tvrtke, Aleksandra Krebel Kostrenčić, u svom se svečanom govoru zahvalila zaposlenicima, partnerima i predstavnicima javne uprave, posebno naglasivši da su održivost i inovacija ključni za dugoročni uspjeh kamenarske industrije: „Proslava 70 godina poslovanja priznanje je radu naših zaposlenika i odraz kontinuiranih investicija u rast i razvoj tvrtke. Samo u ovoj godini uložili smo više od 4,7 milijuna eura u nove procese proizvodnje, smanjenje ekološkog otiska, ali i poboljšanje radnih uvjeta zaposlenika. Kamen je identitet naše Istre, ali i naš identitet.

Zajedno s našim kooperantima obrađujemo ga s velikom pažnjom, koristeći napredne tehnologije i podzemne kamenolome kako bismo očuvali prirodne vizure. Uvažavajući specifičnosti naše regije, posvećeni smo održivom poslovanju koje pridonosi gospodarskom i turističkom prosperitetu, istovremeno poštujući vrijednosti lokalne zajednice. Suradnja s lokalnim i županijskim javnim upravama od ključne je važnosti kako bismo zajednički osigurali dugoročan i uravnotežen ekonomski razvoj Istre. Nastavljamo i u narednim godinama s ulaganjima u održivo poslovanje i jačanje konkurentnosti, dokazujući da inovacije i briga za zaposlenike ostaju temelj dugoročnog uspjeha.“

Međunarodni uspjeh i projekti visokog profila

Kamen Pazin svojim je proizvodima prisutan na brojnim međunarodnim tržištima te se istaknuo sudjelovanjem u prestižnim građevinskim projektima diljem svijeta. Tijekom svečanosti naglašeni su ključni projekti poput uređenja Pariza povodom nadolazećih Olimpijskih igara, popločavanja francuskog grada Nîmesa, uređenja zgrade parlamenta u Beču, Nacionalnog kazališta u Budimpešti te mosta Ponte della Costituzione u Veneciji. U Hrvatskoj je Kamen Pazin, među ostalim projektima, sudjelovao u uređenju Grand Hotela Park u Rovinju, porečke rive, kao i zagrebačke i šibenske katedrale.

(Foto: Kamen d.d.)(Foto: Kamen d.d.)

Svojom globalnom prisutnošću i visokom kvalitetom proizvoda, Kamen Pazin je potvrdio svoju poziciju lidera u industriji, ostvarujući više od 70% prihoda na izvoznim tržištima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter