općina pićan

Novi Program potpora za razvoj: Bespovratnim sredstvima poticat će se mali poduzetnici i konkurentnost

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Vijećnici općine Pićan na posljednjoj su sjednici između ostaloga usvojili i Plan upravljanja imovinom u vlasništvu Općine Pićan za 2025. godinu. To je dokument koji obuhvaća pregled stanja i planove za upravljanje imovinom u vlasništvu ili suvlasništvu Općine Pićan, ili imovinom koja je posebnim propisima određena za upravljanje, a sadržava detaljnu analizu stanja i razradu planirane aktivnosti u upravljanju pojedinim oblicima imovine Općine Pićan za narednu godinu.

Godišnji plan

Godišnjim planom upravljanja imovinom Općine, određeni su kratkoročni ciljevi i smjernice upravljanja imovinom. Usvojen je i Program potpora za poticanje razvoja poduzetništva na području Općine Pićan za 2024. godinu, kojim se nastoji poticati razvoj malog gospodarstva kroz dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih za poticanje novoosnovanih subjekata mikro i malog gospodarstva. Ciljevi ovog Programa su razvoj gospodarstva na području Općine Pićan, jačanje konkurentnosti poduzetnika na tržištu i poticanje pokretanja novih poslovnih procesa. Ovim Programom dodjeljuju se bespovratna sredstva novoosnovanim gospodarskim subjektima koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu, koji imaju sjedište na području Općine Pićan i koji nemaju dugovanja prema Republici Hrvatskoj ili Općini Pićan, a ispunjavaju i druge uvjete utvrđene ovim Programom, te koji su registrirani u razdoblju od 1. prosinca 2023. do 31. listopada 2024. godine.

Općinski načelnik će raspisati Javni natječaj i imenovati Povjerenstvo sastavljeno od tri osobe iz redova službenika Jedinstvenog upravnog odjela ili članova Općinskog vijeća, koje će biti zaduženo za provedbu Javnog natječaja i sve poslove vezane uz provedbu natječaja, izuzev donošenja Odluke o dodjeli potpore, koju donosi načelnik.

Odobreni iznos za svakog gospodarskog subjekta će se utvrditi nakon analize svih prijava, tako da svaki prijavljeni korisnik odnosno subjekt koji udovolji uvjetima natječaja i ostvari pravo na isplatu potpore, dobije jednaki iznos sredstava do iskorištenja raspoloživih sredstava, ali najviše tisuću eura po korisniku. Raspoloživa sredstva planirana su u proračunu Općine Pićan za 2024. godinu u iznosu od 6.640 eura. Usvojena je Odluka o ekonomskoj cijeni predškolskog programa Dječjeg vrtića »Lišnjak« Pićan za 2024./2025. godinu.

U vrtićima 732 djece

S obzirom na to da su rashodi Vrtića za razdoblje od 1. rujna 2023. do 31. kolovoza 2024. godine iznosili 346.776,78 eura, a prosječan broj djece u pedagoškoj 2023./2024. godini koji je polazio Vrtić je 732, Odlukom o ekonomskoj cijeni predškolskog programa Dječjeg vrtića »Lišnjak« Pićan za 2024.-2025. godinu utvrđeno je da ekonomska cijena vrtića iznosi 473,74 eura mjesečno po djetetu. Općinsko je vijeće dalo suglasnost na prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića »Lišnjak« Pićan, kojom se radno mjesto voditelja računovodstva pretvara u radno mjesto s punim radnim vremenom, umjesto dosadašnjih 20 sati tjedno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter