napustio ravnateljsku funkciju

Odlazak nakon desetljeća prosperiteta. Marinko Rade: Treba znati prepoznati trenutak kad je vrijeme da odeš

| Autor: Nina Orlović Radić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Poput bombe, Rovinjem je odjeknula vijest o odlasku dr.sc. Marinka Radeta s funkcije ravnatelja Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat"; u Rovinju. Dr. Rade je, nakon dugogodišnjeg razdoblja stagnacije i propadanja, svojim dolaskom ovoj zdravstvenoj ustanovi vratio stari sjaj i udahnuo novi život.

U samo jednom desetljeću pod njegovim vodstvom, rovinjska bolnica je postala prepoznatljiv medicinski brend diljem Hrvatske, a s predstojećim otvaranjem novih dječjih odjela spremna je pružiti vrhunsku njegu i najmlađim pacijentima. Stoga ne čudi da odlazak dr. Radeta nije mogao proći nezapaženo, uz špekulacije da se, kako to često biva, u ovu priču uplela politika. Naime, nije neuobičajeno da se visokopozicionirane funkcije, jednom osvojene, drže zacementirane do mirovine ili dulje.

- Uh... baš si me nasmijala! OK, mali grad, velike priče - obično bez temelja, bez pozadinske ili političke zavjere, odgovara kroz smijeh Marinko Rade, danas četrdesetdvogodišnji znanstvenik svjetskog kalibra, koji će rodni Rovinj ponovno zamijeniti Finskom, zemljom u kojoj je doktorirao.

Ma, nema tu nikakve misterije, objašnjava Rade uz osmijeh, dodajući da je ovo jedna od onih situacija koja je, u suštini, sasvim normalna, prirodna i transparentna.To je ona faza kad te nitko ne može smijeniti, nego sam shvatiš da je vrijeme za promjenu.

- Za ovu ustanovu uvijek sam davao sto posto. Onog trenutka kad sam osjetio da više ne mogu dati toliko, smatrao sam da je fer i korektno dati priliku drugima. Znam, to možda nije baš karakteristično za naše krajeve, ali u Finskoj, gdje sam dosta aktivan, to je potpuno normalno, kaže dr.sc. Rade uz osmijeh, dodajući kako biti na vrhuncu ne znači da moraš gurati dalje samo radi titule ili statusa.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter