zlata vrijedan

Posjetili smo Gorana Flega iz Škuljari, jedinog proizvođača svježeg mesa registriranog za prodaju na kućnom pragu u Istri

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Prema dostupnim podacima jedini je proizvođač svježeg mesa u Istri registriran za prodaju na kućnom pragu. OPG Goran Flego iz Škuljari, sela u dolini rječice Bračane, među najvećima je, ako ne i najveći u Istri kada je o tovu junadi riječ.

Kapacitet štala je oko 110 grla, a godišnje se isporuči oko šezdesetak komada junadi na klanje, većinom simentalske pasmine manjim dijelom goveda francuske mesne pasmine Charolais. U sklopu OPG-a prije nekoliko godina uređen je prostor mesnice za vlastite potrebe.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Dobar glas daleko se čuje

- Za otvaranje mesnice bili su dovoljni minimalni tehnički uvjeti jer nemamo preradu nego samo rasjekaonu i mljevenje mesa. Iako su tumačili da nam za registriranu mesnicu treba i pult, zapravo nam nije trebao jer nemamo izloženo meso i ne radimo svaki dan, nego kada kupci naruče.

Meso pakiramo u pakete teške minimalno pet kilograma, u raznim kombinacijama, kazao je 42-godišnji Goran Flego, zadovoljan rezultatima ove poslovne inicijative u koju su se upustili u vrijeme korone. Najbolja je preporuka, dodao je, zadovoljan kupac - jer dobar glas daleko se čuje.

U Škuljarima većinom kupuju domaću telad iz Slavonije. Pet godina surađuju s jednim OPG-om kod Siska koji je u sustavu krava - tele, i tri godine s uzgajivačima iz obližnjeg mjesta Hrastovlje u slovenskom dijelu Istre, koji su također u sustavu krava - tele i kod kojih kupuju svu mušku telad francuske pasmine Charolais.

Ako kupuju telad od 200 kilograma onda je tov dvanaest mjeseci, a ako je mala telad, stara od deset do mjesec dana, onda je prehranjuju mlijekom pa se tov produžuje na osamnaest mjeseci. Tove ih dok ne dosegnu 600 do 650 kilograma. Junad voze na klanje u privatnu klaonicu Trgolorenc u Šumber i jako su zadovoljni uslugom klanja. Samo što za odvesti bika i dovesti doma meso treba proći ukupno 240 kilometara. Primjerice, ponedjeljak ujutro se vozi na klanje i u srijedu ide po meso.

U OPG-u Flego zaokružili su cijeli proces, kupuju malu telad koju hrane od dvanaest do osamnaest mjeseci, junad voze u klaonicu na klanje i prodaju svježe meso.

- Naši kupci kupuju svježe meso goveda koje je tri dana prije toga hodalo po štali. Svježije od toga ne može, komentirao je Goran. U svakoj od tri štale su ventilatori da cirkulira zrak, svaki se dan čiste. Gotovo da više gledaju na goveda nego na sebe jer su im jedini izvor zarade.

Flegetovi obrađuju od 50 do 60 hektara površine, nešto vlastite, ali i u zakupu, gotovo cijelu dolinu Bračane, od Mažinjice do Old Rivera. U evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta AKORD upisano je oko 25 hektara. - To su sve usitnjene, raštrkane parcele, ali naučeni smo tako raditi i nije nam teško. Sijemo djetelinu, travno djetelinske smjese i kukuruz za silažu, to gledamo napraviti svoje, a zrno, žito, kukuruz, kupujemo.

Za zrno nemamo dosta zemlje ni mehanizacije, a u okolici nema kombajna. Najveći problem je divljač. Divlje svinje, jeleni i srne. Što god sijemo, pšenicu ili kukuruz, sve treba ograditi električnim pastirom inače nema spasa, požalio se Flego.

Goran je treća generacija koja nastavlja obiteljsku tradiciju. Tovom junadi u Škuljarima bavio se još pokojni nono Toni. Tovio je junad za Vajdu. Nastavio je Goranov otac Mario. OPG je bio registriran na Goranovu majku, a kada je 2014. godine stekla uvjete za mirovnu, Goran ga je preuzeo i 2015. godine prijavio se za natječaj za Mjeru 6, podmjeru 6.1. »Potpora mladim poljoprivrednicima«, operacija 6.1.1. »Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima«. Uz angažman riječke konzultantske tvrtke Poslovni biro PBIRO dobio je bespovratno 50.000 eura za nabavu teladi, prikolice za stajski gnoj i roto frezu.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Radili smo uslugu tova za jednu privatnu klaonicu u Istri, no ispalo je da više radimo za druge nego za sebe. Kada sam preuzeo gospodarstvo, odlučio sam da probamo sami. Ta su mi sredstva dala vjetar u leđa, i motivirala da povećam proizvodnju, jer smo 80 posto uložili u kupnju teladi. Tada smo završili s kooperacijom i krenuli samo sa svojim teladi, prisjetio se je Goran. OPG-u Flego bila je to prva kandidatura na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prethodno su koristili kredite županijskih fondova.

Kada su pripremali registraciju mesnice, probali su se javiti na natječaj, ali su ih odbili. Morali su kupiti kombi s hladnjačom no ni na tom natječaju nisu prošli, ali su zato više sreće imali s Mjerom 4 - Ulaganja u fizičku imovinu, podmjerom 4.1., tipom operacije 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, koji se provodio kako bi se zadovoljili standardi u sklopu Nitratne direktive.

Kupili su mehanizaciju potrebnu za zbrinjavanje stajskog gnojiva, cisternu za gnojnicu i napravili septičku za skladištenje gnojnice i plato za skladištenje krutog stajskog gnoja. Većinom svi pitaju za stajski gnoj jer više gotovo da i nema stoke, ali u OPG-u ga koriste za vlastite njive ili onima koji im daju zemlju da je obrađuju zauzvrat daju gnoj. Nakon Nitratne direktive preko LAG-a Severna Istra, prošao im je projekt za nabavu sakupljača za sijeno i za veliku kosilicu za traktor.

Radni dan u Škuljarima ponekad traje i po osamnaest sati, ljeti od pet, šest ujutro pa i do pola noći jer treba spremiti kvalitetnu hranu za stoku, znači ljeti se radi zimnica. Uvijek ima posla, prva stvar je ujutro očistiti štale, nahraniti stoku i poslije krenuti na njivu, u klaonicu ili mesnicu. Goranu pomažu članovi obitelji, supruga Nataša, potom roditelji Mario i Olga, ali i brat Bojan i njegova supruga Leana. Djeca su u školi, 7-godišnja Lea i 12-godišnja Sara, te 10-godišnja nećakinja Ema.

U Škuljarima je pedesetak stanovnika, dosta mladih ostalo je doma, zasnovali su obitelj. Rijetki su primjeri da mlade obitelji egzistenciju vežu uz poljoprivredu komentirali smo, a Goran se nadovezao i rekao kako je toliko truda, sredstava uloženo u cijelo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, u mehanizaciju, u štale, i bilo bi teško to zapustiti.

- Da je lako, nije lako danas opstati jer cijene skaču iz dana u dan, nabavne cijene teladi, repromaterijala, sjemena, nafte... Solidno se živi, a da bi moglo ostati više moglo bi, ali takav je trenutak da jednostavno ideš iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu i non stop su potrebna neka ulaganja, prenio je Goran.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Zlata vrijedan

Rezultate ovog OPG-a prepoznali su i u nacionalnim okvirima i uvrstili ga među finaliste ovogodišnjeg izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo - Zlata vrijedan. Kao i proteklih godina, u završnicu je ušao 21 OPG, po jedan iz svake županije te Grada Zagreba te troje mladih poljoprivrednika koji se natječu za najbolju mladu nadu u poljoprivredi. Ovogodišnji izbor za najbolji OPG jedanaesto je izdanje projekta koji su 2014. godine pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, s ciljem promoviranja poljoprivredne proizvodnje i rada i života na selu.

OPG iz Škuljari kao kandidata za Istarsku županiju predložio je Zdravko Miholić, viši stručni savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede.

- Zvao me je i kazao da nas se sjetio jer se trudimo, jer smo prijavili dosta projekata na fondove, uporni smo, otvorili smo mesnicu i stoga nas je predložio, prenio je Goran.

Goran od malih nogu voli raditi s mesom. Završio je srednju školu za mesara. U mesnici radi sam, a otkako je supruga kod kuće pomaže mu u pakiranju mesa i pisanju deklaracija.

- Volim raditi u mesnici, u poljoprivredi, na zemlji. Kada smo se upustili u novu štalu, poslije u mesnicu, bilo je ili to ili nastaviti posao moga oca koji je bio privatnik i vozio kamion, ali sam rekao - prodajmo mi kamion. Otac je zatvorio obrt otišao u mirovinu, prodali smo kamion i ja sam preuzeo poljoprivredu na sebe. Nisam požalio, povjerio nam je Goran Flego.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter