Istria300

Poreč i okolica vrvjet će biciklistima. Na startu subotnje utrke naći će se i najpoznatiji rabački zet

| Autor: Zlatko Horvat
Vedran Ćorluka

Vedran Ćorluka


Među 3600 sudionika subotnjeg biciklističkog događaja Istria300, sa startnim brojem 36, naći će se i Vedran Ćorluka, nekadašnji hrvatski nogometni reprezentativac, koji je upisao 103 nastupa za Vatrene. Čarli je danas pomoćnik Zlatka Dalića, ali i veliki zaljubljenik u biciklizam.

– Budući da sam u karijeri cijelo vrijeme imao problema s tetivama, uvijek sam tražio drugi način da bih izbjegao trčanje po tvrdim podlogama. Trebalo je naći nešto za kardiotrening i izbor je pao na bicikl jer je tu bilo najmanje nekog utjecaja na tetive. Prve vožnje bile su u zatvorenom, ali shvatio sam da je puno ljepše voziti kroz prirodu. Tako sam već 2015. i 2016. godine krenuo s programima za bicikl. No recimo da sam intenzivno krenuo voziti negdje 2020. godine, baš pred kraj karijere – kaže Vedran Ćorluka.

Alpe d’Huez

Na Istriu300 Ćorluka dolazi spreman s obzirom na to da je krajem kolovoza sudjelovao u sedmodnevnoj utrci »Haute Route« od Megevea do Nice, u sedam etapa prešao je 714 kilometara uz čak 19.405 metara nadmorske visine prevaljene kroz uspone. Penjao se Čarli na legendarne uspone Col de la Colombière, Col de la Loze, dvaput na Alpe d’Huez…

Biciklistički razgovori s Juranovićem

Kada su u pitanju Vatreni, nitko nije toliki ljubitelj biciklizma kao Čarli.

– Nisam stekao dojam da netko voli biciklizam poput mene, ali s obzirom na to da je Josip Juranović zet Vladimira Miholjevića, s njim znam potegnuti neke biciklističke teme. Tada dobijem i neke informacije oko Frana Miholjevića i kako on vozi. Inače pratim biciklizam, sve te velike trotjedne utrke. Meni je to zanimljivo. Nekome tko nije u tome teško je objasniti kako sve to funkcionira i koliko u momčadi rade jedan za drugoga. Uživam u tome. Ne pratim etapu šest sati, ali pogledam posljednjih sat ili sat i pol, pogotovo ako su to planinske etape. Naravno, ako djeca dopuste – kaže Ćorluka.

 

– Taj »Haute Route« vozio sam u posljednje tri, četiri godine. Bilo je lijepo, ali dosta teško jer se većinom vozi po Alpama. Ali to je gušt koji meni odgovara, taj neki napor. No ta priroda kroz koju voziš… Zato je biciklizam za mene jedan predivan sport. Testiraš sebe, blizu si i odustajanja, ali želiš doći do kraja. Kada to usporediš s nogometom, to su druge stvari. Biciklizam je jako težak, pogotovo ako se ide na brdske etape. Moram priznati da uživam u naporu i toj boli. Ne znam zašto…

Vedran Ćorluka

S obzirom na to da je rabački zet, Ćorluka vozi i po istarskim cestama.

– Labin – Učka je moja redovita ruta kada sam u Istri. Učka je teža s istarske strane, ali to je uvijek neki izazov. Mi, bivši sportaši, bar sudim po sebi, volimo pred sebe postaviti neke izazove i ciljeve. Želimo postići nešto novo, makar za sebe, dokazati da možeš napraviti neke stvari koje si mislio da nećeš nikada moći. Drugo, s obzirom na to da mi je blizu, a i zbog djece, vozim rutu do dva i pol sata, od Rapca do Skitače i natrag preko Ravnih. To je neka najdraža ruta. Ne znam koliko kilometara napravim godišnje, pogotovo što sam na »zwiftu« gotovo svaki dan. Odradim neki trening kada nemam vremena za dužu vožnju, recimo simulaciju L’Alpe d’Hueza, ali sigurno sam dvaput tjedno na Sljemenu, ako je lijepo vrijeme.

Ruta

Organizatori Istrije300, direktor utrke Vladimir Miholjević i direktor cijelog eventa Julius Rupitsch, od prvog izdanja željeli su Čarlija na startu utrke.

– Kada je došao poziv, ni sekunde nisam razmišljao. Svake sam godine želio ići voziti, ali uvijek se Istria300 poklapala s reprezentativnim obvezama. Ovo je prvi put da je utrka izvan kalendara obveza, a poklopilo se i da sam s obitelji u Istri. Doista mi je drago da ću sudjelovati. Ruta? Još nisam odlučio, moram procijeniti. Mislio sam voziti srednju rutu, ali vidjet ćemo kako će se stvari odvijati do subote. Neću si postavljati nikakve ciljeve, ipak je to sport u kojem mali neoprez može puno toga odnijeti. Vozit ću po nekom svom osjećaju.

U Poreču će se ovih dana okupiti nekoliko olimpijskih pobjednika i svjetskih prvaka. Dolazi 42-godišnji Nijemac Martin Koch, zlatni u skijaškim skokovima 2006. godine u Torinu, peterostruki pobjednik Svjetskog kupa i šesterostruki svjetski prvak, njegov nekadašnji suparnik, Slovenac Robert Kranjec…

– Bit će zanimljivo upoznati te ljude, razmijeniti iskustva iz naših različitih sportova i usporediti to s biciklizmom. Doista će mi biti drago upoznati njih i mnoge druge koji će doći. Broj sudionika govori koliko je ovaj događaj popularan. Baš gledam gdje ću se ugurati, da ne bi pad krenuo od mene odmah na početku. Morat ću stati negdje iza, ha, ha… Brojka je impozatna i čast mi je što sam pozvan i što ću biti sa svim tim ljudima.

U četvrtak vožnja s ambasadorima


Start utrke Istria300 je u subotu u 7 sati, kada prava »zmija« biciklista kreće prema Vrsaru i zatim u unutrašnjost Istre prema Kanfaranu i Belićima, gdje se rute Istria300, Istria235 i Istria155 razdvajaju.


Od nedjelje se već odrađuju prve organizirane i vođene vožnje oko Poreča, a u četvrtak će ispred Bike Centra Poreč, s početkom u 14.30 sati, krenuti vožnja s ambasadorima utrke. U četvrtak će se na Obali Maršala Tita otvoriti i Istria300 Expo. Idućih dana bit će puno događanja, Poreč i okolica vrvjet će od biciklista.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter