rovinjska četa

Obilježena 81. obljetnica pogibije 16 partizana na Spinuzzi

| Autor: Glas Istre
(Foto Anto Babić)

(Foto Anto Babić)


Uz spomenik palim partizanima na lokaciji Spinuzzi održana je svečanost obilježavanja 81. godišnjice pogibije 16 partizana Talijana iz Rovinja. Prisutni su bili delegati iz rovinjske, vodnjanske, pulske Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) te predsjednik županijske Udruge Branko Oplanić.

Nakon pozdrava domaćina predsjednika UABA Vodnjan Elvisa Marića, govorio je o tim trenucima povijesti  Branko Oplanić, predsjednik SUABA istarske županije. U tim danima  rujna 1943. formirano je više partizanskih jedinica pa tako i "Rovinjska četa" u čiji su sastav ušli, pored dobrovoljaca iz Rovinja, i mnogi vojnici bivše talijanske vojske. 

Njemačke trupe su nadirale prema jugu Istre, pa s ciljem da se suprotstave neprijatelju što dalje od naseljenih mjesta, partizani su odlučili napasti njemačke naciste u Limskom kanalu. Tu se dogodio i prvi oružani sukob na području Rovinjštine, a svoje vatreno krštenje u borbi je imala i Rovinjska četa. Tog 12. rujna 1943. u Limskom kanalu sukobila se partizanska vojska s motoriziranom kolonom njemačkih nacista. U ruke nacista palo je 40 partizana, a 16 od njih je strijeljano 13. rujna 1943 u blizini Vodnjana.

- Među palima su bili i starješine jedinice Sergio Curto, Tullio Biondi i Bruno Zorzetti, a s njima su poginuli i Giorgio Borme, Giuseppe Cherin, Giuseppe Sbisa, Tommaso Caenazzo, Nicolo Marangon, Guuseppe Tanconi , Giovanni Bossi, Giovanni Marcanti i Ivan Sinčić te četvorica nepoznatih boraca", rekao je, pored ostalog, predsjednik Oplanić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter