DVA KULTURNA DOGAĐAJA

Počinje 9. Ćakuloda na kojoj sudjeluje više od 30 pjesnika. U isto vrijeme otvorenje izložbe Luce Lukačić

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


U petak 13. rujna gotovo u isto vrijeme u Labinu će se održati dva kulturna događaja- U polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice u 19 sati počinje 9. Ćakuloda - pjesnička večer zavičajne dijalektalne poezije na labinjonskoj cakavici i drugim srodnim čakavskim narječjima. Tradicionalno mjesto održavanja bilo je na otvorenom na kuli Torion ali je zbog lošem vremena manifstacija odgođena a zatim i premještena u zatvoreni prostor.

Na ovogodišnju Ćakulodu odazvalo se više od 30 pjesnikinja, pjesnika i autora zavičajne poezije i proze, a predavanje o korištenju tradicionalnog lokalnog dijalekta u umjetničkom izričaju održat će Josip Pino Knapić, dobitnik ovogodišnje nagrade za životno djelo Grada Labina. Sat kasnije, u 20 sati u Gradskoj galeriji otvara se nova izložba. Gradska galerija Labin otvara izložbu kvarnerske umjetnice mlađe generacije Luce Lukačić naziva Varijacije u petak, 13. rujna, u 20 sati.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Ovogodišnjim programom obilježava se dvadeset pet godina djelovanja ustanove i njenog nastojanja obuhvaćanja presjeka od najrelevantnijih do novih umjetničkih strujanja. Od Dušana Džamonje preko Ide Blažičko, peta izložba obljetničkog programa galerije ponovno se vraća skulpturi u njenom organičkom obliku. Istim senzibilitetom i poslanjem korištenja prirodnih materijala i njihove izvorne prezentacije, vodi se Luce Lukačić u svojem stvaralačkom modusu. "Varijacije" su odražaji stalnog traganja za utjelovljenjem prirodnih formi i pojava u nepresušnoj inspiraciji i ritmičnom smjenjivanju. Drvo kao primarna materija kojom se koristi u radu, predstavljeno je raznorodnim formama stvorenim drugačijim pristupom tretmana površine, navodi kustosica izložbe Stephanie Peršić.

Drveni reljefi nastali u razdoblju od 2019. do recentne produkcije, razlikuju se formatima, oblicima, teksturom i koloritom. Uz njih, izložit će se Lukačićin diplomski rad "Crtež kao prostorna slagalica" (2020.) – interaktivna mobilna skulptura kao spoj primijenjene i vizualne umjetnosti. Nastala kao rezultat istraživanja kiparskog rada s primijenjenim karakteristikama, stvorena je skulptura koja postavljena u vanjskom prostoru tvori versatilni poligon za istraživanje umjetnosti uz funkcionalnost primjene, koja će u doglednom vremenu biti postavljena pored Kocke, sjedišne arhitektonske točke Mediteranskog kiparskog simpozija donacijom autorice. Izložbu je moguće posjetiti do 20. listopada 2024. u radnom vremenu Gradske galerije Labin. Program Gradske galerije Labin realiziran je sredstvima Grada Labina, Ministarstva kulture i medija RH i Odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter