bogata rudarska prošlost gradova

FOTO / Delegacija Labina u dvodnevnom posjetu pobratimljenom gradu Banovićima

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Delegacija Grada Labina u sastavu Rasim Halilović, gradski vijećnik i predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice u Labinu te Cvija Davidović, predsjednica Vijeća nacionalne manjine Srba u Labinu boravili su u dvodnevnom posjetu pobratimljenom gradu Banovići u BiH te prisustvovali proslavi Dana općine koji se slavi 10. rujna kao Dan kada su jedinice Armije BiH u posljednjem ratu oslobodile Banoviće.

Tko su Banovići, pobratimljeni grad s Labinom nastao 1946. nakon izgradnje legendarne omladinske pruge Brčko-Banovići? Tada je 7. studenog dobio status komune a nastao je na nekadašnjem naselju Litva kroz koji prolazi istoimena rječica. Banovići su rudarski kraj u sjeveroistočnoj Bosni, općina se prostire na 185 četvorna kilometra i u njoj živi oko 23 tisuće stanovnika.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Grad Banovići je smješten na sjeverozapadnim obroncima planine Konjuh, na magistralnom putu koji povezuje dva velika industrijska centra Tuzlu i Zenicu, odnosno dva velika kantona Tuzlanski i Zeničko-Dobojski. U Banovićima koji imaju 19 naselja i 74 zaseoka postoje tri javna poduzeća, šest javnih ustanova, pet osnovnih škola i jedna mješovita srednja škola.

Osim toga Banovići imaju jednu zdravstvenu ustanovu te radio stanicu. Grad je udaljen 36 km od Tuzle, sjedišta svog kantona i 110 km od Sarajeva. Privreda Banovićke regije zasnovana je na rudarstvu, odnosno eksploatacije mrkog uglja u tamošnjem rudniku koji je neada bio gigant s 3500 radnika i danas u njemu radi 2700 radnika, mnogi će pa i načelnik općine dr. sc. Bego Gutić reći previše s obzirom na potencijal i mogućnosti.

Država još nije riješila oko 500 invalida rada. Slika područja Banovića ima dva lica. Prvo je prirodni reljef narušen dugogodišnjom eksploatacijom ugljena a drugo lice je netaknuta priroda zaštićenog krajolika "Konjuh" kao i istoimene planine. Čistoća zraka, prelijepe vodene kaskade, prirodna i umjetna jezera, bogatstvo flore i faune i pogodnosti za ribolov.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Stoga su izletišta oko Banovića uvijek rado posjećena. Zanimljivo je kako je upravo labinski vijećnik Rasim Halilović koji potječe iz ovoga kraja, iz obližnjeg zaseoka Djedino i ovdje je išao u školu a u Labin je stigao 1979. trbuhom za kruhom i inicirao 2011. bratimljenje Labina i Banovića.

- Bivšem labinskom gradonačelniku Tuliu Demetliki predložio sam bratimljenje s Banovićima s obzirom da je to kao i Labin rudarski grad. Taj je prijedlog usvojen na labinskom gradskom vijeću i općinskom vijeću Banovića. Tadašnji načelnik Banovića bio je Bego Dirparić koji je rdaio u Labinu i tako sam ja s njime razgovarao da se pobratimimo.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Od tada pa do danas traje ta suradnja, razmjenjujemo posjete, delegacije i mišljenja o očuvanju kulturne i rudarske baštine, surađujemo na kulturnom polju pa je i njihovo kulturno umjetničko društvo bilo u Labinu a naše Đulistan otišlo je tamo, kaže Halilović a Cvija Davidović predsjednica labinskih Srba o posjeti Banovićima dodaje:

- Bilo je super, jako lijepo. Čast mi je što sam bila u sastavu labinske delegacije u koju me uvrstio naš gradonačelnik Valter Glavičić na čemu mu zahvaljujem. Hvala i Rasimu Haliloviću. Domaćini su bili jako ljubazni i susretljivi. To je jedan dobar primjer međunacionalne suradnje. Nadam se da ćemo nastaviti tim putem, rekla je Davidović. Labinski delegaciju kao i onu drugog pobratimljenog grada Bečeja primili su prije održavanja svečane akademije na gradskom trgu načelnik općine dr. sc. Bego Gutić i predsjedavajući Robert Lapčević.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Labin i Banovići su dvije kompatibilne lokalne zajednice koje svoj razvoj duguju rudarskoj industriji i nas je i povezalo. U Labinu živi i jedna velika Bošnjačka zajednica koja je pokazala zanimanje za uspostavljanje posebnih veza između ova dva grada. Za nas to znači mnogo jer je Labin sredina koja je u EU a mi kao država i mala sredina težimo da čim prije budemo u toj zajednici europskih naroda.

S te strane očekujem da nam Labin pomogne jer smo već krenuli u neke projekte prekogranične suradnje te da nam Labin u nekom bude i partner. Naša općina nastala je zahvaljujući rudniku. Mi smo mlada općina koja je nastala tek 1946 nakon završetka izgradnje pruge Brčko-Banovići koja je bila takozvana pruga hljeba. Ovdje se transportiralo žito iz Srbije, a u drugom pravcu mrki ugljen.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Svjesni tradicije ali i promjena jer je država potpisnik zelene agende i obavezna je smanjiti emisije CO2, te zatvoriti ugljenokop i termoelektrane to će biti ozbiljan problem za Banoviće. Mi smo svjesni tog problema i krenuli smo u konsolidaciju naše privrede, rudnik je još uvijek najveći privredni subjekt u kojem radi 40 posto od ukupnog broja od oko šest zaposlenih, nekada je to bilo 60 posto.

Naša intencija je da kroz neke nove investicije i razvijanje metalne i šumarske industrije a imamo potencijal i u tekstilnoj industriji, turizmu i lovstvu osiguramo zaposlenost i razvoj, rekao je Gutić koji je istaknuo i turbulentnu političku situaciju u općini Banoviću u kojoj se za vlast na predstojećim lokalnim izborima za mjesec dana bore njegov SDA i lokalnog Pokreta demokratske akcije koji je već pokušao smijeniti načelnika i predsjedavajućeg ali zbog nepoštivanja procedure nije u tome uspio.

Kaže da je to privatna stranka istomišljenika koji su dugo vladali rudnikom i iz kojeg su crpili svoju ekonomsku i političku moć i slijedili svog lidera Mirsada Kukića koji je nedavno preminuo ali njegovi sljednici žele doći na vlast. Kandidirat će se opet i Gutić koji ćeli u slučaju pobjede stabilizirati političku situaciju u Banovićima jer je SDA ovdje najveća i najača politička stranka.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

U novo vijeće će sigurno predsjedavajući Robet Lapčević kao predstavnik manjina koji je na prošlim izborima imao osam protukandidata a sada je jedini kandidat pa u šali kaže da je dovoljno da glasa sam za sebe

- Ja sam predsjedavajući četvrtu godinu, već mi ističe mandat i zatekao sam tu suradnju Labina i Banovića koju baštinim i dalje. Bio sam u Labinu četiri puta i jako mi se svidjelo, fascinirao me Labin i Rabac. Nisam nikada prije bio ni u Istri pa me se sve dojmilo. Ne znam kako će završiti ovi lokalni izbori ali suradnja će se sigurno nastaviti bez obzira tko pobijedi. Banovići su poznati po političkim turbulencijama, to nijedan grad u BiH nema, rekao je Lapčević.

Izaslanstvo Labina bilo je smješteno u Etno Avliji Mačkovac, prvai mali muzej na otvorenom pet kilometara od grada Banovića. Kad kročite u ovaj lijepo uređeni prostor s bošnjačkim ambijentom, s restoranom i konakom, odnosno prenočištem imati ćete osjećaj da ste se vratili stotinjak godina unatrag. Ovdje se kao i na mnogim mjestima u BiH nude tradicionalna bosanska jela, čevapi, burek, rošitlj i kafa kao u strainskoj kafani.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter