TRG MARŠALA TITA

Od ponedjeljka novi prometni režim na glavnom rovinjskom trgu. Donosimo detalje

| Autor: Nina Orlović Radić
(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)


U tijeku je postavljanje, odnosno isprobavanje ispravnosti dva pilomata na rovinjskom Trgu maršala Tita, čija je osnovna funkcija sprječavanje vožnje automobilima na nedavno uređenom i opločenom dijelu najvećeg gradskog trga.

S njihovim puštanjem u rad, uvodi se i novi režim prometovanja trgom koji bi trebao osigurati veću sigurnost u odnosu na šetače, ali i unijeti reda u prometnoj kulturi koja se iz sezone u sezonu (opuštanjem domaćih, ali i pritiska stranih gostiju) sve više narušava.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

Ulazak na trg - s karticom

Jedan pilomat postavljen je kod Muzeja grada Rovinja, odnosno iz smjera Valdibore i tržnice prema najužem centru, a drugi na sredini terasa slastičarnica u nizu koje se protežu iz smjera Zagrebačke banke pa sve do (pa i oko) tornja s gradskim satom.

Pilomati će naime, funkcionirati (podizat se i spuštati) uz pomoć kartice, koja će vlasnicima automobila s određenim tablicama i djelatnostima osiguravati prolaz, odnosno ulaz u starogradsku jezgru.

Prema novoj Odluci o režimu prometovanja zonom Trga maršala Tita i s njim povezanim ulicama starogradske jezgre, koja bi kako saznajemo trebala biti u funkciji početkom sljedećeg tjedna, opskrba će se obavljati od pet do 9.30 sati ujutro, te poslijepodne u vremenu od 16 do 17 sati. Dodajmo, da su iz ove Odluke izuzeta vozila policije, vatrogasaca, Hitne pomoći, kao i dva specijalna vozila - za odvoz otpada i pranje partera kao i za pružanje usluga opskrbe..

- Ova mjera omogućit će fluidniji promet i bolju organizaciju dostave, dok će istovremeno smanjiti prometne gužve i povećati sigurnost pješaka u ključnim dijelovima dana, poručuju iz Grada Rovinja.

Ovom novom regulacijom prometa zahvaćena je zona Trga maršala Tita i s njim povezane ulice starogradske jezgre, a to su Trg maršala Tita, Del Monte, Cronache, Casale, Prolaz Nattori, Grisija, Porečka ulica, Obala Pino Budicin, Trg Giacoma Matteotija, Zdenac, Fontika, Iza Kasarne, Vrata pod zidom, Masatov prilaz, Poljana sv. Benedikta, Vrata na obali, Remigija Davescovija, Garzotto, Arsenale, Andronella, Veli trg, Silvana Chiurca, Del Monte, Cronache, Casale, Prolaz Nattori, Grisia, Savičentska, Montalbano, Stube Constatini, Trevisol, Stube Villa, Pod Lukovima, Vrata sv. Križa te Sveti Križ od kućnog broja 1 do 38.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

Kategorije za odobrenje

Uz odobrenje odnosno karticu, ovom zonom će moći prometovati vozila u vlasništvu osoba s prebivalištem unutar zone, vozila registrirana za gospodarsku namjenu koja pružaju djelatnost opskrbe stanara, trgovina, ugostiteljskih objekata i drugih pravnih i fizičkih osoba koje imaju sjedište, odnosno obavljaju djelatnost unutar zone, vozila registrirana za gospodarsku namjenu u vlasništvu pravnih i fizičkih osoba (obrtnika) koji imaju sjedište i obavljaju djelatnost unutar zone, vozila registrirana za gospodarsku namjenu u vlasništvu pravnih i fizičkih osoba (obrtnika) koji obavljaju djelatnost servisiranja, te vozila registrirana za gospodarsku namjenu u vlasništvu pravnih i fizičkih osoba (obrtnika) koji obavljaju djelatnost izvođenja građevinskih radova.

Dodajmo i da se Odlukom zabranjuje zaustavljanje i parkiranje vozila na Trgu maršala Tita, odnosno za one koji se ogluše tim odredbama slijedi kazna u iznosu od 60 eura za prvi prekršaj, odnosno oduzimanje odobrenja za sljedeći prekršaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter