Jednosmjerna regulacija

TEORIJA DOBRA, PRAKSA NE BAŠ. Promet na ulazu na Lungomare i dalje kaotičan. Hitna jedva prošla između naguranih automobila

Najgore je bilo 27. lipnja kada je Hitna pomoć tom trasom jedva prolazila zbog gusto parkiranih automobila - onih na obilježenim mjestima na asfaltu i onih na travnatim površinama. Istog dana jedva su se probili vatrogasci i policija, također s upaljenim rotirkama na vozilima, kada su krenuli odstraniti stablo koje se srušilo na automobil

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Lungomare (snimio A. MUSEMIĆ)

Lungomare (snimio A. MUSEMIĆ)


Kada je 26. svibnja uveden jednosmjeran promet u dijelu Ulice Lungomare, činilo se da je napokon došao kraj beskonačnim ljetnim gužvama kakvima smo svjedočili proteklih godina. Ranije su automobili vozili u oba smjera od križanja kod Mornaričkog groblja do restorana kod teniskih terena. Ta dvosmjerna cesta uz plažu Valkane ima smisla zimi, ali ljeti se zbog gužve promet može odvijati samo u jednom pravcu.

U teoriji je nova regulacija provedena po propisu - izrađen je prometni elaborat, za koji je dobivena prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave istarske. Elaborati su jedno, a navike vozača nešto posve drugo. Vidjelo se to već 6. lipnja. Od tada se automobili parkiraju na javnim travnatim i neobilježenim površinama. Ponovno je otežan protok prometa.

Najgore je bilo 27. lipnja kada je Hitna pomoć, s upaljenom rotirkom, tom trasom jedva prolazila zbog gusto parkiranih automobila - onih na obilježenim mjestima na asfaltu i onih na travnatim površinama. Istog dana, ali nekoliko sati kasnije, jedva se probijao vatrogasni kamion i policijski automobil, također s upaljenim rotirkama, kada su krenuli odstraniti stablo koje se srušilo na automobil na Lungomare.

Ako se nova prometna regulacije ne poštuje - može li se kaznama uvesti red? Od Grada Pule zatražili smo informaciju koliko su kazni za parkiranje na zelenoj površini na Lungomaru izdali komunalni redari. Zanimalo nas je koliko je takvih kazni poništeno jer je to počiniteljima bio prvi prekršaj. Pitali smo koliko su napisali opomena za parkiranje na zelenoj površini na ovoj lokaciji te koliko su novca prihodovali po toj osnovi.

Odgovorili su nam da su građanima ostavili period prilagodbe nakon kojeg će krenuti s upozorenjima i obavijestima o tome da je određeno parkiranje nepropisno i da podliježe kažnjavanju prometnih ili komunalnih redara, ovisno o vrsti prekršaja.

- U konačnici, postupat će se i represivno te će se eventualnim prekršiteljima izricati novčane kazne su skladu sa važećim zakonima koji reguliraju predmetnu materiju, zaključuju iz Grada, ne navodeći kojeg će konkretnog datuma započeti s pisanjem kazni vlasnicima automobila koji onemogućavaju promet na ovoj dionici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter