Šumberske dine i Boksitna pruga

Od jeseni dvije nove pješačke staze na području Svete Nedelje

| Autor: Branko Biočić
Šumberske dine (Foto TZ Sveta Nedelja)

Šumberske dine (Foto TZ Sveta Nedelja)


Zahvaljujući potpori HTZ-a, Istarske županije i Općine Sveta Nedelja, Turistička zajednica općine Sveta Nedelja ove će jeseni urediti dvije nove pješačke staze. Važan adut ove destinacije, outdoor proizvod obogatit će tako dvije nove rute na području naselja Šumber.

Osim šumberskog terana, kao značajnog turističkog proizvoda o kojem se u posljednje vrijeme sve više govori, novih adrenalinskih sadržaja koji se nude u ovom dijelu Svete Nedelje, Šumber ovim projektom dobiva novi sadržaj koji spaja bogatu povijesnu baštinu i prirodne atrakcije.

(Foto TZ Sveta Nedelja)Šumberske dine (Foto TZ Sveta Nedelja)

Pruga izgrađena 1925.

Uskotračna pruga Šumber - Plomin Porat, izgrađena 1925. godine, bila je značajan infrastrukturni projekt u to vrijeme, posebno za područje Labinštine, koje je tada bilo pod talijanskom upravom. Pruga je imala ključnu ulogu u transportu boksita iz rudarskih područja prema obali.

Eksploatacija boksita bila je vrlo intenzivna u doba Italije između dva rata, a rad na posljednjim jamama, odnosno vanjskim otkopima završio je šezdesetih godina proteklog stoljeća. Najviše boksita nalazilo se na području Vetve, odnosno od Svetog Martina do Šumbera, dio Svete Nedelje, na kojim je otkopima bilo zaposleno velik dio stanovništva. Razmontirana je pred rat, krajem tridesetih godina 20. stoljeća. Od pruge danas nije ostalo gotovo ništa, njezinu trasu pokrilo je zelenilo, a tračnice su odavno razmontirane.

(Foto TZ Sveta Nedelja)(Foto TZ Sveta Nedelja)

Ono što ipak ostaje je jaka i zanimljiva povijesna crta koja može služiti kao mamac za nove posjetitelje u destinaciji. Potez pruge jako je atraktivan krajobrazno. Na području gdje je kretala pruga danas se smjestila Farma Drijade koja posebno pazi na očuvanje krškog terena koji je okružuje.

Stazom se mogu vidjeti usjeci u stijenama kuda je pruga prolazila, nasipani dijelovi gdje je kamenje gotovo besprijekorno naslagano te velik broj prirodnih skulptura od stijena koje ovo područje čine posebnim. Pješačka staza "Boksitna pruga" nastaje u sklopu projekta Nedelja Outdoor sufinanciranog od strane Fonda za nedovoljno razvijena područja i kontinent u iznosu od 9.305,00 eura te od strane Općine Sveta Nedelja.

(Foto TZ Sveta Nedelja)Koze na ispaši u općini Sveta Nedelja (Foto TZ Sveta Nedelja)

Odmorišna točka za šetače

I druga nova staza smjestila se u Šumberu, a povezivat će prirodni fenomen laporskih dina (umola) smještenih u blizini zaseoka Brnjevac. Lapor je siva ili žućkasta sitnozrnata sedimentna stijena koja se sastoji od kalcita i gline. Ova staza vodit će kroz predivne panoramske puteve do šumberskih dina, prolazit će vidikovcima koji gledaju na Učku, a uključit će lokalne OPG-ove koji nude kao i uvijek vrhunsku okrjepu i vinsku kapljicu šetačima.

Na jednom od najatraktivnijih dijelova staze opremit će se i odmorišna točka za šetače. Šetači će kroz sva godišnja doma moći uživati u netaknutoj prirodi, bogatoj flori i fauni ovog mjesta. Izradu staze sufinancira Istarska županija u iznosu od sedam tisuća eura.

Cilj projekta je ponuda dodatnih sadržaja u pred i pod sezoni, a neke od aktivnosti uključit će i marketinšku kampanju na slovenskom tržištu, povijesno istraživanje o boksitnoj pruzi te dotisak postojećih letaka o outdoor ponudi.

U planu je promocija staze kroz besplatne vođene ture koje su na rasporedu zadnji vikend u rujnu i početkom listopada, o čemu će svi zainteresirani biti pravovremeno obavješteni putem medija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter